A CSOK önkéntes visszafizetésének mi a menete?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
László

Tisztelt Tanácsadó(k)!

2020. nyarán vásároltunk használt lakást, melyhez a 2 vállalt gyerek után igényelhető MCSOK támogatást vettük igénybe, 1.43 millió Ft összegben. A CSOK-hoz felvehető hitelt nem vettük igénybe. Az ingatlan vásárlásakor még nem volt gyermekünk.

Az ingatlan most szeretnénk eladni és másik, szintén használt ingatlan venni helyette. Az ügyvédünk azt tanácsolta, hogy fizessük vissza az 1.43 millió forintos összeget az adás-vétel előtt és akkor a következő használt ingatlan esetén ismét igénybe tudjuk venni a CSOK-ot, az 1.43 millió forintos támogatáson felül tudunk CSOK-hoz kapcsolódó hitelt is igénybe venni, továbbá jogosultak leszünk az illetékmentességre.

Időközben megszületett az első gyermekünk, továbbra is 2 vállalt gyermekkel szeretnénk számolni.

Ebben szeretném a segítségüket kérni, hogy zajlik a CSOK visszafizetésének menete? Milyen formában tudjuk úgy önkéntesen vissza fizetni, hogy újra igénybe tudjuk venni?

Tisztelettel.
László

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves László!

Van lehetőség a megelőlegezett CSOK önkéntes visszafizetésére. Úgy tudjuk, hogy megelőlegezett támogatás esetén ezzel kapcsolatban elsőként a támogatást nyújtó hitelintézetet szükséges felkeresni. Ők állapítják meg a visszafizetendő összeget, amit egy kincstári számlára kell teljesíteni. Ezzel kapcsolatban további részletes tájékoztatást a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud adni Önöknek.

Önkéntes visszafizetést követően ismét lehetőség nyílik a CSOK és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel igénylésére. Arra is van lehetőség, hogy egy meglévő és két vállalt gyermek után igényeljék a CSOK-ot. Ennek összege használt lakásvásárlás esetén 2,2 millió Ft. Ehhez kapcsolódóan maximum 15 millió forint összegű támogatott lakáshitel vehető fel. Ennek kamata 3%. A kamattámogatás 25 éven át biztosított. A CSOK igénybevételével jogosultak lesznek az illetékmentességre is.

A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és CSOK hitel ügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple