Milyen értékű ingatlan lehet fedezet?

A hitelhez kapcsolódó ingatlanfedezet állításhoz a következő dolgok benyújtására, igazolására lesz szükséged.

  • Megfelelő forgalmi értékkel bíró ingatlan – a bankok általában 4-8 millió forintban szabják meg a hitelezhetőség alapját.
  • Tulajdoni lap
  • Értékbecslés: annak igazolása, hogy az ingatlan aktuális állapota megfelel a tulajdoni lapon bejegyzetteknek, és további szempontok alapján.
  • Rendelkezik jogerős használatbavételi engedéllyel (kivéve építési hitelek)
  • Nincs az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás (a tulajdoni lapon nem szerepel perfeljegyzés)
  • Az ingatlan önállóan forgalomképes (Olyan ingatlan, melynek forgalomképességét nem korlátozza semmi, vagyis az ingatlan nyilvántartási státusza rendezett.)
  • A bank által támasztott értékállósági és eladhatósági feltételeknek megfelel
  • Tehermentes vagy a bank által nyújtott hitelösszeggel együtt még elfogadható teherrel bíró, hitelezhető ingatlan
  • az ingatlanra a bank által előírt módon biztosítást kell kötni, illetve, ha már van rajta, akkor azt nem lehet felmondani a hitel futamideje alatt, a kártérítési összeget a bankra kell engedményezni.

A fedezetként bevonandó ingatlan(ok) értékének nagyobbnak kell lennie, mint az igényelt hitelösszeg. A fedezetek értékét értékbecslő segítségével méri fel a bank, mely értéknek ezután a bank maximum 80%-ára adhat hitelt. Ez törvényben van szabályozva. A bankok saját maguk határozhatják meg azt, hogy a megállapított forgalmi értékének mekkora százalékában hajlandóak kölcsönt nyújtani (azaz a jogszabályi határt még szűkíthetik, de felfelé nem térhetnek el tőle) – ezt a hitelbiztosítéki érték számítás alapján teszik meg.

A hitelbiztosítéki értéket a bank által kijelölt értékbecslő állapítja meg. Számítása során az értékbecslő figyelembe veszi az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedését, műszaki állapotát és az ingatlan értékesíthetőségét. 

A bankok a belső szabályaik alapján finanszírozzák az ingatlanvásárlás 80 százalékát, több bank is elmegy a finanszírozásban ezen értékhatárig. Van azonban, hogy a forgalmi érték 70, vagy bizonyos esetekben csak 50-60 százalékáig adnak kölcsönt.

A fennmaradó összeget saját magadnak kell fizetned, vagy pótfedezetet kell bevonnod (azaz egy másik ingatlant, amit hasonló módon fognak “beszámítani”). 

Tipp: Ingatlanvásárlásnál mielőtt leteszed a foglalót, érdemes előszűrést kérni, és akár előzetes értékbecslést kérni az adott banktól, vállalva az értékbecslés költségeit is, mert ez lényegesen kisebb veszteséget jelent, mintha utólag derül ki, hogy nem kapsz annyi hitelt, amiből a vételárat ki fogod tudni fizetni. 

chatsimple