Vissza kell fizetni a CSOK-ot, ha nem született gyermek és elválunk?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Joan

Kedves csapat,

Elnézést a magyaromért, de nem beszélem olyan jól a nyelvet (holland nemzetiség). A Gogle Fordítót használom az üzenet írásához.

2020-ban CSOK-ra pályáztunk az OTP-vel egy sásdi lakás vásárlására, felújítására. 2 gyerekben állapodtunk meg (az elsőtől terhes volt).

Sajnos 2 probléma van.
1. A nőgyógyászom arról tájékoztatott, hogy az első terhesség szövődményei miatt túl veszélyes lenne újra teherbe esni.
2. A házasságunk szétrobbant, és elválni fogunk.

Szeretném megérteni a (pénzügyi) következményeket és azt, hogy hogyan kell megközelíteni a helyzetet. Tudsz ebben segíteni (talán angolul)
El kell adnunk a házat, hogy 2 új (kisebb) lakást tudjunk venni. Megosztott felügyeleti jog (50/50) lesz a fiunk felett. Arra gondoltam, hogy előbb el kell adnunk a házat, mielőtt elválunk.

Mindketten nem akarjuk új életünket sok tartozással kezdeni amiatt, hogy nem tudjuk teljesíteni a CSOK-kal járó kötelezettségeket, vagy a válásunk miatt.

Köszönöm az összes információt, amelyet megadhat nekem.

Joan

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Joan,

egészségügyi okból nem teljesült gyermekvállalás esetén van mód méltányossági kérelem benyújtására a megelőlegezett CSOK visszafizetése tekintetében. Javasoljuk első körben a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályának megkeresését, ahol kérdésével kapcsolatban pontos tájékoztatást kaphat.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple