Igényelhető lakáshitel próbaidő alatt, részmunkaidővel vagy határozott idejű munkaszerződéssel?

Hidas Attila
Hidas Attila
Olvasási idő: 6 perc

A bankok a hiteligénylések elfogadásához többféle elvárást is támasztanak, többek között a munkaviszonyoddal kapcsolatban. Minden pénzintézet által általánosan elfogadott munkaviszony az, ha határozatlan idejű munkaszerződésed van, letelt a próbaidőd és természetesen felmondás alatt sem állsz. De minden más eset kizárja a lakáshitelhez jutást? Mutatjuk, hogy mire készülj, ha hiteligénylés előtt nem a széleskörben elfogadott munkaviszony vonatkozik rád.

Kaphatok lakáshitelt próbaidő alatt?

Sajnos hiába vagy jó fizetéssel bejelentve, ha a hitelfelvételkor még a próbaidődet töltöd, akkor ki kell várnod azt a néhány hónapot, amíg munkaadód véglegesíteni fog pozíciódban. Még ha a fizetésed el is éri a hitelfelvételhez szükséges mértéket, a próbaidő alatti jövedelmet nem fogja elfogadni a bank. Így jó eséllyel nem kapsz hitelt, hacsak nem tudsz más jövedelemről igazolást benyújtani. 

A hitelintézetek ugyanis kivétel nélkül ragaszkodnak ahhoz, hogy minimum 3 hónapja dolgozz már a jelenlegi munkahelyeden. Előfordulhat ugyanakkor az is, hogy 3 hónapnál hosszabb, például 6 hónapos próbaidő van meghatározva a szerződésedben, ebben az esetben annak a végéig, tehát a munkaviszonyod első fél éve alatt sem fogja a bank elfogadni az ezen munkaviszonyból származó jövedelmedet.

Egy irodában dolgozó nő elgondolkodik

Mit lehet mégis tenni, ameddig próbaidős vagy?

Ha alkalmazottként éppen próbaidős vagy, akkor a következő lehetőségeid lehetnek, hogy lakáshitelt vehess fel:

  • Megoldás lehet, ha az alkalmazotti, próbaidős munkaviszonyod mellett van esetleg másik, a bank által elfogadható bevételi forrásod, akkor azt a hiteligénylésnél figyelembe fogja venni a bank a kérelmed bírálata során. Például ilyen lehet másodállásból vagy vállalkozásból származó megfelelő mértékű jövedelem, bevétel is.  
  • Bevonhatsz a hitelbe egy társigénylőt is. Ha van házastársad, akkor őt – néhány kivételtől eltekintve – amúgy is be kellene vonnod a hiteligénylésbe. Amennyiben a házastársad rendelkezik megfelelő mértékű jövedelemmel – és nem próbaidős – akkor az ő jövedelme lesz a hiteligénylés alapja. 

Természetesen ezek csak akkor jelentenek megoldást, ha az egyéb  jövedelmeid, vagy a az adóstársad jövedelme elegendőek ahhoz, hogy a tervezett hitelösszeget megkaphasd. Mindenképp végezz ehhez összehasonlító kalkulációt, illetve az eltérő banki gyakorlatok miatt kérd  hitelközvetítő szakértő segítségét is.. A szakértő közreműködése számodra teljesen díjmentes, segítségével sok időt és pénzt takaríthatsz meg.

Felvehetek lakáshitelt, ha részmunkaidőben dolgozom?

A legtöbb banknál akkor vagy hitelképes - több egyéb feltétel mellett - ha igazolt jövedelmed eléri a bank által meghatározott minimális jövedelem összegét de legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeget. Ha a részmunkaidőben megkeresett jövedelmed ezt eléri vagy meghaladja, akkor a részmunkaidő nem jelent hátrányt a lakáshitel igénylésének szempontjából.

Ugyanakkor alacsonyabb jövedelemre jellemzően kisebb hitelösszeget is vehetsz fel. Ezt adóstárs bevonásával tudod növelni, mivel jövedelmetek összeadódik, így magasabb összegű hitelre lehettek jogosultak. Megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs a megoldás akkor is, ha a részmunkaidőben keresett jövedelmed esetleg alacsonyabb a bank által elvárt minimumnál, így egyedüli adósként nem kaphatnál hitelt.

Fontos, hogy a lakáshitel felvételéhez megfelelő, de jogszabály szerint legalább 20 százalék önerővel kell rendelkezned, vagy pótfedezetet kell bevonnod.

Mi a helyzet a határozott idejű munkaszerződéssel?

Amennyiben határozott idejű munkaviszonyod van, akkor a bankok egy munkáltatói szándéknyilatkozatot kérnek arról, hogy meg fogják hosszabbítani a foglalkoztatásodat. Ezzel a munkaadód megerősíti a pénzintézet felé, hogy a határozott idő (például 1 év) letelte után tovább fognak alkalmazni legalább még 1 évig. Így a hitelt nyújtó bank is garanciát kap arra, hogy hosszabb távon is lesz jövedelmed, amiből tudod majd fizetni a lakáshiteled törlesztőrészleteit.

A banki szabályok a határozott munkaviszony már letöltött hosszát illetően is eltérőek. A pénzintézetek egy részénél az előírás szerint legalább 6 hónapja kell dolgoznod az adott munkahelyen, viszont van olyan bank, ahol csak 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt várnak el. Ugyanakkor van példa arra is, hogy feltételül szabják, hogy legalább már 1 éve dolgozz a jelenlegi helyen. Viszon ettől eltekint a bank, ha 300 ezer forintnál magasabb a jövedelmed. 

A banki szabályozások tehát eltérőek a határozott munkaviszony elfogadását illetően is, szinte nincs két egyforma követelményt előíró bank. Érdemes tehát a választott bank gyakorlatáról előre tájékozódnod, amiben egy tapasztalt hitelszakértő sok időt megspórolhat neked.

Gyakran ismételt kérdések

Mire kell figyelni munkaviszony igazolásánál egy cégcsoporton belüli átszervezésnél?

Ha a munkahelyeden belül átszervezés volt, és a cégcsoporton belül egy új cégbe kerültél át, akkor a munkáltatói igazoláson fontos feltüntetni, hogy jogfolytonos a munkaviszonyod és annak tényleges kezdetét is ráírni az igazolásra. Tehát a munkáltatódnak igazolna kell, hogy nem friss munkaerő vagy, hanem már hosszabb ideje az adott cégnek dolgozol. Ezáltal a bank számára is egyértelmű lesz, hogy munkaviszonyod nem csak most kezdődött.

Mit néz még a bank a munkaviszonyod kapcsán?

A bank meg fogja nézni a benyújtott munkáltatói igazolást, és lekérdezi a cég adatait. A felszámolás, végelszámolás, csődeljárás vagy végrehajtás alatt álló cégtől származó jövedelem nem fogadható el.

Mi a helyzet akkor ha eddig munkaerő kölcsönző cégen keresztül foglalkoztattak?

Ha eddig munkaerő kölcsönző cégen keresztül kaptad a fizetésed, ám éppen mostanában vett át a munkahelyed, és emiatt új szerződést írtatok alá, akkor mindenképp egyeztess a bankkal, hogy beleszámítják-e a korábbi időszakot a munkaviszonyodba. Fontos ezt előre tisztázni, hogy a változás ne okozzon olyan helyzetet, ami a hitelfelvételt hátráltatja.

chatsimple