Autóvásárlás előtt fontos végiggondolni, hogy mire szeretnénk használni az autót, és mekkora összeget tudunk rászánni. Ne ugorjunk bele a vásárlásba, mielőtt alapos kutatómunkát végeznénk az árak, márkák, típusok terén, és ha nem teljesen önerőből vásárolnánk, akkor a finanszírozási és támogatási lehetőségek területén is.

Amikor felmerül bennünk az autóvásárlás gondolata, általában van egy vagy több ok, amiért szükségünk lenne egy autóra. Ilyen lehet például a munkábajárás, hobbi, vagy esetleg családi autónak szánnánk. Vagy akár egy második (vagy további) autóra lenne szükség valamelyik családtag számára.

Kategóriák, márkák, típusok

Nem mindegy, hogy hol és mire használnánk az autót, városban vagy vidéken; családi autót, hogy mindenki beférjen, vagy csak egyedül utaznánk legtöbbször. Ezek mind-mind befolyásolják a választást. A konkrét márka és típusválasztáshoz érdemes különböző szakcikkeket, teszteket tanulmányozni, illetve profi segítséget igénybe venni.

Ha szívügyünk a fenntarthatóság és a klímavédelem, és lehetőségünk is van rá, érdemes megfontolni olyan gépjármű vásárlását, amely a legkevésbé szennyezi a környezetet, azaz úgynevezett zöld autó. Ezek megvásárlásának támogatására például a tavalyi évben is volt pályázati lehetőség.

Hitel, lízing

Nem győzzük hangsúlyozni a megtakarítás fontosságát, ám ha nincs még meg a pénzünk az autó teljes vételárára, legyen az új vagy használt, mérlegeljük, hogy költségvetésünkbe belefér-e a kölcsön havi törlesztőrészlete. Érdemes figyelni arra, hogy valóban a pénztárcánknak legmegfelelőbb autót vásároljuk meg, és arra is, hogy az autó fenntartásának költségeit tudjuk-e fizetni a későbbiekben (üzemanyag, biztosítás, gépjárműadó stb).

Ha autót vásárolunk, ez esetben a személyi hitelek jelenthetnek megoldást, hiszen ezek szabadon felhasználhatóak. Lehetőség van a gépjármű pénzügyi lízinggel történő finanszírozására is. Ez annyiban tér el a hiteltől, hogy míg a hitel esetén azonnal a hitelfelvevő tulajdonába kerül az autó, addig lízing esetén a finanszírozó a tulajdonos, a lízingbe vevő csak használja a gépkocsit.

A hitel és a lízing különbségéről bővebben az MNB oldalán is olvashatsz.

Manapság egyszerűen és gyorsan lehet személyi kölcsönt igényelni. Ha teljeskörűen benyújtásra kerülnek az igényléshez szükséges dokumentumok, akár 3-5 munkanap alatt meg is kaphatjuk a pénzt a banktól.  A személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, főként a jövedelmet vizsgálják.

Ez nem azt jelenti, hogy bárki kaphat személyi kölcsönt, aki jövedelemmel rendelkezik. Érdemes hitelszakértő segítséget kérni, tüzetesen átbeszélni a feltételeket, és kiválasztani azt a kölcsönt, amely a legmegfelelőbb lesz számunkra. A választásban segítségünkre lehet a money.hu személyi kölcsön kalkulátora is, ahol akár meg is igényelhetjük a kiválasztott kölcsönt.

Pályázat, támogatás

A már említett, elektromos gépjárművek beszerzésének támogatását célzó 2020-as támogatáson túl is időről-időre jelenik meg pályázati lehetőség, amely az autóvásárláshoz kíván támogatást nyújtani. Érdemes figyelni az erről szóló híradásokat.

2019 júliusától az állam támogatja a nagycsaládosok hétüléses, új autójának vásárlását.

Eddig húszezer család vette igénybe az autóvásárlási támogatást –

mondta Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfői (2021.február 22-i) Facebook-videójában.

Emlékeztetett: a három vagy több gyermeket nevelő családoknak legalább hétüléses új autó vásárlásakor a kormány a jármű árának felét, maximum 2,5 millió forintot nyújt támogatásként.

Az érintetteknek érdemes szem előtt tartaniuk ezt a lehetőséget is, amelyről indulása előtt itt írtunk.