Minden, amit tudnod kell a három gyermek után járó támogatásokról 2023-ban

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 22 perc

Összefoglalónkban számos támogatást és kedvezményt mutatunk be elsősorban azoknak, akik három vagy több gyermeket nevelnek vagy terveznek.

Sokféle családtámogatási kedvezményről lehet hallani, azonban ha igénybe szeretnénk venni valamelyik állami támogatást vagy egyéb kedvezményt, érdemes utánajárni a jogosultsági feltételeknek. Mutatjuk a legjellemzőbb támogatásokat, amelyeket nagycsaládosok, azaz a három- vagy több gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe.

CSOK a 3 gyermekes családnak

Az  családtámogatások közül talán a legnagyobb népszerűségnek a CSOK örvend, különösen azok esetében, akik lakás- vagy házvásárlás előtt állnak. A három vagy többgyermekesek számára számottevő összeget jelent a CSOK támogatás, és az, hogy kedvező, kamattámogatott hitelt vehetnek fel ingatlanvásárlására.

Mit is jelent ez összegszerűen 3 gyermek megléte vagy vállalása esetén?

 • támogatás használt lakás, ház vásárlására: 2.200.000 Ft (4 vagy több gyermek után 2.750.000 Ft)
 • kamattámogatott hitel használt lakás, ház vásárlására maximum 15.000.000 Ft
 • támogatás új lakás építésére, vásárlására 10.000.000 Ft
 • kamattámogatott hitel új lakás/ház esetén legfeljebb 15.000.000 Ft

A CSOK igényléséhez azonban számos feltételnek kell megfelelni.
A feltételrendszer széleskörű, kiterjed a

 • személyi feltételekre,
 • gyermekvállalással, gyermekekkel kapcsolatos feltételekre,és
 • az ingatlannal kapcsolatos elvárásokra.

Ebből kiderül, hogy bármilyen ingatlanra nem vehető fel a CSOK. Alapvető feltétel, hogy a hasznos alapterület a benne élő család létszámához mérten optimális legyen. Ez azt jelenti, hogy a jogszabály szerint 3 gyermekes család esetén egy új ház (építés, vásárlás) hasznos alapterülete minimum 90 m2-es kell, hogy legyen, egy új vagy használt lakás, használt ház pedig minimum 60 m2-es (4 vagy több gyermek és használt lakás esetén 70 m2 a minimum).

A többgyermekeseknek szóló otthonteremtési kamattámogatott kölcsönnek - más hitelekhez hasonlóan - még az is feltétele, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelbírálati szempontjainak szerint hitelképesnek minősítsen. Érdemes tehát a CSOK támogatás+hitel igénylése előtt egyeztetni egy tapasztalt hitelközvetítővel, akivel átbeszélhetitek a feltételeket, és segítsége sokat fog jelenteni az igénylés során is!

Falusi CSOK 3 gyermekkel

Ha preferált kistelepülésen vásároltok ingatlant, azaz olyan településen, ahol Falusi CSOK is elérhető, akkor akár a vásárlással egyidejűleg bővíthetitek és korszerűsíthetitek is a megvásárolt házat. Erre összesen 10.000.000 forint igényelhető, melynek a felét lehet vásárlásra, a felét pedig a bővítési, korszerűsítési munkálatokra költeni. Arra is van lehetőség, hogy a már meglévő házatokat bővítsétek/felújítsátok a Falusi CSOK keretében, ekkor a fenti összeg felét, 5.000.000 forint támogatást kaphattok erre a célra három- vagy többgyermekes családként. Az otthonteremtési kamattámogatott kölcsön Falusi CSOK támogatás mellé is igénybe vehető.

Olvasd el összefoglalónkat a Falusi CSOK feltételekről és az esetleges buktatókról, hogy felkészülten igényelhesd a támogatást!

Babaváró - ha szeretnétek még gyermeket

A Babaváró hitel egy olyan speciális állami támogatási forma, amely szabadon felhasználható, így természetesen fordíthatjátok ingatlanvásárlásra is, de bármely más célt megvalósíthattok belőle. A Babaváró hitelnek  azonban az az alapvető feltétele, hogy a felvétele utáni 5 évben gyermeketek szülessen. Azaz a Babavárót akkor érdemes felvenni nagycsaládosként (is), ha szeretnétek még legalább egy gyermeket. Ugyanis a Babavárónál csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. Jogszabály ugyan nem tiltja meg senkinek a Babaváró hitel felvételét, azonban a gyermekvállalás nem teljesítése az igénybe vett kamattámogatás visszafizetését vonja maga után. 

Azoknak a házaspároknak, akik viszont még csak tervezik a gyermekvállalást, arra érdemes különösen figyelniük, hogy a feleség életkora 18 és 40 év között legyen (nem töltheti be a 41-et). A további jogosultsági feltételekről a money.hu Babaváró oldalán tájékozódhattok és a jogosultságot ellenőrző kalkulátorral megnézhetitek, tudjátok-e teljesíteni az alapfeltételeket.

A Babaváró konstrukció egyébként többféle támogatást is magában foglalhat, ugyanis a hitel eleve kamatmentes, és az is marad, ha 5 éven belül gyermeke születik az igénylő párnak. A második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik baba után pedig a fennálló tartozás egészét engedi el az állam. Minden gyermek születésekor kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 (ikrek esetében 3+2) évre.

ÁFA-visszatérítés

Ha új lakóingatlant vásároltok vagy építetek a CSOK igénybevételével, akkor visszaigényelhetitek az ÁFA összegét. Akár milliókat jelenthet számotokra, ha ezzel a lehetőséggel éltek.

A kedvezmény feltételeit és bővebb információkat az ÁFA-visszatérítésről CSOK oldalunkon és családtámogatásokról szóló cikkünkben találsz.

Illetékkedvezmény

Akik CSOK-kal vásárolnak új vagy használt lakást, teljes illetékmentességet élveznek a vagyonszerzési illeték tekintetében. Mivel ezen illeték általános mértéke 4 százalék, például egy 40 millió forintos ingatlan esetében ez 1.600.000 forint megtakarítást jelent. 

A CSOK támogatás feltételeinek nem teljesülése és visszafizetése esetén a NAV utólag kiszabja az illetéket (bizonyos kivételektől eltekintve). 

Hiteltartozás-csökkentése 3 gyermekes családoknak

Jelzáloghitel-elengedés

A második gyermeket vállalók 1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel tartozásukat, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forinttal csökkenthető a visszafizetendő összeg. Minden további gyermek születése esetén 1 millió forint elengedést lehet kérni. A jelzáloghitel-elengedést olyan lakáscélú jelzáloghitelre lehet igénelni, amelyet már az érintett gyermek születése előtt felvettek. (A 2017. november 14. előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető az elengedés). 

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.

Diákhitel- tartozás felfüggesztés, csökkentés, elengedés

Ha van diákhiteletek is, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mód van a tartozás felfüggesztésére, csökkentésére vagy elengedésére, ha gyermeket vállaltok, a következő szabályok szerint:

 • A diákhitellel rendelkező nő a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését.
 • A tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után.
 • A harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.
 • Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltelése: a törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén. Ezzel a kedvezménnyel az ellátásban részesülő anyák és apák is élhetnek (közülük az, aki igénybe veszi az ellátást). 

2023. január 1-től a Diákhitellel rendelkező anyák teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötték be a 30. életévüket, és felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermekük születik.

A támogatást a Diákhitel Központnál lehet kérni, ahol bővebb tájékoztató és jogosultsági feltételek is olvashatók.

diákhitel

Adózási kedvezmények

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki legjellemzőbben a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a megszületésig). Kedvezményezett eltartott még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. A családi adókedvezmény legalább 3 eltartott után maximum 33.000 forint lehet havonta eltartottanként. Ez azt jelenti, hogy egy háromgyermekes családban, ahol még minden gyermekre jár a családi pótlék, havonta maximum 99.000 Ft a havi családi kedvezmény összege. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, erről írásbeli nyilatkozatot kell kitölteni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni (egyösszegben).

2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A mentesség élethosszig tart. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az SZJA mentesség utolsó hónapja, amikor a 25. életévét betölti.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

2023. január 1-től azoknak az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezményt a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthetik.

Gyermek után járó pénzbeli ellátások

Csecsemőgondozási díj (CSED) 

 • annak az anyának jár, aki a gyermeke születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (CSED-re az anyán kívül - ha ő nem tudja vagy nem jogosult igénybe venni - a vér szerinti apa, az örökbefogadó szülők, gyám is szerezhet jogosultságot)
 • összege az igénylő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 100 százaléka 
 • a szülési szabadság időtartamára jár, 168 napra. A szülési szabadságot vagy a gyermek születésétől, vagy a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal korábban is igénybe lehet venni.
 • a CSED mellett nem lehet dolgozni
 • a CSED iránti kérelmet a munkáltatóhoz vagy az egészségbiztosítóhoz kell benyújtani.

Gyermekgondozási díj (GYED)

 • annak a szülőnek (nagyszülőnek, nevelőszülőnek) jár, aki a gyermekét saját háztartásában neveli és  a gyermeke születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt.
 • fajtái: GYED, nagyszülői GYED, nevelőszülői GYED, diplomás GYED. 
 • A nagyszülői gyedet akkor vehetik fel a még dolgozó nagyszülők, ha a gyermek szülei is dolgoznak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a GYED-et a nagyszülő vegye igénybe. 
 • A nevelőszülői GYED-hez nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony szükséges.
 • A diplomás GYED azoknak a kismamáknak jár, akik főiskolán vagy egyetemen, akár mesterképzésben tanulnak. Ők a minimálbér vagy a garantált bérminimum 70 százalékát kapják meg ellátásként.
 • A GYED összege egyébként az igénybe vevő (szülő) jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka., maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
 • a GYED a szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig jár (ikrek 3 éves koráig).
 • GYED mellett lehet dolgozni. Ez a megoldás GYED Extra-ként ismert.
 • a GYED iránti kérelmet a munkáltatóhoz vagy az egészségbiztosítóhoz kell benyújtani.

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

 • A GYES-t a szülő, a gyám, illetve a nagyszülő veheti igénybe.
 • Havi összege 28.800 forint.
 • A gyermek 3 éves koráig jár. Ha előtte CSED-et, és GYED-et folyósítottak, akkor ezek lejártától, ha nem, akkor a gyermek születésétől. Nagyszülő csak a gyermek 1 éves korától igényelheti.
 • GYES mellett lehet dolgozni. Nagyszülői GYES esetén csak a gyermek 3 éves kora után, maximum heti 30 órában, vagy otthonról időkorlátozás nélkül lehet dolgozni.
 • A GYES-t személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

 • Gyermeknevelési támogatásra az a szülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel.
 • Havi összege 28.500 Ft.
 • A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig jár.
 • GYET mellett max. heti 30 órában lehet dolgozni vagy otthonról időkorlátozás nélkül.
 • A GYET-t személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.
3 gyermekes család

Családi pótlék

 • Családi pótlékot a szülő, nevelőszülő, gyám veheti igénybe, illetve az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.
 • Havi összege: 3 vagy több gyermek után 16.000 Ft gyermekenként. (Egyszülősként ez 17.000 Ft.) Tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetén 23.300 Ft gyermekenként, nagykorú fogyatékos gyermeket nevelők esetében pedig 20.300 Ft gyermekenként.
 • A még nem tanköteles gyermekre, továbbá a tankötelezettség időtartamára, illetve a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytató gyermekre, annak 20. életéve betöltéséig igényelhető. (Sajátos nevelési igényű tanuló 23. életéve betöltéséig.)
 • A családi pótlékot személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.

Gyermekek otthongondozási díja 

 • A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére szóló ellátás. 
 • A gyermek életkorától független.
 • Havi összege: bruttó 232.000 Ft.
 • Az ellátás iránti kérelmet a lakcím szerint illetékes járási (kerületi) hivatalnál, polgármesteri hivatalnál vagy a kormányablaknál lehet benyújtani.

Otthonfelújítási támogatás

Az 2023. április 19-én megjelent kormányrendeletben szereplő, otthonfelújítási támogatással kapcsolatos módosítások azoknak jelenthetnek új esélyt, akiknek a kérelmét már elutasították, az alábbi okokból:

 • aki azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
 • aki azért nem kapta meg a támogatást, mert köztartozása volt. Amennyiben azóta rendezte, és ezt igazolja, akkor jogosult lehet az igényelt összegre.

További változás, hogy az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

Már nem igényelhető ez a támogatás

Az otthonfelújítási támogatás egyébként az arra jogosultak nagy részének csak 2022. december 31-ig volt elérhető. A támogatásra való kérelem beadása már csak speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31-ig:

 • a gyermeküket elvesztőknek: ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
 • ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

A támogatás utólagosan kapható vissza a felújításról szóló számlák és vállalkozói szerződések alapján, tehát a felújítási munkák elvégzését és az anyagköltségeket ki kellett fizetni. Majd a felújítás elkészülte után volt beadható a támogatási kérelem, melynek pozitív elbírálása után érkezett meg a támogatói okirat, illetve az igényelt támogatási összeg.  A felújítási munkálatok költségének 50 százalékát, de maximum 3 millió forintot lehetett visszaigényelni a támogatás iránti kérelemben. 

Egyéb támogatások, kedvezmények

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám, illetve az örökbefogadó szülő is, illetve az anya halála esetén a vér szerinti apa vagy az a személy, aki az újszülöttet ténylegesen gondozza.

A gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is elindítható az igénylése. Összege egyszeri  64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

újszülött, csecsemő, kisbaba az ágyon fekszik mosolyogva

Életkezdési támogatás, Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult, melyet életkezdési letéti számlán helyeznek el. Magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcím esetében kérelmezni kell a számla megnyitását. Összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. 18 évesen az összeg felett a gyermek maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, max. 12.000 Ft-ot ír jóvá további támogatásként. A Start- számla Babakötvényben kamatozik.

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

Helyi önkormányzati és egyéb támogatások

Érdemes figyelni, hogy lakóhelyetek önkormányzata biztosít-e valamilyen támogatást a gyermekes családoknak. Például iskolakezdési támogatást több önkormányzat ad, és gyermekszületés esetén is sok helyen szoktak kedveskedni valamivel (akár Start-számlára utalással) a település/kerület új kis lakójának és családjának.

Gyermekétkeztetési díjkedvezmény

A három-vagy többgyermekes családok gyermekei a bölcsődei, óvodai nevelésben és általános iskolai tanulmányaik alatt (1-8. évfolyamon) 50 százalékos étkezési díjkedvezményre jogosultak. 

gyerekek az iskolában, tanórán, iskolapadban jelentkeznek, háttérben a tanárnő krétával ír a táblára

Ingyenes tankönyv

A köznevelésben és szakképzésben (nappali tagozaton) tanuló diákok ingyenesen kapják tankönyveiket az iskolában. 

Részmunkaidő, gyermekek utáni pótszabadság

A három-vagy többgyermekes szülők a legkisebb gyermek 6 éves koráig a teljes napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőt kérhetnek munkáltatójuktól. 

A gyermekek után a munkavállalóknak pótszabadság jár. 3 vagy több gyermek után ez évente 7 munkanap, mely külön-külön mindkét szülőt megilleti. 

Nagycsaládos földgáz gázárkedvezmény

A rezsicsökkentett áron kapható lakossági földgázmennyiség (1729 m3/év) a három gyermeknél további legalább 600 m3/év mennyiséggel nő (2329 m3/év). A negyedik gyermektől számítva gyermekenként további legalább 300 m3/év kedvezményes mennyiségre jogosultak a nagycsaládos háztartások.

Nyelvvizsga és KRESZ-vizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. A támogatás iránti kérelmet a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell benyújtani.

Ez a lehetőség azoknak is fennáll, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak (anya, apa, nagyszülő is).

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és az első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik, amely lehet:

 • államilag elismert általános vagy szaknyelvi komplex középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1) nyelvvizsga
 • ennek megfelelő honosított nyelvvizsga
 • írásbeli és szóbeli részvizsga
 • emelt szintű érettségi ("B”-vel egyenértékű)

A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2022-ben 50.000 forint). A támogatás iránti kérelmet a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell benyújtani. 

A nyelvvizsga díjának visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak is lehetőségük van.

Nagycsaládos utazási kedvezmények

A MÁV-nál a legalább három saját gyermekkel utazó szülők (egy vagy mindkét szülő) és a gyermekek is 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak. A Volán-nál szintén ilyen mértékű utazási kedvezményt kapnak a nagycsaládosok.

anyuka és gyerekei a MÁV járatán utaznak vonattal

Budapesten a BKK járatain a gyermekek azon tanév végéig, amelyikben a 14. életévüket betöltik, díjmentesen utazhatnak. Továbbá azok a budapesti lakcímmel rendelkezők, akik CSED-et, GYED-et, GYES-t vagy GYET-et kapnak, kisgyerekes bérlettel utazhatnak a BKK járatain. Érdemes utánanézni, hogy a saját településeteken is vannak-e nagycsaládosokra vagy gyermekekre, kismamákra vonatkozó tömegközlekedési kedvezmények.

További kedvezmények családoknak

Azzal is spórolhattok, ha figyelitek a kedvezményeket, akciókat a mindennapokban, legyen az akár egy népszerű áruházlánc nagycsaládos kedvezménykártyája, esetleg egy élménypark vagy strand, ahová a családi belépő kedvezőbb, de például számos szálloda is kínál nagycsaládos vagy gyermekkedvezményeket a szobafoglaláskor. Érdemes tehát nyitott szemmel járni és semmiképp sem elmulasztani azokat a kedvezményeket, amelyeket direkt a családokra szabnak. Ha kérdésed van, tedd fel nekünk, segítünk!