Mennyi CSOK-ot kell visszafizetni, ha a 3. gyermek nem születik meg?

Lajos

Kedves Anikó,

szeretnék pár kérdést feltenni a következők kapcsán.

CSOK:
2016-an felvettük a CSOK-ot 3 gyermeket vállalva, azaz 10M Ft-ot. Már két gyönyörű kislányunk született, de sajnos még nem érkezett meg a 3. baba annak ellenére sem, hogy 4 sikertelen lombik kezelésen vagyunk túl. Ha jól értelmeztem, akkor 7.4M Ft visszafizetése szükséges + a büntető kamat, ami elvileg 5%-kal számolandó. Én 10 évre számoltam ki és ez az összeg ~2.2MFt viszont több helyen leírva 5MFt büntetést emlegetnek.

Azt szeretném megkérdezni miért és melyik lehet a helyes összeg?

Államilag támogatott hitel 10MFt:
Amennyiben nem sikerül a vállalást teljesíteniük, akkor itt ‘csak’ a kamattámogatást mértékét kell visszafizetni ez lekérhető a banktól + átalakul a hite piaci kamatozású hitellé. Ez helytálló így?

Babaváró hitel:
Feltétel nem teljesülése esetén vissza fizetendő a kamattámogatás, aminek az összege szinten lekérhető a banktól + piaci kamatozású hitellé alakul ez a hitel is.

Elviekben minden tételre kérhető méltányossági alapon részlet fizetés, mérséklés esetlegesen teljes elengedés.

Válaszát és segítséget előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lajos

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Lajos,

a visszafizetendő CSOK összegének meghatározása minden félévben az adott naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat alapján, legfeljebb 5% kamattal történik. Ezekből a féléves ciklusokból adódik össze a teljes visszafizetendő összeg. A jegybanki alapkamat mértéke 2016-tól 2022 tavaszáig 5% alatt volt, tehát ezekben a féléves időszakokban az akkor érvényes jegybanki alapkamattal kell számolni. A pontos összeget az érintett bank központja tudja Önöknek kiszámítani a konkrét szerződés részleteinek ismeretében.

Amennyiben részt vettek az állam által maximálisan finanszírozott számú lombik kezelésen, akkor méltányossági kérelem benyújtására van lehetőség a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályánál.

A CSOK hitel esetén az igénybevett kamattámogatást szintén jegybanki alapkamattal növelten (maximum 5%) kell visszafizetni, s a hátralévő futamidőre a kamattámogatás nélküli törlesztőrészlet fizetendő.

Korábban felvett babaváró hitel esetén a feltétel nem teljesülése esetén az igénybevett kamattámogatás fizetendő vissza és a hátralévő futamidőre a kamattámogatás nélküli törlesztőrészlet fizetendő.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple