Zsebre megy: ezeket érdemes még az idén megtenned!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Öt másodpercen belül megérkező utalások, másodlagos azonosítók, hitelmoratórium, thm-plafon - idén számos újdonság és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedés hozott változást a mindennapi pénzügyekben. Bár az év a végéhez közeledik, van néhány olyan dolog, amit érdemes még az idén megtenned, hogy jövőre gördülékenyen tud intézni a pénzügyeidet!

1. Regisztráld a másodlagos azonosítókat!

Idén több olyan szolgáltatás indult útnak a mindennapi bankolást, fizetést teszi még kényelmesebbé, gyorsabbá és a készpénzhasználatot hivatott csökkenteni. Az újdonságok egyike, hogy többéves felkészülés után elindult az azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belül célba juttatja a legtöbb átutalást a hét minden napján, minden órában.

Az azonnali fizetési rendszerre több újdonság is épül. Ilyenek például az úgynevezett másodlagos azonosítók. Egy-egy utalás indításához ezentúl nem feltétlenül kell tudni a címzett bonyolult, 16-24 számjegyű bankszámlaszámát, elég megadni a másodlagos azonosítóját. Ez lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám.

Ehhez természetesen az is szükséges, hogy az illető regisztrálja a másodlagos azonosítók közül valamelyiket a bankjánál. Ezt pedig érdemes minél előbb, lehetőleg még az idén megtenni. A regisztráció ugyanis egyelőre ingyenes, azonban a későbbiekben a pénzintézetek már pénzt – 1-2 ezer forintos regisztrációs díjat – is kérhetnek ezért. Sok bank esetében december vége a határidő, de van, ahol meghosszabbították az ingyenes időszakot jövő április végéig vagy 2021 nyaráig.

2. Változik az internetes kártyás fizetés: ellenőrizd, mit kell tenned!

Januártól az online fizetésekben is változások lesznek, kötelező lesz ugyanis az erős ügyfél-hitelesítés. Ez azt jelenti, hogy az online fizetéshez nem lesz elég a bankkártyán szereplő adatokat megadni. Két hitelesítési faktor (például PIN-kód és ujjlenyomat, vagy jelszó és sms) kell ahhoz, hogy az ügyfelek elektronikusan tudjanak fizetni. 

Januártól tehát csak így lehet majd online bankkártyával fizetni, ezért a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes még idén ellenőrizni, hogy minden szükséges beállítást megvan-e, ami az erős ügyfél-hitelesítéshez szükséges. A pontos teendőkről a bankok értesítették az ügyfeleiket, de a pénzintézetek weboldalán is megtalálhatóak a szükséges beállítások. 

3. Nézd át a költségeidet! 

Az idei újdonságoknak köszönhetően egyre könnyebb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a pénzügyek online intézése. Ez pedig jó apropót ad a bankolás költségeinek átnézésére. Például arra, hogy mennyibe kerül az sms-értesítés, az utalás, a netbankhasználat.  A bankszámladíjak közötti különbségek is jelentősek lehetnek, ezért érdemes például a money.hu bankszámla-kalkulátorával összehasonlítani az ajánlatokat és a szokásoknak megfelelő csomagot választani.

A hiteleseknek a január komoly változásokat hozhat. 2021 január elsejétől lejár a koronavírus-járvány miatt elrendelt, általános törlesztési moratórium. A 2021 közepéig tartó moratóriumhosszabbítás pedig már csak a gyermeket nevelőkre, a munkanélküliekre, a közfoglalkoztatottakra és a nyugdíjasokra vonatkozik. A moratórium hosszabbításáról és a feltételekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Akikre nem vonatkozik a moratórium hosszabbítása, azoknak januártól el kell kezdeniük a törlesztést, azaz újra bele kell kalkulálni ezt a költséget is a büdzsébe. Akikre pedig vonatkozik azoknak egyeztetniük kell arról a bankjukkal, hogy szeretnének-e maradni a moratóriumban. A moratóriumos teendőkről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Az általános moratóriummal együtt januárban lejár a személyi kölcsönökre március közepén bevezetett thm-plafon is. Ennek értelmében a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója maximum 5 százalékponttal haladhatja meg az adott félévre érvényes jegybanki alapkamatot. Vagyis 2020 második félévében a bankok legfeljebb 5,75 százalékos thm-mel adhattak új személyi kölcsönt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen elszabadulnának a költségek, de mindenképpen érdemes alaposan összehasonlítani az ajánlatokat, mert jelentős különbségek lehetnek itt is. A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint például a legjobb személyi kölcsönök januártól 7-8 százalékos thm-mel igényelhetőek.

chatsimple