A CSOK hitel, a CSOK Plusz hitel és a Babaváró hitel előtörlesztése

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 8 perc

Ha már van hiteled vagy tervezel hitelt felvenni, akkor a havi törlesztőrészleteket a futamidő végéig fizetned kell. Ugyanakkor lehetőséged van arra is - ha anyagi helyzeted megengedi -, hogy még a futamidő lejárta előtt visszafizesd a banknak a kölcsönt, akár egy nagyobb részét, akár az egészet. Gyakorlatilag bármilyen hitel elő- vagy végtörleszthető, még az állami kamattámogatással felvett kölcsönök is, mint a Babaváró, a falusi csokhoz kapcsolódó CSOK hitel vagy a CSOK Plusz hitel is. Cikkünkben összefoglaljuk a kamattámogatott hitelek előtörlesztésének díjait, sajátosságait és szabályait!

Az államilag támogatott hitelek kamatmentesen vagy nagyon kedvező fix kamattal vehetőek fel, így a törlesztőrészletük alacsony a piaci kamatozású kölcsönökhoz képest. Ilyen kedvező hitelkonstrukciók esetében az előtörlesztés meggondolandó, egy drágább hitelt jobban megéri előtörleszteni. Ugyanakkor természetesen egy hitel elő- illetve végtörlesztéséről minden hitelfelvevőnek a saját helyzete alapján érdemes dönteni, melyhez korábbi cikkünkben adtunk támpontokat:

Ebben az összefogalóban a különböző típusú hitelek előtörlesztésének általános szabályait is részleteztük. Új ismertetőnkben pedig kifejezetten a kamattámogatott hitelek előtörlesztésének sajátosságaival foglalkozunk.

Babaváró hitel előtörlesztése

A Babaváró hitel részleges vagy teljes előtörlesztésének jogszabály szerint nincs díja, így a bank a hitel visszafizetéséért nem számolhat fel semmilyen költséget. Ugyanakkor érdemes figyelni az előtörlesztés időpontjára! 

Ugyanis ha a folyósítástól számítva a futamidő első 5 évében, még a gyermekvállalás előtt (legalább a várandósság 12. hetének betöltése előtt) előtörleszted a Babaváró hitelt, legalább 50%-os mértékben, 

  • akkor az előtörlesztett összegre vonatkozó, az előtörlesztés időpontjában hatályos jegybanki alapkamat 3 százalékponttal növelt mértékének megfelelő, a kölcsön folyósításának időpontja és az előtörlesztés időpontja közötti időszakra számolt kamatot,
  • vagy ha az előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatás összege magasabb, akkor azt 

egy összegben, a hitelintézet útján meg kell fizetned.

Ha később, de még mindig a  kölcsön folyósításától számított 5 éven belül teljesítitek a gyermekvállalásra vonatkozó feltételt, és ezt a várandósság 12. hetének betöltését vagy a gyermek születését (örökbefogadás esetén engedélyező határozat véglegessé válását) követő 180 napon belül igazoljátok az Államkincstár felé, továbbá rendelkeztek magyarországi lakcímmel, a Kincstár a megfizetett kamatot vagy a visszafizetett kamattámogatást egy összegben megtéríti a részetekre.

Ha a Babaváró hitel gyermekvállalási feltétele teljesül, akkor a fenti szabály alapján nem származik tényleges károd egy esetleges 5 éven belüli, még gyermekvállalás előtti előtörlesztés miatt. Ám a megfizetendő kamat egy összegben történő fizetési kötelezettsége az adott időszakban nagy anyagi terhet róhat a családra. Ezért érdemes a Babaváró hitel előtörlesztésével kivárni a gyermekvállalási feltétel teljesítését.

A kamatmentes Babaváró hitel jelenleg a legolcsóbb lakossági kölcsönnek számít, ráadásul a futamidő alatt másodikként és harmadikként gyermekre tartozáselengedés is jár, ezért ha van más hiteled, akkor érdemes inkább annak az előtörlesztésére fordítani az anyagi lehetőségeidet.

Fiatal pár számolgatja az anyagi lehetőségeit a kanapé előtti dohányzóasztalon. Papírok, számológép van előttük.

A Babaváró hitel gyermekvállalási támogatását is előtörlesztésként számolják el a bankok

A másodikként érkező gyermek után kérhető a fennálló tartozás 30 százalékának elengedése, mint gyermekvállalási támogatás. A harmadik gyermek után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így a Babaváró hitel támogatássá válik.  A gyermekvállalási támogatást a tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni. A kérelem és az igazolások hiánytalan benyújtását követő 3. munkanapon számolja el a bank előtörlesztésként a gyermekvállalási támogatás összegét.

A gyermekvállalási támogatás igénybevételével történő előtörlesztés esetén – amennyiben még van fennmaradó tartozás – a kérelem és az igazolások hiánytalan benyújtását követő 10 napon belül a hitelintézet köteles változatlan futamidő mellett a hitel havi törlesztőrészleteit újraszámolni, és arról a támogatott személyeket értesíteni.

CSOK Plusz hitel előtörlesztése

A CSOK Plusz hitel előtörlesztéséért a bankok legfeljebb az előtörlesztett összeg 1 százalékának megfelelő díjat kérhetnek. A CSOK Plusz hitel bármikor előtörleszthető.

A CSOK Plusz hitel gyermekvállalási támogatását is előtörlesztésként számolják el a bankok

A CSOK Plusz hitel esetében a hitelfelvétel után másodikként érkező, majd a további gyermekekre gyermekenként 10 millió forint összegű gyermekvállalási támogatás jár.  A gyermekvállalási támogatást a tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni. Összegét a kérelem és az igazolások hiánytalan benyújtását követő 3. munkanapon számolja el a bank előtörlesztésként.

A gyermekvállalási támogatás igénybevételével történő előtörlesztés esetén – amennyiben még van fennmaradó tartozás – a kérelem és az igazolások hiánytalan benyújtását követő 10 napon belül a hitelintézet köteles változatlan futamidő mellett a hitel havi törlesztőrészleteit újraszámolni, és arról a támogatott személyeket értesíteni.

A falusi csokhoz kapcsolódó CSOK hitel előtörlesztése

A falusi csok mellé a preferált kistelepüléseken a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása igényelhető Magyarország területén lévő új egylakásos lakóépület építéséhez, vásárlásához; használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez és bővítéséhez; illetve meglévő lakóingatlan korszerűsítéséhez és bővítéséhez felvett hitelintézeti kölcsön kamatainak megfizetéséhez

Az előtörlesztésért a bankok a jelzáloghiteleknek megfelelő díjat számíthatják fel. 

Jelzáloghitel előtörlesztése esetén az előtörlesztett összeg nem haladhatja meg a az előtörlesztett összeg 1,5 százalékát. Jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönszerződés esetén, ha az előtörlesztés olyan időszakra esik, amikor a jelzáloghitel kamata rögzített vagy változó kamatú, és az előtörlesztésre a kamatperióduson belül kerül sor, az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 2 százalékát.

A pontos díjat megtalálod a hitelszerződéseden, de érdeklődhetsz a hitelt nyújtó banknál is róla.

Akciós kezdeti költségekkel vetted fel a hitelt? Érdemes előtörlesztésnél résen lenni!

Ha a hitel felvételekor a kezdeti költségekből (például értékbecslési díj, folyósítási díj, közjegyzői díj stb.) elengedett, visszatérített vagy akciós díjat számolt fel neked a bank, akkor érdemes megnézni a hitelszerződésedben, hogy ezeket a díjakat nem kell-e visszafizetni akkor, ha bizonyos időn belül előtörleszted a hitelt. Ha van ilyen feltétel, akkor érdemes mérlegelni, hogy ezek visszafizetésével együtt is megéri-e számodra az előtörlesztés.

Érdemes tehát alaposan megfontolni az előtörlesztést vagy végtörlesztést, különösen a kamatmentes vagy végig fix kamatú, államilag támogatott hitelek esetében. Ugyanis a kedvező kamatozás és a fix törlesztőrészlet miatt ezen hitelek kiszámíthatóak, törlesztésük hosszú távra biztonságosan tervezhető. Ha van mellette magas kamatú vagy változó kamatozású kockázatosabb kölcsönöd is, először érdemes azokat előtörleszteni vagy végtörleszteni. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a hiteled esetében van-e díjmentes előtörlesztésre lehetőséged, és ha igen, mikor. Ezt az információt a hitelszerződésed tartalmazza, de  hitelt nyújtó bankban is meg tudják mondani.

Ha hitelfelvétel előtt állsz, már előre tájékozódj a banki hitelajánlatok előtörlesztési díjairól, kedvezményeiről. Előtörlesztési kérdésekben is díjmentes segítséget kaphatsz tapasztalt hitelszakértőinktől.

chatsimple