Tulajdonközösség megszüntetése

A tulajdonközösség megszüntetése a gyakorlatban azt jelenti, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlan valamelyik tulajdonosa adásvétel útján megszerzi a többi tulajdonostárs tulajdonrészét.

A tulajdonrész megszerzése hitel segítségével is történhet. Ez olyan ingatlan vásárlására felvehető hitelt jelent, melyben már valamekkora tulajdonjoggal rendelkezel, de tulajdoni hányadodat növelni szeretnéd.

Így keletkezhet tulajdonközösség

A tulajdonközösség (ingatlan esetében) annyit tesz, hogy az adott ingatlannak több tulajdonosa van. Közös tulajdon keletkezhet:

A tulajdonközösséggel az ingatlan osztatlan közös tulajdonba kerül. Mindegyik tulajdonostárs jogosult az ingatlan használatára, de ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik (vagy többi) tulajdonostárs sérelmére. Ugyanakkor a közös tulajdonban lévő ingatlannak a kiadásait és kötelezettségeit a tulajdonostársak a tulajdoni hányaduk arányában viselik.

A tulajdonközösség megszüntetésének módjai

A tulajdonközösség megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti. A közös tulajdon a tulajdonostársak megállapodásával vagy bírósági ítélettel szüntethető meg.

Tipikus élethelyzet tulajdonközösség megszüntetésére a válás, amikor a volt házasfelek közül az egyik “kivásárolja” a másikat a közös tulajdonú ingatlanból. Öröklés esetén is hasonló lehet a helyzet, amikor az örökösök egyike “vásárolja ki” a többi örököst, és így az ő 1/1 tulajdonába kerül az ingatlan. Emellett gyakori eset az is, amikor osztatlan közös tulajdonban álló ingatlant szeretne az egyik tulajdonostárs megvásárolni a másik vagy többi tulajdonostól, és abban kizárólagos tulajdonjogot szerezni.

A tulajdonközösség az alábbi módokon szüntethető meg:

  • elővásárlási jog gyakorlásával (a tulajdonostársaknak jogszabály szerint elővásárlási joguk van egy közös tulajdonban álló ingatlanon),
  • természetbeni megosztással (használati megosztási szerződés elkészítésével szabályozott keretek közé kerülnek az ingatlan használatának paraméterei),
  • tulajdonostársnak történő tulajdonba adás ellenérték fejében (megváltás),
  • közös tulajdon eladásával (ha a közös tulajdon más módon nem szüntethető meg, akkor értékesíteni kell azt és az ingatlan vételárát szétosztani a tulajdonostársak között - ez általában árverés útján történik),
  • társasházzá alakítással.

A tulajdonközösség akkor szűnik meg teljesen, amikor az ingatlan teljes tulajdonjoga egy kézbe kerül.

A tulajdonközösség megszüntetése hitellel

Leggyakrabban házastársak vagy testvérek birtokolnak közösen egy lakást vagy házat. Amennyiben ezt a közös tulajdonlási helyzetet meg szeretnéd szüntetni, de nincs elég pénzed a tulajdonostárs(ak) tulajdonrészének megvásárlásához, (tulajdonközösség megszüntetési) hitellel is kivásárolhatod a másik vagy többi tulajdonost.

A bankok tulajdonközösség megszüntetéséhez nyújtott hitelei tehát minden olyan ingatlan vásárlására felvehetők, amelyben már valamekkora tulajdonjoggal rendelkezel, de tulajdoni hányadod növelni szeretnéd. A bank általában akkor finanszíroz, ha a tulajdonjog teljes egészében az adóshoz kerül, azaz 1/1 tulajdonos leszel. 

A hitel folyósításához már aláírt és a bank által elfogadott adásvételi szerződés szükséges. Ezért fontos idejekorán felkészülni a hitelfelvételre és első lépésként összehasonlítani a bankok hitelajánlatait.  Egy tapasztalt hitelszakértővel ugyanakkor az olyan, többnyire bonyodalmas élethelyzetek, mint például egy válás vagy egy komplikált örökösödési szituáció, is sokat egyszerűsödhetnek. A bankok gyakorlatát ismerő szakértő abban is díjmentesen a segítségedre lesz, hogy a hitel felvétele, ezáltal a tulajdonközösség megszüntetése, mennyi időt fog igénybe venni, illetve végigkísér a hiteligénylés teljes folyamatán. 

chatsimple