Tartózkodási és munkavállalói engedéllyel igényelhető CSOK?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Ekinci család

Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Jelenleg Törökországban élünk, de a párom (aki Török állampolgár magyar tartózkodási engedéllyel) talált munkát Magyarországon és ha minden jól megy a munkavállalással kapcsolatban, áprilisban oda is költözünk. Már van egy 2 éves kislányunk, aki kettős állampolgár és jelenleg várandós vagyok a kisöccsével (37. hétben vagyok).

A kérdésünk az lenne, hogy a mi esetünkben pontosan mik lennének a feltételek ahhoz, hogy kérvényezni tudjuk a CSOK-ot használt ház vételére? Illetve még egyikünk sem dolgozott korábban Magyarországon, így a párom biztosítása és elég friss lenne.
Okozhat ez bármiféle problémát?

Maradunk tisztelettel,
Az Ekinci család

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Ekinci család!

Török állampolgárságú igénylő esetén magyarországi állandó lakcím, adókártya és tartózkodási engedély szükséges a CSOK igényléshez. Mivel azonban párja külföldi magánszemély, ezért külön kell engedély a tulajdonszerzéshez. A külföldi magánszemély ugyanis a termőföldnek nem minősülő ingatlan tulajdonjogát a fővárosi/megyei kormányhivatal engedélyével szerezheti meg. Ezzel kapcsolatban az eljáró ügyvéd majd biztosan részletesen fogja Önöket tájékoztatni, ha erre esetleg még nem került sor.

A CSOK jogosultság egyik alapfeltétele a megfelelő TB jogviszony. Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén az igénylők egyikének legalább 180 napos TB jogviszonnyal kell rendelkeznie a kérelem benyújtásakor. Elfogadható az igényléskor külföldön fennálló TB jogviszony is, de a külföldi TB jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Az is megfelelő, hogy a kérelem benyújtásakor párja már magyarországi TB jogviszonyt igazol, az azt megelőző időszakot pedig külföldi TB jogviszonnyal. Az nem jelent problémát, hogy a magyarországi TB jogviszony még viszonylag friss.

2 gyermek után használt lakás vásárlása esetén 1.430.000 Ft összegű CSOK-ot vehetnek igénybe. A CSOK-hoz kapcsolódóan van lehetőség 3%-os kamatú támogatott lakáshitel igénylésére is maximum 10 millió forint összegben. Továbbá mivel CSOK-ot vesznek igénybe, ezért a tulajdonszerzés illetékmentes lesz.

A használt lakásvásárlásra vonatkozó további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkatIrodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple