Falusi CSOK és CSOK hitel önkéntes visszafizetése esetén van büntetőkamat?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Andrea

Falusi csok kamattámogatott hitelt és falusi csok támogatást vettünk igénybe, továbbá babaváró támogatást.
Mindezek önkéntes visszafizetése esetén milyen büntetéssel kell számolnunk?
A kamattámogatás esetén is van büntetőkamat?

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Andrea,

az önkéntes visszafizeténél is meghatározó, hogy meglévő gyermekek vagy vállalt gyermekek után történt az igénylés és teljesült-e már a gyermekvállalás.

Amennyiben meglévő gyermekek után történt a falusi CSOK és CSOK hitel igénylése vagy már teljesült azóta a gyermekvállalás, akkor önkéntes visszafizetés esetén a kapott falusi CSOK támogatás összegét, a falusi CSOK hitel esetén pedig az igénybe vett kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ha vállalt és még nem teljesült gyermek után történik a visszafizetés, akkor az előzőeken túl büntetőkamat is fizetendő.

Babaváró hitel esetén, amennyiben teljesült a gyermekvállalás, akkor a fennálló tőketartozás díjmentesen végtörleszthető. Ha még nem teljesült a gyermekvállalás, akkor a futamidő alatt kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni.

Ha nem teljesült a gyermekvállalás, akkor a visszafizetendő összegekről az érintett bankfiók tud pontos tájékoztatást adni. Ha már teljesült, akkor a falusi CSOK visszafizetésével kapcsolatban a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályához fordulhatnak, a hitelek végtörlesztése miatt ez esetben is a hitelnyújtó bankot kell felkeresni.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple