Szülői házra kaphatok hitelt?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Nagyobb összegű hitelre lenne szükséged, de nincs ingatlanfedezeted? Esetleg lakást vásárolsz, és nem rendelkezel a hitelfelvételhez szükséges önerővel? Szülői ház mindkét esetben elfogadható fedezetként!

A szülői ház lehet fedezet olyan hitelnél, ahol én vagyok az adós?

Amennyiben 1 millió forint feletti hiteligényed lenne, akkor a fedezet nélküli személyi kölcsön helyett érdemes az ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelt választanod. Nem jelent ugyanis problémát a hitelfelvételnél, ha a fedezetül felajánlott ingatlan nem az adós nevén van. Jelzáloghitel szülői házra is felvehető minden pénzintézetnél.

Család nagyszülőkkel családi házuk előtt állnak

Ebben az esetben természetesen a szülőknek hozzá kell járulniuk a hitelnyújtó bank jelzálogjogának bejegyzéséhez és részt kell venniük a hitelügyletben. Ha az adós megfelelő jövedelemmel rendelkezik, akkor a szülőknek nem szükséges jövedelemigazolást benyújtaniuk, zálogkötelezettként kerülhetnek bevonásra. Amennyiben az adós jövedelme nem elegendő a felvenni kívánt hitel törlesztésére, akkor a szülők kereste is figyelembe vehető a fizetőképesség javítása érdekében. Ekkor nemcsak ingatlantulajdonosként, hanem adóstársként is szerepelhetnek a hitelügyletben.

Hasonló a helyzet akkor, ha lakást vásárolsz, de nem áll rendelkezésre a lakáshitel felvételéhez szükséges saját erő. Az önerő – készpénz hiányában – kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával is helyettesíthető. Plusz fedezetként ugyan hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana felajánlható, de általában a szülők azok, akik ilyen lehetőséget felkínálnak gyermekeik otthonszerzéséhez.

A kiegészítő ingatlanfedezetként bevont szülői házra ugyanazok az előírások vonatkoznak, mint a vásárolandó ingatlanra. Piaci értékének el kell érni körülbelül az 5 millió Ft-ot. Amennyiben a házon van már hitel, akkor a további terhelhetőséget az határozza meg, hogy mennyit ér az ingatlan, mekkora összegű jelzálogbejegyzés van rajta, és mennyi hitelt szeretnének felvenni rá. Terhelt ingatlanra nem minden bank nyújt további hitelt, de van olyan pénzintézet, melynél nem okoz gondot, ha az első ranghelyre már másik pénzintézet zálogjoga van bejegyezve.

A szülői ingatlan plusz fedezetként való bevonása esetén azzal is tisztában kell lenni, hogy egy esetleges végrehajtás során ezt az ingatlant is értékesítheti a bank.

A szülői házra történő hitelfelvétellel kapcsolatos további kérdéseid hitelszakértőinknek is felteheted. Ha az aktuális törlesztő részletek érdekelnek, számolj online hitelkalkulátorunkkal.

chatsimple