Látványosan csökkenő olajárak, gyengülő dollár – ezért esik a benzin ára

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 9 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Az elmúlt néhány hétben látványosan kezdett csökkenni a benzin és gázolaj ára a hazai kutakon, amely akár magyarázható lenne a kormányzat fenyegető kommunikációjával is, de az eseményekre sokkal erősebb hatást gyakoroltak a tényleges piaci árfolyammozgások.

Az elsődleges, amit ilyen esetben figyelni érdemes, az a London Intercontinental Exchange (ICE) tőzsdén jegyzett Brent típusú kőolaj [az Északi-tengeren kitermelt olajtípus], ami az árupiacok egyik meghatározó terméke. A kereskedési helyszíne miatt európaiként is aposztrofált árutermék alapjaiban határozhatja meg a benzin árát, hiszen az előállítása nagyrészt ebből a típusból készül szerte Európában.

Az utóbbi hetekben pedig éppen ennek a Brent típusú kőolajnak az árfolyama esett a leglátványosabban, hiszen április elején még javában 90 amerikai dollár felett mozgott egy hordó ára, míg mostanra ez már inkább a 80 dollárt közelíti, vagyis

egy hónap alatt csaknem 10 százalékos volt az értékvesztés.

Mi volt az oka az olajár csökkenésének?

Elsőre talán meglepő lehet, hogy a továbbra is feszült közel-keleti helyzet ellenére ilyen mértékű esést láthattunk a Brent olajban. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az izraeli hadsereg fokozódó harci eseményei és az általa keltett feszültség már korábban beárazódott, és voltak pillanatok, amikor szinte a legrosszabbra készült a piac, ez eredményezte a 90 feletti olajárat. Közben határozott lépések indultak egy esetleges tűzszüneti megállapodás felé, aminek ugyan még nincs foganatja, de vannak olyan várakozások, hogy rövid időn belül megkötésre kerülhet egy ilyen egyezség.

Brent kőolaj kitermelése az Északi-tengeren, amin a benzin ára is múlik

Ehhez jött még múlt héten az amerikai Energiaügyi Minisztérium jelentése, mely szerint jelentős mértékben növekedtek az olajtartalékok az Egyesült Államokban, miközben az elemzők további csökkenésre számítottak. Mindez megerősítheti azt az aggodalmat, hogy a világgazdaság lendülete idén is elmaradhat a korábbi rekordévekhez képest, ami egyértelműen megjelenik az olaj felhasználásban, illetve annak csökkenő mértékében.

Ennek egyik korábbi hatása, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) az utóbbi időben több alkalommal is önként csökkentette a kitermelését, hogy ezzel tudja magasabban tartani az olaj árát. A következő ülése a szervezetnek 2024. június 1-jén lesz, amikor újabb döntés születhet, hogy a korábbi kitermelési korlátokat fenntartják, vagyis változatlanul nem használják ki maximálisan a kitermelési kapacitásukat, hogy ezzel ellensúlyozzák a visszafogottabb keresletet világszinten.

Brent kőolaj árfolyam mozgása, 2024 május

Brent kőolaj árfolyammozgása

Mi befolyásolhatja még az üzemanyagárakat?

Az olaj árának egyértelmű hatása mellett egy másik fontos tényező is befolyásolja Magyarországon az üzemanyagok nagykereskedésben megjelenő piaci árát (ami értelemszerűen kihat a kiskereskedelmi árakra is), ez pedig az amerikai dollár árfolyamának változása. Az előbb említett Brent olaj jegyzése és kereskedése ugyanis a világ legtöbb pontján amerikai dollárban történik, vagyis ahhoz, hogy egy magyar olajimportőr megállapodást kössön a nyersolaj beszerzésről, a teljesítést dollárban kell megtennie. Ehhez pedig a bevételei nagy részét képező forintból kell megvásárolnia az amerikai fizetőeszközt. Ennek köszönhetően a másik legfontosabb hatás, ami az üzemanyagárakban megjelenik: a dollárárfolyam alakulása.

Az utóbbi időben pedig ez is kifejezetten kedvező pályát írt le, hiszen a magyar deviza jelentős erősödést tudott bemutatni a dollárral szemben, köszönhetően annak, hogy néhány kedvezőtlenebb amerikai adat miatt a dollár alapvetően gyengült a legtöbb meghatározó devizával szemben, miközben a hazai fizetőeszköz az MNB határozottan óvatos kamatpolitikájának köszönhetően inkább erősödni tudott ebben az időszakban. Így alakulhatott ki az a több mint 10 forintos elmozdulás, ami április közepe óta megjelent az USD-HUF devizapárban. Az akkori 372 feletti értékről egészen 360-ig ereszkedett az árfolyam, ahonnan azóta egy picit felfelé mozdult, de még mindig bőven erősödési pályát láthatunk:

dollár-forint árfolyam mozgása az elmúlt egy hónapban, 2024. május

Forrás: money.hu USD/HUF árfolyamfigyelő

Ezen események és árfolyam-elmozdulások együttesen eredményezik azt, hogy az utóbbi hetekben az üzemanyagárak is látványos csökkenést mutattak.

Az olaj lehet befektetési termék is?

Ugyanakkor az olaj árfolyamára nemcsak olyan szempontból lehet érdemes odafigyelni, hogy ezáltal mennyi lesz a tankolásunk ellenértéke, hanem önmagában is tekinthetjük befektetési terméknek, hiszen az említett határidős tőzsdén a tényleges exporttal vagy importtal foglalkozó olajipari szereplők mellett a kisbefektetők számára is megvan a lehetőség az olaj árfolyammozgásából való profitálásra.

Kis túlzással akár azt is mondhatnánk, hogy a befektető köthet fedezeti ügyletet a tankolásaira, vagyis ha emelkedik az olaj ára, és erre köt határidős ügyletet, akkor ezzel kompenzálja az üzemanyagtöltő állomáson tapasztalt áremelkedéseket.

Persze a mennyiségek azért nagyon jelentősen eltérnek, hiszen ahogy említettem, itt nem literekben vagy tíz literekben kell gondolkodni, hanem hordónyi olajról beszélünk, ami feldolgozott termék esetén 45 gallont, vagyis körülbelül 170 litert jelent. Ráadásul sok esetben a minimálisan megköthető mennyiség nem egy hordó, hanem még ennél is több.

Azt tehát nagyon fontos kiemelni, hogy a határidős árupiacon a kereskedés komoly kockázatokat rejt, és csak azoknak ajánlható, akik alaposan utánajárnak a termék működési sajátosságainak, illetve kockázatainak.

Az viszont figyelmet érdemel, hogy a legutóbb megfigyelt olajáresés egyrészt kicsit meglepő volt, másrészt talán túlzott is annak fényében, hogy a hétvégén Izrael újabb komoly katonai csapásokat indított palesztin területek ellen, és már az Egyesült Államok haragját is kezdi kiérdemelni. Emellett szintén fontos esemény lesz a már említett következő OPEC találkozó június elsején, ahol adott esetben a kitermelés csökkentésének meghosszabbításáról dönthetnek a tagországok, ami ismét az olaj árának emelkedését eredményezheti. Mindezek figyelembevételével jelenleg nehéz elképzelni, hogy a Brent olaj ára tartósan a 80 dollár alatti szinten stabilizálódjon, vagy jelentősen eltávolodjon lefelé ettől az értéktől.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.