Így mérlegelj kölcsönfelvétel előtt

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Lakásfelújítás vagy valamilyen nagyobb összegű beszerzés,  mondjuk autóvásárlás kapcsán kézenfekvő megoldást nyújthatnak az akár 1-2 órán, de jellemzően 1-3 napon belül megkapható személyi kölcsönök. Előnyük hogy szabad felhasználásúak, azaz bármire költheted az felvett összeget. Azonban a személyi kölcsönök is hitelek, így jól át kell gondolnod, valóban szükséged van-e rá, mielőtt fejest ugrasz a hitelfelvételi folyamatba. Mutatjuk, mikre figyelj, mielőtt igent mondasz egy jónak tűnő ajánlatra!

1. Biztos, hogy szükséged van rá?

A személyi hitelek ugyan kisebb összeget és rövidebb elköteleződést jelentenek mint egy lakáshitel, de ezeket is évekig kell törlesztened. Ezért fontos azt is átgondolni, hogy - akár kedvező feltételek mellett - de valóban szükséged van-e egy hitelre. Gondold át, hogy, mekkora havi terhet vállalsz be és mennyire terheled ezzel meg a családi büdzsét. Van egy jogszabályi korlát is, amely azt határozza meg, hogy a nettó jövedelem maximum 50 százaléka, 500 ezer forintos havi bevételnél a 60 százaléka mehet hiteltörlesztésre. Azonban a biztonság kedvéért a havi jövedelmed 30-40 százaléknál érdemes meghúzni a plafont. 

2. Biztos, hogy gyorsan kell?

A gyorsaság sokszor jól jöhet, de például, ha katás vagy egyéni vállalkozó vagy, érdemesebb a kicsit hosszabb utat választanod, és beszerezned minden szükséges papírt. Így ugyanis teljes képet kaphat a bank a jövedelmi forrásaidról, és az ajánlat így sokszor kedvezőbb lehet. 

3. Biztos, hogy ez a legjobb?

A gyorsan felvehető személyi kölcsönök ugyan kényelmesek, de nem biztos, hogy a legjobb megoldást jelentik. Minden hitelnél, így a személyi kölcsönöknél is fontos, hogy a felvétel előtt alaposan körülnézz a piacon. A különböző bankok ajánlatai között ugyanis jelentős különbségek lehetnek, ami akár havonta több ezer forintot is jelenthet a törlesztésben. 

A számlavezető bankod tud a legtöbbet rólad, és nála már megvannak az adataid is, így tőlük egy telefonhívás után akár néhány óra alatt megkaphatod a kért hitelösszeget. Ugyanakkor az egyáltalán nem biztos, hogy a számlavezető bankod adja a legjobb ajánlatot, ezért mindenképpen hasonlítsd össze az elérhető ajánlatokat. Ebben segítségedre lehet a money.hu személyi kölcsönöket összehasonlító kalkulátora

4. Biztos, hogy személyre szabott? 

Fontos, hogy próbáld meg minél inkább a saját igényeidre és lehetőségeidre szabni a konstrukciót. Ha a futamidő kitolásával csökkenteni tudod a havi törlesztőrészletet vagy éppen fordítva, a felkínált verzióhoz képest rövidebb idő alatt vissza szeretnéd fizetni a kölcsönt, akkor érdemes ezen szempontjaidnak megfelelően választani.

5. Biztos, hogy ekkora összegre van szükséged?

Ha a hitel mellett döntöttél, azt is fel kell mérned, hogy pontosan mekkora összegre van ténylegesen szükséged. Egy jónak hangzó ajánlat miatt ne köss olyan kompromisszumot, amit hosszabb távon megbánhatsz.

Összességében csak azért ne vegyél fel személyi kölcsönt, mert kedvező ajánlatot kaptál! Ha viszont tudod, hogy a cél érdekében mindenképp szükséged lesz kölcsönre, mert például lakásfelújítást, autóvásárlást tervezel, akkor a személyi kölcsön az egyik legjobb alternatíva..

chatsimple