Tulajdonközösség megszüntetése

money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Minden olyan ingatlan vásárlására felvehető hitel, melyben már valamekkora tulajdonjoggal rendelkezel, de tulajdoni hányadodat növelni szeretnéd.

A tulajdonközösség (ingatlan esetében) annyit tesz, hogy az adott ingatlannak több tulajdonosa van. Leggyakrabban házastársak vagy testvérek birtokolnak közösen egy lakást vagy házat. Amennyiben ezt a „közös tulajdonlási helyzetet” meg szeretnék szüntetni (például válás esetén), de nincs elég pénzük egymás tulajdonrészének megvásárlásához, az egyik fél (tulajdonközösség megszüntetési) hitellel kivásárolhatja a másikat (vagy a többieket).

A bankok tulajdonközösség megszüntetéséhez nyújtott hitelei minden olyan ingatlan vásárlására felvehetők, amelyben már valamekkora tulajdonjoggal rendelkezel, de tulajdoni hányadod növelni szeretnéd. A bank általában akkor finanszíroz, ha a tulajdonjog teljes egészében, az a 1/1 tulajdonos lesz a vevő. A tulajdonközösség akkor szűnik meg teljesen, amikor az ingatlan teljes tulajdonjoga egy kézbe kerül.

A hitel folyósításához már aláírt és a bank által elfogadott adásvételi szerződés kell. Érdemes mihamarabb bankot választani és az ügyintézővel egyeztetni a folyamatot, mivel sok fontos dokumentumnak már a bank elvárásainak figyelembevételével kell elkészülnie (ilyen például az értékbecslés, az adásvételi szerződés, a munkáltatói igazolás).

Ez is érdekelhet