Lehetséges a hitelfelvétel munkaviszony nélkül?

Ernszt Anikó
Ernszt Anikó
Olvasási idő: 2 perc

Munkaviszony, illetve jövedelemigazolás nélküli hitel felvételét a jelenlegi törvényi szabályozás nem teszi lehetővé. 2010. június 11. óta a bankoknak kötelező jövedelemvizsgálatot végezni hitelkihelyezést megelőzően. 

A pénzintézeteknek belső szabályzatukban kell rögzíteniük - MNB iránymutatás alapján - az elfogadható jövedelemtípusok körét. Továbbá azt is meg kellett határozniuk, hogy a jövedelmek igazolására milyen dokumentumok benyújtása szükséges.

Amennyiben kölcsönt szeretnél felvenni, minden esetben szükséges tehát jövedelemigazolást benyújtanod.

Abban az esetben vehetsz csak fel hitelt munkaviszony nélkül, ha, ha más, a bank számára elfogadható forrásból származó jövedelmet tudsz igazolni.

Önállóan elfogadható jövedelemtípusok például az alkalmazotti munkaviszonyból származó munkabér, egyéni vagy társas vállalkozásból származó jövedelem, illetve a nyugdíj. Emellett a hitelképességet ugyan növelhetik, de csak kiegészítő jövedelemként vehetők figyelembe például a családtámogatási juttatások: CSED, GYED, GYES.

Amennyiben nincsen munkaviszonyod és egyéb igazolható, a bank számára elfogadható jövedelmed sem, akkor nincs mód hitelfelvételre. 

A bankok a munkaviszony időtartamára vonatkozóan is meghatároznak alapfeltételeket. A minimum időtartam jellemzően 3 hónap, amit elvárnak és  nem lehetsz próbaidőn, vagy felmondás alatt. A határozott idejű munkaviszony elfogadásának is több kritériuma van, amivel korábban részletesen foglalkoztunk. 

Egy irodában egy női alkalmazott az íróasztalnál néz egy dokumentumot. Előtte az asztalon laptop, számológép, jegyzetek.

A jövedelmet az ingatlan sem helyettesíti

A fedezet nélküli személyi hitelek és Babaváró hitel esetén a pénzintézetek mindig is rendkívül nagy hangsúlyt fektettek az igénylő jövedelmi helyzetére, hiszen ez az egyetlen biztosítéka a kölcsön visszafizetésének a bank számára. Az ingatlanfedezetes, azaz jelzáloghiteleknél ugyanakkor egyéb biztosíték bevonására is sor kerül, ami egy tehermentes ingatlant jelent. Ettől függetlenül azonban a jövedelemigazolást nem pótolja az ingatlanfedezet bevonása sem. Vagyis megfelelő munkaviszony, illetve jövedelemigazolás nélkül, tisztán fedezet alapon jelzáloghitel sem igényelhető.

chatsimple