Külföldi munkavállalóként igényelhető a falusi CSOK?

Niki

Üdvözlöm,

Segítséget szeretnék kérni, csok-kal kapcsolatban. Külföldi munkavállalóként szeretnénk CSOK-ot felvenni, de nem teljesen világos, hogy ezt hogy lehet megvenni.
Le tudná nekem írni?
Jogosultak vagyunk a CSOK-ra?

Ausztriában dolgozunk, férjem 8 éve, én pedig 6 éve, jelenleg gyes-en vagyok. A biztosítási jogviszonyunkat itt nem mondhatjuk fel, férjem munkahelye miatt, nekem pedig a GYES miatt nem lehet. Van 2 gyermekünk, 3 hónapos és 4 éves.

Köszönettel,
Nikoletta

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Nikoletta,

a falusi CSOK nem érhető el az összes magyarországi településen, csak az úgynevezett preferált kistelepüléseken. Az igénylés alapfeltétele az állandó magyarországi lakcím megléte. A támogatás külföldi munkaviszonnyal, TB jogviszonnyal is igényelhető, de a külföldi TB jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a falusi CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

A folyósítást követő további feltétel, hogy a támogatott ingatlanban állandó lakóhelyet létesítsenek, s ott 10 évig éljenek. Nem minősül azonban a bentlakási kötelezettség megszegésének, ha a támogatott személy és a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt igényelték, a támogatott személy munkavállalására tekintettel – indokoltan – legfeljebb öt évig a lakás elhelyezkedése szerinti településtől eltérő településen tartózkodik.

További információ: Falusi CSOK feltételek, igénylés.

Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, kérjük küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple