Bázispont jelentése

A bázispont a pénzügyi területen a százalékban kifejezett adatok különbségének megmutatására szolgál. Leggyakrabban kamatok változásánál szokták használni.

Mennyi egy bázispont?

A bázispont a százalékpont 1/100-ad része (0,01%), vagyis:

BázispontSzázalék
1 BP0,01%
10 BP0,1%
100 BP1%
1000 BP10%
10000 BP100%

A százalékpontban, illetve bázispontban történő kifejezés közötti átváltás mértéke tehát 100.  A bázispont rövidítése: bp.

Miért hasznos bázispontban kimutatni a százalékban kifejezett adatok változását?

Vegyünk egy példát. Ha pontosítás nélkül egy jelenlegi 10%-os kamatlábról azt halljuk, hogy 5%-kal emelkedik, akkor nehezen döntenénk el, hogy a kamat lesz 5%-kal magasabb, azaz 15%, vagy a kamat 5%-ával növekszik meg a kamatláb, vagyis 10,5% lesz az új érték.

Viszont, ha úgy fejezik ki, hogy a 10 százalékos kamat 50 bázisponttal emelkedett, akkor egyértelmű lesz, hogy a 10,5%-os értékre gondolnak. A bázispontban megadott változás tehát sokkal nyilvánvalóbb, csak egyféleképpen értelmezhető.

Mikor találkozhatunk leggyakrabban a bázispont kifejezéssel?

Általában pénzügyi területen használjuk a kifejezést. Azonban érdemes tisztában lenni a jelentésével, hiszen a mindennapokban is hallhatjuk például a következő kontextusokban:

  • A jegybanki alapkamat vagy egyéb kamatok változtatásakor a Magyar Nemzeti Bank a változást  bázispontban közli: pl. az MNB 30 bázisponttal emelte az alapkamatot, 2%-ról 2,3%-ra.
  • Amikor a hitelek kamatában változás történik, vagy változás várható, néhány bank bázispontban fejezik ki a változás (emelés, vagy csökkentés) mértékét: pl. az eddig 9,68%-os hitel 20 bázisponttal emelkedik, az új kamat 9,88%. Vagy: az emelés mértéke 20 bázispont.
  • Ha egy bank kamatkedvezményt ad a hitelre, a kedvezmény mértékét kifejezheti bázispontban is: pl. havi jövedelmednek a banknál vezetett bankszámlára utalása esetén 40 bázispont kamatkedvezmény jár a hitel standard kamatából. Ez 0,4% kedvezményt jelenthet neked a hitel standard kamatához képest.
  • A kötvények hozamát és azok változását is bázispontban fejezik ki.
  • A befektetési alapok és a tőzsdén kereskedett alapok éves költségének meghatározására is használatos, az adott alap által kezelt tőkéhez viszonyítják.
chatsimple