Milyen feltételekkel vihető át a CSOK másik lakásra válás esetén?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Ádám

Kedves Anikó!

2020-ban vásároltunk feleségemmel egy használt családi házat Budafokon. Már akkor volt 3 gyermekünk (azóta is 3-an vannak). CSOK-ot (2,2 millió használt lakásra) és CSOK hitelt is kaptunk. Azóta válunk, de a válás bíróság által még nincs kimondva. Most eladjuk a házat, az adásvételi szerződést már megkötöttük, foglalót megkaptuk. A következő vételárrészlet fizetésnék fogjuk a hiteleket és a CSOK-ot visszafizetni. Az utolsó vételárrészlet megfizetése napján fog leendő ex feleségem egy másik házat/lakást venni. Az lenne a kérdésem, hogy átviheti-e, az újonnan vásárolt használt lakásra a CSOK-ot valamilyen módon és ha igen, mi ennek a menete?
A cikk, ami alapján érdeklődöm azt is megemlíti, hogy amennyiben válás során eladásra kerül az ingatlan amire a CSOK-ot felvették, a vagyon mellett a kötelezettségek elosztásáról is meg kell egyezni. Mit jelent ez egész pontosan?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel.
Ádám

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Ádám,

van lehetőség arra, hogy a korábban kapott CSOK összegének felét leendő ex felesége átjegyeztesse a vásárolandó lakásra, illetve amennyiben Ön is vásárol másik lakást, az Önre eső összeg szintén tovább vihető az újabb lakásra.

A CSOK másik ingatlanra történő átjegyzésének menetéről és feltételeiről az ebben területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését az ügyben.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple