Személyi kölcsön Ausztriában dolgozóknak

Nagy Edina
Nagy Edina
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

A külföldi munkaviszony nem akadály, ha személyi kölcsönt szeretnél igényelni, a lényeg csak annyi, hogy megfelelő jövedelmet tudj leigazolni a kiválasztott pénzintézet felé. Amennyiben ez a jövedelem nem magyarországi munkaviszonyból származik, akkor eltérhet a banki szabályozás abban, hogy milyen feltételeket kell teljesíts ahhoz, hogy hitelt tudj igényelni. Szerencsére ha Ausztriában dolgozol, akkor hasonló az igénylés menete, mint magyarországi jövedelemnél.

Nézzük meg, hogy minek kell megfelelned a személyi kölcsön igénylésekor, ha Ausztriában dolgozol, és onnan igazolnál hivatalos jövedelmet.

Személyi kölcsön feltételei, ha Ausztriában dolgozol

Egységesen elmondható, hogy akkor tudsz magyarországi pénzintézetnél személyi kölcsönt igényelni, ha van magyarországi bejelentett lakcímed. Ennek a feltételnek általában az igénylők megfelelnek, mert annak ellenére, hogy valaki Ausztriában vállal munkát, megtartja az eddigi lakhelyét is hivatalos lakcímnek. Amennyiben nincs itthon bejelentett lakcímed, még az igénylés előtt be kell jelentkezned, mondjuk szüleid vagy valamelyik családtagod címére.

A pénzintézetek vizsgálni fogják, hogy nem szerepelsz-e negatív információval a KHR listán (Központi Hitelinformációs Rendszer, egykori BAR-lista). Ezeken felül a legsarkalatosabb pedig az, hogy olyan jövedelmet tudj leigazolni, amelyet elfogadnak, és a jövedelmed mértéke elegendő legyen a hiteled törlesztőrészletére. A bank itt is alkalmazni fogja a JTM-szabályozást, tehát a jövedelmed mértékének megfelelően a jelenlegi hiteleid törlesztőrészleteit figyelembe véve fogja kiszámolni, hogy mekkora havi törlesztőt tudsz jelenleg bevállalni.

Személyi kölcsön esetén a JTM-szabályozás kimondja, hogy ha 600.000 forintnál kevesebbet keresel, akkor a nettó jövedelmed 50%-a, ha afelett keresel, akkor a 60 százaléka lehet az a havi törlesztőrészlet, amely a teljes fennálló tartozás törlesztésére fordítható. A teljes tartozásodba beleszámítanak a felvenni kívánt kölcsönön kívül a már meglévő hiteleid.

Ausztriában dolgozó lány villamoson áll Bécsben, személyi kölcsön igénylése Magyarországról

Amennyiben Ausztriában dolgozol, akkor fogsz tudni személyi kölcsönt felvenni (vagy egyéb más hitelt), ha munkabért kapsz, és ez a munkabér a bankszámládra érkezik. Ez a jövedelem természetesen lehet eurós jövedelem (többnyire természetesen az), és teljesen megfelel, ha osztrák bankszámlára érkezik. Fontos, hogy legalább 3 hónapja dolgozz az adott munkahelyen, de személyi kölcsön esetén előnyös, ha már 6 hónapja ugyanaz a munkáltatód, viszont van olyan bank is, ami 1 teljes évet vár el. 

A munkabéred munkáltatói jövedelemigazolással tudod igazolni az adott magyar pénzintézet saját formanyomtatványán. Ez egy német nyelvű nyomtatvány, amit német nyelven kell kitöltenie a munkáltatódnak, és ezt a magyar bank fordítás nélkül elfogadja. A jövedelmed az utolsó 3 havi bankszámlakivonattal tudod igazolni, ezért is kell bankszámlára érkeznie.

Számíts rá, hogy bekérhetik a bankok ezen felül az osztrák munkaszerződésedet is, és tüzetesen megvizsgálják majd a céget is, amelynek dolgozol.

Természetesen előnye is van a külföldi munkának, hiszen jellemzően magasabb jövedelmet tudnak igazolni a külföldön dolgozók, ezáltal akár könnyebben is juthatsz személyi kölcsönhöz, ha Ausztriában dolgozol.

Mikor nem tudsz személyi kölcsönt igényelni Ausztriában dolgozóként?

Rossz hírünk van azonban akkor, ha készpénzben kapod a jövedelmed vagy saját osztrák cégedből szeretnél jövedelmet igazolni. A készpénzes jövedelmet akkor is nagyon kevés pénzintézet fogadja el, ha magyarországi munkahellyel rendelkezel, de külföldi munkáltató esetén ez kizáró ok.

Ugyanígy járnak el a bankok, ha saját céged van Ausztriában, és abból van jövedelmed. Mivel az osztrák adóhatóság által kiadott igazoláson nincs feltüntetve a pontos jövedelem, a bankok nem tudnak mivel számolni, így ezt a jogviszonyt kizárják a kölcsönigénylésből.

Mi kell a személyi kölcsön sikeres igényléséhez?

Nézzük pontokba szedve, mi kell ahhoz, ha személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és jelenleg Ausztriában dolgozol:

  • magyarországi bejelentett lakcím
  • nem szerepelhetsz negatív státusszal a KHR listán
  • alkalmazottként kell munkabért igazolnod
  • munkaviszonyod minimum 3 hónapja álljon fent, és ne legyél próbaidő alatt
  • bankszámlára kapod a jövedelmed
  • jelenlegi osztrák jövedelmed elegendő a JTM-szabályozás szerint a leendő személyi kölcsönöd havi törlesztőrészletére
  • munkáltatóddal tudjon a bank egyeztetni
  • személyes okmányokat, utolsó 3 havi bankszámlakivonatot, német nyelvű munkáltatói igazolást fog kérni a pénzintézet az igényléshez

A személyi kölcsön árazása függhet a kölcsön összegétől, a jövedelmed nagyságától, de több pénzintézet akkor ad kedvezőbb ajánlatot, ha a náluk vezetett bankszámlára adott mértékű havi jóváírás érkezik. Emiatt jól fontold meg, hogy mit tudsz hosszú távon vállalni, és ennek megfelelően válaszd ki, hogy melyik banknál szeretnéd igényelni a hitelt. Ausztriai munkavállalóként egyértelműen előnyös, ha a magyar pénzintézet nem várja el tőled, hogy magyarországi bankszámlára érkezzen a jövedelmed, vagy nem vár el jóváírást az általa vezetett bankszámlán.

Tájékozódj körültekintően ezekről a feltételekről még a hitel igénylése előtt, használd oldalunk személyi kölcsön kalkulátorát, valamint az egyes banki elvárások és ajánlatok között könnyebben eligazodhatsz, ha hitelszakértő segítségét kéred.

chatsimple