CSOK-os építkezésnél így végezheti szakember a saját házának építési munkálatait

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

CSOK igénybevételével történő építkezés esetén gyakori kérdés, hogy elvégezhető-e valamely szakmunka családon belüli szakemberek segítségével vagy a CSOK rendelet előírása ezt kizárja. Erre a kérdésre kerestük most a választ.

Közeli hozzátartozó nem vehet részt a CSOK-os építkezésben?

Többször előforduló kérdés, hogy egyrészt megengedett-e családi összefogással CSOK-os házat építeni, ha a családtagok szakmabeliek, vagy kötelező kivitelezői szerződést kötni minden esetben, akár külön-külön az egyes munkafázisokra. Illetve szintén tisztázandó, hogy kőműves szakember saját lakóházának kőműves munkálatait elvégezheti-e saját kivitelezésben.

Téglafal építése

Vonatkozó kormányrendelet

Az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II.10.) kormányrendelet 23.§ (4) értelmében:

Az új lakás építéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményre támogatási szerződés abban az esetben köthető, ha az igénylő az építési tevékenységet végző gazdálkodó szervezetben nem rendelkezik tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa.”

Házilagos kivitelezés

A CSOK rendelet nem mondja ki, hogy új lakóház építése kizárólag kivitelezői szerződéssel lehetséges. Ebből következően megengedett a házilagos kivitelezés is, a számlabenyújtásra vonatkozó előírások figyelembevételével.

Számlabenyújtási kötelezettség

Új lakás építése esetén a támogatott személy a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően köteles bemutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a saját nevére kiállított számlákat. Házilagos kivitelezés esetén az elvégzett munka értékét piaci áron szintén fel kell tüntetni a költségvetésben. De értelemszerűen erről számlát nem tud benyújtani az igénylő, hiszen saját maga végzi el a munkát. Ugyanakkor az adott munkavégzéshez szükséges építőanyagok költségéről szintén benyújtható a számla.

Házilagos kivitelezés esetén tehát arra kell figyelni, hogy ebben az esetben is teljesíteni tudjuk a költségvetés legalább 70%-ára vonatkozó számlabemutatási kötelezettségünket!

Kivitelezői szerződés

Amennyiben a támogatott személy a teljes építkezésre vagy egy-egy részmunkálatra kivitelezővel szerződik, úgy nem rendelkezhet tulajdonrésszel az adott cégben és a munkálatokat végző cég tulajdonosa sem lehet az igénylőnek közeli hozzátartozója. Nem bízhatunk meg tehát olyan kivitelező céget például az ácsmunkával és tetőfedéssel, akinek a tulajdonosa valamelyikünk szülője vagy testvére. De ugyanígy saját cégünk sem végezheti el a tetőfedési munkálatokat.

Ellenben, ha a támogatott személy vagy testvére vízvezeték-szerelő vagy burkoló, akkor ezeket a munkálatokat házilagos kivitelezésben elvégezhetjük. Számlát ez esetben a csövek, vezetékek, fürdőszobai szerelvények, valamint a csempe és egyéb burkolatok, stb. anyagáráról nyújthatunk be.

Mire kell még figyelni a számlabenyújtás során?

  • Az építési engedély vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének bejelentését legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el.
  • A számlakibocsátónak a hitelintézet részére történő benyújtáskor az állami adóhatóság honlapján közétett működő adóalany nyilvántartásban szerepelnie kell.

Ha nem szerepel, csatolni kell az állami adóhatóság igazolását, mely szerint a számlakibocsátó a számla kibocsátásának időpontjában az állami adóhatóság nyilvántartásában működő adóalanyként szerepelt.

chatsimple