Van-e lehetőség méltányosságra a CSOK visszafizetésével összefüggésben?

Zsolt

Kedves Anikó!

2016-ban felvettük 2 meglévő egészséges gyermekünk után új építésű házra a 3 gyermek után járó csok-ot. Majd 2019-ben a harmadik gyermekünk várandóságának kezdete után a babaváró hitelt is. Sajnos a magzat a 8 hét környékén elhalt és műtéti befejezésű vetélés történt.

Értetlenül álltunk, mert előzőleg 2 egészséges gyermekünk született minden nehézség és komplikáció nélkül. Fiatalos, sportos életet élünk, odafigyelünk az étkezésünkre és az egészségünkre is. A felépülést követően mindenféle kivizsgálásra elmentünk. Még meddőségi klinikán is jártunk. Két évvel később újabb terhesség következett be, mely szintén a 10. hét környékén ugyanolyan vetéléssel zárult mint a legutóbbi. Ezután újabb 1-2 év kivizsgálás és orvoshoz járás következett. Volt néhány kisebb nőgyógyászati beavatkozás is ciszta és méhösszenövés miatt. Több különböző orvosnál is jártunk és nem találtak konkrét szervi okot a problémánkra.

Majd tavaly év végén megint állapotos lett a feleségem. Jártunk rendszeresen ultrahangra, minden rendben volt egészen a 12. heti ultrahangig, amikor is felhívták a figyelmünket, hogy komolyabb genetikai eltérések vannak a magzatnál amit mindenképpen meg kéne nézetni a SOTE Nőgyógyászati Klinikájának Genetikai tanácsadásán.

Felmentünk a legközelebbi szabad időpontra és ott beigazolódott a legnagyobb félelmünk, hogy több olyan genetikai problémája is van a magzatunknak, ami az élettel összeegyeztethetetlen. Miután a genetikus szaktanácsadó orvos elmondta, hogy igen nagy valószínűséggel a születését sem érte volna meg, és jelenleg is nagyon rossz állapotban van; mindenképpen az azonnali terhességmegszakítást javasolta nekünk. Ezért két nap múlva ez a műtéti úton elvégzett terhességmegszakítás meg is történt.

Korunkból adódóan a genetikus szakorvos javaslatára és a feleségem egészségének a védelme érdekében többször már biztosan nem fogunk próbálkozni.

Jelenleg is abban a házban lakunk életvitelszerűen amire a hitelt és a családtámogatást felvettük. A törlesztő részleteket rendesen fizetjük.

A kérdésem az lenne, hogy vissza kell-e ebben az esetben fizetnünk a támogatásokat és ha igen, van-e lehetőség méltányosságra hivatkozni, hogy sajnos nem rajtunk múlott a sikertelenség.

Válaszát és segítőkészségét előre is köszönöm.

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Zsolt,

a vonatkozó kormányrendelet lehetőséget biztosít méltányosságra abban az esetben, ha a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavalt. A méltányossági kérelem a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályához nyújtható be.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple