Terasz előszobává történő beépítése bővítésnek minősül?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Anita

Kedves Anikó

Falusi csok ügyintézéssel kapcsolatban írok Önnek.
Első körben lenne pár kérdésem, illetve hogy jól tudom-e nagyjából a helyzetünket.

2019-ben vettünk egy családi házat Baktalórántházán még a régi Csokkal plusz önerővel. Egy meglévő plusz kettő vállalt gyerekre kaptunk 2.200.000 Ft-ot.

Mindkét vállalt gyerek megszületett, így gondolkozunk, hogy igénybe vesszük (ha igénybe tudjuk) az új falusi csok felújítási részét 3 gyerekre. Ha jól tudom, akkor a 7,5 millió forintból levonják a 2,2 milliót és a különbözetet használhatjuk fel?!
Ha jól tudom ehhez 90 nm hasznos alapterület kell, a régi csok szerződésünkben 81 nm van, így csak bővítéssel tudjuk megoldani (?!), ami tervben is van.

Illetve egy meglévő terasz beépítése bővítésnek számít, ha egy előszobát csinálunk belőle?

Köszönöm válaszát.

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Anita,

felújításra és/vagy bővítésre igényelt falusi CSOK esetén a támogatási összegből nem kell levonni a korábban vásárláshoz felvett CSOK összegét. Így 3 gyermek után 7,5M Ft falusi CSOK-ra lehetnek jogosultak, ha adott esetben bővítik is a házat és teljesülnek a falusi CSOK jogosultság további feltételei. A falusi CSOK mellé igénybe vehető ÁFA visszatérítés is.

Mivel 3 gyermek után igényelt támogatás esetén legalább 90 m2 hasznos alapterületűnek kell lenni a támogatott ingatlannak, ezért bővíteni is szükséges meglévő házukat. A meglévő épületrész átalakítása – így a terasz beépítése – nem minősül azonban bővítésnek.
Bővítés a lakás hasznos alapterületének legalább egy lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is.

További információ: Falusi CSOK feltételek, igénylés

Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség, kérjük küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple