Ha az elárverezett lakás ára nem fedezi a hiteltartozást, akkor mi lesz a többi tartozással?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Petra

Tisztelt szakértő!

Édesanyám elhunyt, örököltem az öcsémmel 55.000 Euró (+ kamatok) hitelt, adóstárs voltam és az ingatlan a mi nevünkön van régóta. A lényeg, hogy 2009-ben vettük fel a hitelt, majd nagyon rossz helyzetbe kerültünk, így nem tudtuk fizetni, 2011-ben fel is mondták a hitelünket. Ez év júliusában írták ki először árverésre a házunkat.

A kérdésem annyi lenne, hogy egy ismerős által eljutottam egy „emberhez”, aki azt mondta, hogy meg tudja állítani a végrehajtást és az árverezést, ha ügyenként (3 adós 3 ügyszám, ami számomra érthetetlen hiszen 1 hitel van) fizetek neki 85.000 Ft-ot, valamiféle illeték címén. Eddig ilyenről nem hallottam és kíváncsi lennék, hogy ez valóban járható út-e valamilyen módon, vagy csupán lehúzás?

Valamint, az lenne még a kérdésem, hogy ha elárverezik a házat, a hiteltartozás feléért, a többi tartozással mi lesz? Örök életemben feketén kell dolgoznom és semmi nem lehet a nevemen? Sajnos a bank jóval többet követel a ház értékénél, így eladhatatlan, valamint elég rossz állapotban is van, sajnos. Az eszközkezelőhöz nem tudok menni, mivel a kritériumoknak nem felel meg az ingatlan.

Köszönöm válaszát.
Petra

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Petra

Elsőként a hitelintézetet kellene megkérdezni, hogy ha az árverés során kisebb összegért kel el a ház, mint a fennálló tartozás, akkor van-e mód a fennmaradó tartozás teljes vagy részleges elengedésére. Amennyiben az árverés után további tartozás áll fenn, akkor azt Önöknek tovább kell törleszteni. A visszafizetésért jövedelmükkel, illetve egyéb ingatlanvagyonukkal felelnek. Ha tehát nemfizetésre kerülne sor, akkor tiltható a jövedelmünk, illetve az esetlegesen nevükön lévő ingatlan is végrehajtás alá kerülhet.

Az Ön által említett lehetőségről, miszerint a végrehajtás, illetve az árverés fenti módon megállítható, nincs információnk. Ebből kifolyólag sajnos nem tudjuk megmondani, hogy ez valóban járható út-e vagy sem. A kérdésben végrehajtási ügyekben illetékes jogi szakértő megkeresését javasoljuk!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple