Élet a moratórium után: megoldások fizetési nehézségek esetére

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Jövő januártól további 6 hónappal meghosszabbítja a kormány a hitelmoratóriumot, de az új szabály a jelenlegi moratóriummal ellentétben nem vonatkozik mindenkire.  Mit tehetünk, ha januártól már nem vehetjük igénybe ezt a segítséget, de problémát jelent a törlesztés újraindulása? Összegyűjtöttük, milyen lehetőségek vannak! 

Többen lehetnek olyanok, akik a koronavírus-járvány hatására kedvezőtlen élethelyzetbe kerültek, és problémát okoz nekik a havi hiteltörlesztésük fizetése. Számukra jelentett megoldást a törlesztési moratórium. Ez azonban az év végével lejár, és 2021 januárjától már csak bizonyos csoportok számára lesz elérhető a moratórium. Az előtörlesztés, hitelkiváltás vagy egyes biztosítások igénylése azonban segítséget jelenthet azoknak az adósoknak, akik januártól sem tudják fizetni fennálló hiteltartozásukat. 

Jelezzük, ha baj van!

Ha a januártól induló moratóriumba nem tartozunk bele és valamilyen okból nem tudjuk fizetni fennálló hiteltartozásunk havi törlesztőrészleteit, a legfontosabb az, hogy jelezzük a problémát a bankunk felé. 

A bankunk ugyanis csak abban az esetben tud segíteni, ha tudja, hogy nehézségünk adódott. Az egyik lehetőség ilyenkor, hogy egyedi elbírálás alapján a tartozás átütemezésével csökkenthetik havi törlesztőrészletünket. Ebben az esetben az eredeti futamidő hosszabb lesz, de mégis átmeneti segítséget jelenthet a havi kiadásaink mérséklése. Szélsőséges esetben akár szüneteltethetik is a fizetési kötelezettséget, ilyenkor (hasonlóan a moratóriumhoz), az eredeti futamidő kitolódik a szüneteltetés időszakával. 

Előtörlesztés, hitelkiváltás

Szintén a havi törlesztőrészletet csökkentheti az előtörlesztés vagy a hitelkiváltás. Előtörlesztés azt jelenti, hogy idő előtt visszafizetjük az adósságunk egy részét.  Ezzel a megoldással abban az esetben érdemes élni, ha rendelkezünk néhány havi vésztartalékkal, és ezen felül még van szabadon felhasználható megtakarításunk is. 

Jó tudni azonban, hogy az előtörlesztésnek díja lehet: lakáshitelek esetében az előtörlesztett összeg 1-2 százaléka, személyi hiteleknél pedig körülbelül a fél százaléka. Van azonban olyan is, amikor az előtörlesztés díjmentes, például ha lakástakarékból törlesztünk elő.

A hitelkiváltás a változó kamatozású hiteleknél, valamint az évekkel korábban igényelt hitelek esetében lehet jó lehetőség. A hitelcseréről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A hivatalos jegybanki adatok szerint a meglévő jelzálog- és lakáshitelek 49 százaléka változó kamatozású, azaz rizikós hitel, ez pedig 2205 milliárdos volument jelent. A meglévő, rizikósabb, változó kamatozású lakáshitelek ma már egyszerűen “kockázatmentesíthetőek”, mégpedig hitelkiváltással. Azaz, ha a változó kamatozású hiteleket fix kamatozásúra cserélik.

Ezeknek a hitelek ugyanis több évre fix kamatot, így az adott időszakra változatlan törlesztőrészletet garantálnak, Szintén érdemes végiggondolni a hitelkiváltás lehetőségét akkor, ha meglévő hitelünket évekkel korábban igényeltük. A mostani alacsony kamatkörnyezetben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a korábbinál kedvezőbb feltételekkel találunk hitelt. 

[button color="orange" url=" http://www.money.hu/hitelkivaltas/lakashitel"]Megnézem a hitelkiváltási lehetőségeket![/button]

A money.hu hitelkiváltás kalkulátorával egyszerűen összehasonlíthatjuk a különböző pénzintézetek ajánlatait. Azt is fontos tudni, hogy nem mindegyik változó kamatozású lakáshitelnél érdemes a hitelkiváltást megjátszani, ilyenek például azok, amelyeknél csak rövid idő van hátra a teljes futamidőből. Ezért érdemes szakértő segítségét kérni. 

Bebiztosítva

Szintén jó megoldás lehet nehezebb időkben az úgynevezett hitelfedezeti biztosítás. Ez többek között munkanélküliség, keresőképtelenség, tartós betegség, rokkantság esetén jelenthet segítséget.

Amennyiben nem tudjuk fizetni a havi törlesztésünket, a biztosító gyakorlatilag a helyünkre lép, és a konstrukciónktól, választott csomagunktól függően bizonyos ideig fizet helyettünk. A biztosítás díja általában a havi törlesztésünk meghatározott aránya: lakáshitelek esetében 3-10 százaléka, személyi kölcsön esetében körülbelül fél százalék.

Egy másik lehetőség a jövedelempótló biztosítás, ami a valami miatt kieső havi jövedelmünket, vagy annak egy részét pótolhatja. A legnagyobb különbség a hitelfedezeti biztosítás és a jövedelempótló biztosítás között, hogy a hitelfedezeti biztosítás csak a havi törlesztőrészletünk kiegyenlítésére szolgál, a jövedelempótló biztosítással megkapott összeget azonban igényeinknek megfelelően szabadon használhatjuk fel. 

A közös bennük azonban az, hogy mindkettőt tudatosan, előre kell tervezni és igényelni, mert van egy bizonyos átfutási idejük a megkötést követően, vagyis nem elég akkor megkötnünk ezeket a biztosításokat, amikor már bajban vagyunk. 

chatsimple