Vissza kell fizetni a támogatásokat válás esetén, ha egyikünk marad a házban?

A kérdés és a válasz 3 hónapnál régebbi, ezért kérjük, az olvasása során ezt vedd figyelembe!
Ádám

Kedves Anikó,

2022-ben, 1 gyermekes CSOK támogatást igényelve vettünk közösen egy házat a feleségemmel. Sajnos úgy alakult, hogy külön utakon folytatjuk és ehhez szeretnénk segítséget kérni. Amiben nem tudunk kiigazodni, illetve eltérő információkat kapunk azok a visszafizetendő tételek és a kamatok. A házat 600 000 forintos CSOK támogatással, 5%-os adóvisszatérítési támogatással vásároltuk meg, illetve az illetéket sem kellett megfizetnünk.
Ezen 3 tételből melyiket és mekkora kamattal szükséges megfizetni, ha eladjuk a házat vagy egyikünk marad az ingatlanban.

Segítségét előre is köszönöm,
Ádám

Teljes kérdés
Ernszt Anikó
Ernszt Anikó - Pénzügyi tanácsadó

Kedves Ádám,

Házasság felbontása esetén, ha
a) − a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat vagy a házassági vagyonmegosztási szerződés alapján − az egyik fél a másik féltől megszerzi a kedvezmény igénybevételével vásárolt lakás tulajdonjogát, és
b) a házasságot felbontó jogerős bírósági határozat alapján – a nagykorúvá vált gyermek kivételével – valamennyi gyermek elhelyezésére vagy a szülői felügyeletének rendezésére és lakóhelyének kijelölésére, akikre tekintettel a kedvezményt igénybe vették, a lakás tulajdonjogát megszerző félnél kerül sor,
a tulajdoni hányadát elidegenítő felet a visszafizetési kötelezettség nem terheli.

Ha tehát a leírtak alapján egyikük marad a támogatott ingatlanban a kiskorú gyermekkel együtt, akkor egyiküknek sem keletkezik visszafizetési kötelezettsége.

A visszafizetés eseteiről az ebben területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztálya tud pontos tájékoztatást adni az ügylet részleteinek ismeretében. Javasoljuk az érintett hivatal megkeresését az ügyben.

Ernszt Anikó
Kérdésed van? Kérdezz a szakértőnktől!

A money.hu pénzügyi szakértője, aki egy 1 héten belül válaszol neked!

chatsimple