Ingyenes bankszámla nyugdíjasoknak: valóban létezik ilyen?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A teljesen ingyenes bankszámla sajnos nem életszerű, ám ha jól választasz számlacsomagot, nyitott vagy a digitális megoldásokra, és nem használod túl sokat a számládat, akkor havi 100-200 forintból megúszhatod a fenntartását. A számlavezetés ingyenességéhez az is kell, hogy a nyugdíjad elérjen egy bizonyos szintet.

Ha az ingyenes bankszámla alatt az ingyenes számlavezetést értjük, akkor ez valóban lehetséges több banknál is, ennek azonban az az (egyik) feltétele, hogy havonta egy bizonyos összegnek be kell érkeznie a számládra, ami egyes bankoknál csak jövedelem lehet. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor elveszik a számlavezetés ingyenessége.

A havonta beérkező nyugdíj összegében természetesen nagy eltérések lehetnek, ezért mi csak az átlagból tudunk kiindulni. A 2024. márciusi öregségi nyugdíj átlagos összege 231.495 forint volt a KSH szerint, ám az átlagnál reálisabb képet ad egy nyugdíjas jövedelmi viszonyairól a medián, ami 204.945 forint volt: egymillió nyugdíjas kapott ennél kevesebbet, egymillió nyugdíjas pedig többet. Éppen ezért a bankszámla-kalkulátorunkban 205 ezer forintos beérkező jövedelemmel számoltunk. A legolcsóbb bankszámlákat tartalmazó gyűjtésünkben a legnagyobb havi összeg, amit az ingyenes számlavezetésért elvártak, a mindenkori minimálbér összege volt, ami 2024-ben 177.400 forint.

Vagyis ha a nyugdíjad eléri a 177.400 forintot, akkor élhetsz az ingyenes számlavezetéssel a megfelelő bankoknál. Ha azonban ennél kevesebbet kapsz, akkor sajnos ez a lehetőség nem elérhető számodra, és le kell mondanod az ingyenességről.

A készpénzfelvétel is ingyenes, ha havonta legfeljebb két részletben, összesen maximum 150.000 forintot veszel fel, és ha nyilatkozatot teszel a bankodnál, hogy a kedvezményt érvényesíteni szeretnéd. Az ingyenesség a belföldi ATM-ekre és újabban a postákra is vonatkozik – a kettő ugyanazon a 150 ezres kereten osztozik.

Eddig még mindig ingyenes a bankszámlád, amihez az is kell, hogy ne használd utalásra, csoportos beszedésre és egyéb fizetős tranzakciókra, vagy csak olyan mértékben, amit a számlacsomag ingyenesen biztosít. Léteznek kifejezetten nagy összegű utalásokra optimalizált csomagok, ezeknél azonban másfajta költségek jelentkezhetnek, amik miatt elveszik az ingyenesség. Az is fontos a költségek szempontjából, hogy digitális csomagot válassz, aminél a bankba járás helyett otthonról tudsz ügyeket intézni. Természetesen egy pár száz forintos napi díjért cserébe a digitális csomagoknál is be tudsz menni személyesen, ha segítségre szorulsz.

Egyetlen jelentősebb költség marad, amit nem nagyon lehet megspórolni bankszámlánál, és ez a bankkártya éves díja. Persze vannak számlacsomagok, ahol nem kötelező igényelni, ám olyankor általában nem jár kedvezmény a számlavezetési díjra. Másrészt a 150.000 forint feletti részt fel kell venned készpénzben, ha el akarod költeni, és nincs bankkártyád, és ez a készpénzfelvétel már pénzbe fog kerülni.

Ezért mi úgy számoltunk, hogy igényelsz bankkártyát, és havonta 55.000 forintot költesz el vele 10 részletben. A bankkártyás fizetés alapvetően ingyenes, a darabszám csak az sms-értesítések miatt számít, ami elég drága lehet. Éppen ezért a hagyományos sms-eket érdemes kikapcsolni (vagy nem is igényelni), és helyette a banki applikáció értesítéseit használni ugyanerre a célra. Ez ugyan nem mindegyiknél, de több banknál ingyenes. Ehhez kelleni fog okostelefon és internet-hozzáférés is. Az is egy opció, ha nem kérsz ilyen értesítéseket, de ez biztonsági okokból nem javasolt.

Nincs más hátra, mint ezek tudatában megnézni, hogy bankonként melyek a legolcsóbb bankszámlák:

bankszámlahavi költség a 2. évtőléves költség a 2. évtől
Gránit Digitális számlacsomag116 Ft1 390 Ft
MBH Duna Bank Quantum számlacsomag166 Ft1 990 Ft
MagNet Bank Diamond számlacsomag271 Ft3 252 Ft
OTP Smart számlacsomag292 Ft3 502 Ft
CIB ECO Bankszámla544 Ft6 522 Ft
Raiffeisen Online Számla648 Ft7 780 Ft
Erste Bank Privilégium 2.0 Díjcsomag Kedvezményes szint650 Ft7 798 Ft
K&H Bank minimum plusz számlacsomag (egy feltétel teljesítésével)1 297 Ft15 562 Ft
MBH Kedvezmény számlacsomag1 357 Ft16 284 Ft
UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag1 570 Ft18 835 Ft

Forrás: money.hu bankszámla-kalkulátor nyugdíjasoknak, 2024.05.10.

Feltűnhet, hogy nem az első, hanem a második év költségeit vizsgáltuk. Ez amiatt van, mert sok bank az első évben kedvezményeket ad, hogy ezzel csábítsák magukhoz az ügyfeleket, a második évtől viszont a kedvezmények többsége megszűnik. Így egy olcsónak tűnő bankszámla is kifejezetten drágává tud válni a második évtől.

Mint látható, egyik bankszámla sincs teljesen ingyen, de az olcsóbbak havi 100-300 forint körül megúszhatóak, ezzel szemben a drágábbak éves szinten közel 20.000 forintot elvihetnek. Nagyon nem mindegy tehát, hogy melyiket választod.

Olcsó bankszámlák nem csak nyugdíjasoknak

Lássuk röviden, hogy a felsorolt bankszámlák milyen kedvezményeket nyújtanak, és mik ezeknek a legfontosabb feltételei!

A Gránit Digitális számlacsomagnál 0 forint a havi számlavezetési díj, amit feltétel nélkül biztosítanak. Hagyományos sms nem, csak iSMS kérhető értesítésként a számlán történő tranzakciókról. Most 40.000 forint jóváírást ad a bank, ha új ügyfélként nyitod meg ezt a számlát, és teljesíted az akció feltételeit.

A MagNet Bank Diamond bankszámlát akkor tudod igényelni, ha vállalod, hogy havonta 100 ezer forint érkezik be, igényelsz bankkártyát, és havonta legalább 2 darab tranzakciót teljesítesz, ami lehet eseti vagy állandó utalás, csoportos beszedés vagy ezek kombinációja. Mi ezekkel a tranzakciókkal nem számoltunk, ezért vedd figyelembe, hogy a bankszámla a megadottnál valamivel drágább lehet (bankon belül 100.000 forint/tételig korlátlan számban utalhatsz ingyen, bankon kívül az utalási díj 0,165 százalékról indul, és az utalási összeg függvényében sávosan növekszik). Te választod meg a számlavezetési díjat 0 és 1.000 forint között, mi az ingyenességgel számoltunk.

Az OTP Smart számlacsomagnál a kedvezményes számlavezetési díjhoz az kell, hogy a bankszámlára legalább 150.000 forint jövedelem érkezzen. A bank az első 4 hónapban a jövedelem érkezése nélkül is a kedvezményes díjat számítja fel.

A CIB ECO Bankszámla számlavezetési díja 0 forint, ha a mindenkori nettó minimálbér összegét elérő jóváírás érkezik a díjfizetést megelőző hónapban a számládra, 2024-ben ez 177.400 forintnak felel meg. A készpénzfelvétel külföldön is 0 forint, ha ATM-ből, CIB Visa Inspire Elektronikus vagy a CIB VISA Inspire Dombornyomott bankkártyával, az Intesa Sanpaolo csoport 12 országban elérhető készpénzkiadó automatáiból történik, korlátlan alkalommal és összegig.

nyugdíjas házaspárt a kertben Ingyenes bankszámla nyitása után

A Raiffeisen Online Számla bankfiókban nem nyitható meg, és csak új ügyfelek igényelhetik. A számlavezetése ingyenes, és minden online átutalás díjmentes belföldön havi 20.000 forintig. Az Online bankszámla 2026. február 28-ig érhető el, lejárat után automatikusan lecserélik Mindennapok 2.0 számlára vagy az annak megfelelő mindenkori utódjára.

Az Erste Bank Privilégium 2.0 Díjcsomagot csak pénzügyi közvetítőkön keresztül igényelheted (a partnerek listája a bank hirdetménye tartalmazza), és csak abban az esetben, ha az igénylés előtti 3 hónapban nem volt számlád az Erste Banknál. Az online bankszámlanyitásért akcióban 30 vagy 40 ezer forint díjkedvezményt ad a bank a feltételek teljesülése esetén. Havi 150.000 forint jövedelem-jóváírástól kezdve a havi ügyfélkapcsolati (számlavezetési) díj 0 forint, ami a mediánnyugdíj esetében teljesül is. Az sms szolgáltatás nem akciós díja 250 Ft/hó.

A K&H Minimum Plusz számlacsomagnál a számlavezetési díj (csomagdíj) a felére csökkenthető, ha havonta legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg érkezik be a számládra (idén 177.400 forint), vagy ha a banknál elhelyezett megtakarításaid, befektetéseid összege eléri a 500.000 forintot. Mi csak az előbbi feltétel teljesülésével számoltunk. Havonta az első két átutalás belföldön, forintban, K&H e-bankon vagy K&H mobilbankon keresztül díjmentes, illetve havonta az első két csoportos beszedési megbízás ingyenes. Ha most nyitsz számlát a banknál az akciós időszakban, és teljesíted a feltételeket, 40.000 forint jóváírást kaphatsz.

Az MBH Kedvezmény számlacsomag érvényességi ideje 2 év, utána a drágább MBH Belépő bankszámla kondíciói lesznek érvényesek. A kedvezményes számlavezetési díj feltétele, hogy papír alapú helyett elektronikus kivonatot válassz, és havonta legalább 100.000 forint jóváírás érkezzen a számlára. A feltétel nem teljesülése esetén a korrekciós díj összege a mindenkori bruttó minimálbér 1,4%-a (2024-ben 3735 Ft). Az üzenetküldő szolgáltatás az első 6 hónapban díjmentes, utána 229 forint a havi díja.

Az UniCredit Mobil Aktív Plusz számlacsomag megnyitásáért a bank 35.000 forint jóváírásban részesít a feltételek teljesítése esetén, valamint a számlanyitás hónapjában és azt követően 5 naptári hónapon keresztül jóváírja a havi számlavezetési díjat. Ehhez a számlát online kell igényelni, amit a kezdeményezést követő 30 napon belül bankfiókban is meg lehet nyitni. Feltétel még, hogy új ügyfélnek kell lenned a banknál. A számlacsomag normál havi zárlati díjának 70 százalékát visszatéríti a bank, ha havonta legalább 150.000 forint jóváírás érkezik a számládra átutalásból (amibe a saját számlák közötti átutalások nem számítanak bele).