Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Elővásárlási jog jelentése

Elővásárlási joggal terhelt ingatlan eladásakor az eladó köteles felajánlani az elővásárlási jog jogosultjának az ingatlant, ugyanolyan feltételekkel, mint a másik vevőnek. Tipikus példa a társaházi lakások esete (ahol ezt nem igazán veszik komolyan), ugyanakkor az ikerházak esetében szinte bizonyos, hogy a másik épületrész lakóinak elővásárlási joga van. 

Elővásárlási jog jogszabályon vagy adásvételi szerződésbe foglalt kikötésen alapulhat. Ha a tulajdonos egymást követően több személynek enged ugyanarra a dologra elővásárlási jogot, a jogosultak az elővásárlási jogok keletkezésének sorrendjében gyakorolhatják elővásárlási jogukat.

Az új Ptk. előírja, hogy az ingatlanra tett vételi ajánlatot írásban kell közölni, mely eladási ajánlatnak minősül. Ha a jogosult élni kíván a jogával, akkor a szerződést az eladó nem kötheti meg a vevővel, csak a jogosulttal. A feltételekben ugyanakkor ilyen esetben csak az ajánlatban szereplő vételárnak megfelelő, vagy nagyobb összegben lehet megállapodni. Ha a jogosult nem kíván élni a jogával, akkor az eladó köteles ugyanolyan feltételekkel megkötni a másik vevővel a szerződést, mint amilyen feltételeket a jogosulttal közölt.