MINDEN, amit tudnod kell az azonnali fizetésekről

money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Hétfőn új korszak kezdődött a hazai bankolásban: elindult az azonnali fizetési rendszer. Alábbi cikkünkben összeszedtük az AFR legfontosabb tudnivalóit!

Hosszas tervezés és várakozás után március 2-án, egészen pontosan március 1-jén éjfélkor elérkezett az azonnali fizetések kora. Hétfő óta a 10 millió forint alatti lakossági átutalásaink villámgyorsan, legfeljebb 5 másodperc alatt érnek célba a hét minden napján, éjjel-nappal, ráadásul maga a folyamat is sokkal könnyebbé vált. 

A rendszer alapvetően sikeresen vizsgázott, apróbb hibák azonban akadtak az első napokban - leginkább késve érkezett értesítőkről lehetett hallani - ugyanakkor az is elmondható, hogy a pénzintézetek gyorsan, egymást is segítve kezelték a problémákat, illetve a hibajelenségeket, döccenőket.

Magyarország ezzel az átállással az első országok közé került, ahol azonnali átutalásokat lehet folytatni, ráadásul a hazai bankok esetében teljes szinten kötelező is volt az új rendszer bevezetése.     

Most, hogy az új korszak első hetét lassan lezárjuk, úgy gondoltuk, készítünk nektek egy összeállítást, amelyben az összes vonatkozó cikkünket és a legfontosabb információkat megtalálod az AFR-ről. Kezdjünk is neki! 

Az alapok

Az AFR-ről már régóta lehetett tudni, egyik korábbi, átutalási ciklusokkal foglalkozó cikkünkben érintettük is a témát. Az utóbbi hetekben azonban kifejezetten az azonnali átutalásokra koncentrálunk, amelyek legfontosabb tulajdonságai a következők:

  • Az azonnali átutalások segítségével az év minden napján, azaz hétvégén és munkaszüneti napokon egyaránt, a nap 24 órájában indíthatunk és fogadhatunk fizetési megbízásokat
  • Az így indított lakossági tranzakciók maximum 5 másodperc alatt teljesülnek, amennyiben a fizetési művelet összege nem haladja meg a 10 millió forintot. Az így átkerült összeg a kedvezményezett számláján azonnal felhasználható
  • A hagyományos bankszámlaszám mellett a kedvezményezett mobiltelefonszáma, e-mail-címe, adószáma vagy adott esetben adóazonosító jelének megadásával is végre lehet hajtani az utalásokat, ezeket nevezzük másodlagos azonosítóknak

Így működik az azonnali fizetés 

Magyarországon minden bank számára kötelező az azonnali fizetési rendszer biztosítása, ráadásul a szolgáltatás automatikus és nem jár semmiféle plusz költséggel. Fontos megjegyezni, hogy a szolgáltatás jelenleg csak belföldön használható, illetve csak forintban történhetnek a tranzakciók eseti jelleggel, a fentebb említett 10 millió forintos összeghatárig. 

Korábbi cikkeink az azonnali fizetéssel kapcsolatban

Ha jobban el szeretnél merülni a villámgyors fizetések világában, alábbi cikkeink közül válogathatsz: 

Cikkeink mellett vezető pénzügyi szakértőnk, Trencsán Erika Hitel Hétfő című videórovatában is kitért a témára, ezt alább nézhetitek meg:

Ha szeretnél még hasonló videókat látni, kövesd te is Facebook-oldalunkatHitel hétfő című videósorozatunkban hétről hétre segítünk eligazodni a különböző banki termékek tengerében!

És ha már a videóknál tartunk, érdemes megnézni az MNB vlogjának vonatkozó részét is:

Az azonnali fizetések és a következő lépések

Az azonnali fizetési rendszer a könnyebb és kényelmesebb átutalások mellett egyéb pozitív hatásokkal is rendelkezik. Emlékszel a bankok által év elején kiküldött kimutatásokra?

Az AFR működése is hozzájárul a nyílt és átlátható versenyhez, mi pedig javasoljuk is, hogy az említett kimutatást tanulmányozd át alaposan, és lehetőséged szerint vesd össze a többi pénzintézet ajánlataival.

Ehhez első lépésként látogass el kalkulátorunkra, ahol könnyedén összehasonlíthatod a banki ajánlatokat és kiválaszthatod az igényeidnek leginkább megfelelő konstrukciót!

Ha nem vagy biztos benne, hogy mi lenne az ideális megoldás számodra, vedd fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy hívd a +36 1 799 1932-es telefonszámot. A tanácsadás ingyenes!

A főkép az MNB azonnali fizetésről szóló tematikus aloldaláról készült