Hitelfelvételkor mit vizsgál a bank a bankszámlakivonaton?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A hitelkérelmi dokumentációhoz csatolni kell a saját névre szóló bankszámlakivonatokat is, a bankok hitelbírálatának ugyanis fontos részét képezi a folyószámla ellenőrzése. De mit is vizsgál a bank a bankszámlakivonatokon?

A bank a bankszámlakivonatokon elsődlegesen a kölcsönigénylő jövedelem átutalását ellenőrzi, ugyanis általában nem elegendő a munkáltató által kitöltött munkáltatói igazolás benyújtása, hanem egyéb módon is alá kell támasztani a rendszeres bevételt. Ez az esetek többségében bankszámla kivonattal igazolható, hiszen számos munkáltató átutalással fizeti ki a munkabért. Ilyen esetben azt vizsgálja a bank, hogy egyezik-e a munkáltatói igazoláson feltüntetett nettó jövedelem a számlán szereplő összeggel. Amennyiben a bankszámla kivonaton alacsonyabb összegű munkabér szerepel, akkor a hitelbírálat során az alacsonyabb összeg kerül munkabérként figyelembe vételre.

bankszámlakivonat az asztalon hitelfelvételnél

A munkabér jóváírás ellenőrzése után a banki hitelbíráló megnézi, hogy szerepel-e a folyószámlán bármilyen hiteltörlesztés, s ha igen, mekkora összeget tesz ki, illetve, hogy a törlesztő részlet minden hónapban pontosan kiegyenlítésre került-e. Hitelkiváltás esetén ugyanis alapfeltétel a problémamentes hiteltörlesztés, a hitelezhetőségi limit megállapításához pedig szükség van a havonta esedékes törlesztő részlet pontos összegére.

A következő lépés annak vizsgálata, hogy a folyószámla tulajdonosa rendelkezik-e hitelkerettel, s amennyiben igen, túllépte-e a hitelkeret felhasználható összegét. A hitelkeret túllépése ugyanis negatívan befolyásolja a hitelbírálatot.

A pénzintézetek többsége előírja legalább az utolsó hónapra vonatkozóan egy közüzemi számla és a befizetését igazoló bizonylat bemutatását. Ha bankszámláról teljesíted a közüzemi számlák kiegyenlítését, akkor ez szintén ellenőrzésre kerül.

A bankszámlákból nem csupán az utolsó havi kivonatot kell benyújtani. A hitelbírálathoz több havi folyószámlát kérnek a pénzintézetek, általában 2-6 havi kivonat bemutatása szükséges. Az, hogy pontosan hány havi bankszámlára van szükség, függ egyrészt az adott banki előírástól, másrészt befolyásoló tényező lehet, hogy a hiteligénylőnek van-e esetleg hitelkeret túllépése a kivonaton, de sok esetben a meglévő vagy esetleg kiváltandó kölcsön problémamentes törlesztését kell ily módon igazolni.

chatsimple