A money.hu az elmúlt évek tapasztalatai alapján összegyűjtötte az öt legfontosabb szempontot, amelyekre figyeljünk a személyi kölcsön felvételekor.

Ugrásszerű növekedést produkált idén a lakossági hitelpiac, a lakáshiteleknél az új szerződések összege 720 milliárd forintra rúgott az év első 10 hónapjában, ami 35 százalékos éves bővülést jelent. A személyi kölcsönök pedig 50 százalékos növekedést értek el, ez 383 milliárd forint új kihelyezésnek felel meg. 

A money.hu az idén több ezer ügyfélnek segített a személyi kölcsön felvétele során, a tapasztalatok alapján pedig összeállította az öt legfontosabb szempontot, hogy elkerüljük a későbbi problémákat.

1. Mekkora összegre van szükség?

Sokszor előfordul, hogy a hitelfelvevők nem számolnak a járulékos költségekkel, ezáltal alulbecsülik a hitelösszeget. Például lakásvásárlás utáni felújításra már nem mindig marad pénz. Ahogy előfordulhat az is, hogy a felújítási költségek a munka közben megemelkednek. Arra is volt példa, hogy valaki a lakás vételárát személyi kölcsönből pótolta ki, de az illetékkel nem kalkulált.

2. Mennyi fér bele?

Először nézzük át a havi bevételeket és kiadásokat, sőt, váratlan, extra költségekkel is számoljunk, majd ezt követően gondoljuk végig, hogy havonta mekkora törlesztést tudunk vállalni kényelmesen. Trencsán Erika, a money.hu hitelszakértője megemlítette, hogy már eleve van egy jogszabályi korlát, amely szerint a nettó jövedelem maximum 50 százaléka, 400 ezer forintos havi bevételnél a 60 százaléka mehet hiteltörlesztésre, de a biztonság kedvéért 30-40 százaléknál érdemes meghúzni a plafont.

3. Egy személyi kölcsön ajánlat nem elég!

A személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a bankok közötti verseny fokozódik, így érdemes az összes ajánlatot átnézni. A money.hu számításai szerint például december közepén az 5 éves, 1,5 millió forintos, a teljes futamidőre fix törlesztésű személyi kölcsönök közül a legkedvezőbbek havonta 30 ezer forint alatt maradnak, a legdrágábbaknál viszont 40 ezer forint felett lesz a havi számla.

4. Kulcsfontosságú feltételek feltételek

A bankok különböző feltételekhez köthetik a legjobb ajánlatokat, és sajnos sokan nem nézik meg, hogy milyen esetben érhető el a legalacsonyabb kamat. Utóbbit például a nagyobb összegű rendszeres jövedelem esetén kaphatjuk csak meg. Ha pedig a hitelfelvétel után ezt nem tudjuk teljesíteni, akkor hiába fix törlesztésű a személyi kölcsönünk, mégis emelkedhet a törlesztő részletünk. Arra is volt példa, hogy valaki a vásárláshoz kötött hiteligényléskor nem vette észre, hogy a 0 százalékosnak gondolt hitel jóval rövidebb futamidőre szól, mint amennyi idő alatt ki tudta volna fizetni a teljes összeget.

5. Feleslegesen nem szabad eladósodni

A személyi kölcsönök kamata és törlesztő részlete a korábbi évekhez képest jelentősen csökkent, de csak konkrét cél miatt érdemes eladósodni. Ilyen például a lakásfelújítás, vagy éppen egy korszerűbb autó vásárlása . De például előfordul, hogy személyi kölcsönből sokat költünk karácsonyi ajándékra, ami talán egy év múlva már nem is működik, miközben a törlesztő részleteket évekig fizetjük

(money.hu elemzés)