Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Zsebre megy: ezeket érdemes még az idén megtenned!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Öt másodpercen belül megérkező utalások, másodlagos azonosítók, hitelmoratórium, thm-plafon - idén számos újdonság és a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedés hozott változást a mindennapi pénzügyekben. Bár az év a végéhez közeledik, van néhány olyan dolog, amit érdemes még az idén megtenned, hogy jövőre gördülékenyen tud intézni a pénzügyeidet!

1. Regisztráld a másodlagos azonosítókat!

Idén több olyan szolgáltatás indult útnak a mindennapi bankolást, fizetést teszi még kényelmesebbé, gyorsabbá és a készpénzhasználatot hivatott csökkenteni. Az újdonságok egyike, hogy többéves felkészülés után elindult az azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belül célba juttatja a legtöbb átutalást a hét minden napján, minden órában.

Az azonnali fizetési rendszerre több újdonság is épül. Ilyenek például az úgynevezett másodlagos azonosítók. Egy-egy utalás indításához ezentúl nem feltétlenül kell tudni a címzett bonyolult, 16-24 számjegyű bankszámlaszámát, elég megadni a másodlagos azonosítóját. Ez lehet e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám.

Ehhez természetesen az is szükséges, hogy az illető regisztrálja a másodlagos azonosítók közül valamelyiket a bankjánál. Ezt pedig érdemes minél előbb, lehetőleg még az idén megtenni. A regisztráció ugyanis egyelőre ingyenes, azonban a későbbiekben a pénzintézetek már pénzt – 1-2 ezer forintos regisztrációs díjat – is kérhetnek ezért. Sok bank esetében december vége a határidő, de van, ahol meghosszabbították az ingyenes időszakot jövő április végéig vagy 2021 nyaráig.

2. Változik az internetes kártyás fizetés: ellenőrizd, mit kell tenned!

Januártól az online fizetésekben is változások lesznek, kötelező lesz ugyanis az erős ügyfél-hitelesítés. Ez azt jelenti, hogy az online fizetéshez nem lesz elég a bankkártyán szereplő adatokat megadni. Két hitelesítési faktor (például PIN-kód és ujjlenyomat, vagy jelszó és sms) kell ahhoz, hogy az ügyfelek elektronikusan tudjanak fizetni. 

Januártól tehát csak így lehet majd online bankkártyával fizetni, ezért a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes még idén ellenőrizni, hogy minden szükséges beállítást megvan-e, ami az erős ügyfél-hitelesítéshez szükséges. A pontos teendőkről a bankok értesítették az ügyfeleiket, de a pénzintézetek weboldalán is megtalálhatóak a szükséges beállítások. 

3. Nézd át a költségeidet! 

Az idei újdonságoknak köszönhetően egyre könnyebb, gyorsabb és kényelmesebb lesz a pénzügyek online intézése. Ez pedig jó apropót ad a bankolás költségeinek átnézésére. Például arra, hogy mennyibe kerül az sms-értesítés, az utalás, a netbankhasználat.  A bankszámladíjak közötti különbségek is jelentősek lehetnek, ezért érdemes például a money.hu bankszámla-kalkulátorával összehasonlítani az ajánlatokat és a szokásoknak megfelelő csomagot választani.

A hiteleseknek a január komoly változásokat hozhat. 2021 január elsejétől lejár a koronavírus-járvány miatt elrendelt, általános törlesztési moratórium. A 2021 közepéig tartó moratóriumhosszabbítás pedig már csak a gyermeket nevelőkre, a munkanélküliekre, a közfoglalkoztatottakra és a nyugdíjasokra vonatkozik. A moratórium hosszabbításáról és a feltételekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

Akikre nem vonatkozik a moratórium hosszabbítása, azoknak januártól el kell kezdeniük a törlesztést, azaz újra bele kell kalkulálni ezt a költséget is a büdzsébe. Akikre pedig vonatkozik azoknak egyeztetniük kell arról a bankjukkal, hogy szeretnének-e maradni a moratóriumban. A moratóriumos teendőkről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Az általános moratóriummal együtt januárban lejár a személyi kölcsönökre március közepén bevezetett thm-plafon is. Ennek értelmében a személyi kölcsönök teljes hiteldíjmutatója maximum 5 százalékponttal haladhatja meg az adott félévre érvényes jegybanki alapkamatot. Vagyis 2020 második félévében a bankok legfeljebb 5,75 százalékos thm-mel adhattak új személyi kölcsönt.

Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen elszabadulnának a költségek, de mindenképpen érdemes alaposan összehasonlítani az ajánlatokat, mert jelentős különbségek lehetnek itt is. A money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint például a legjobb személyi kölcsönök januártól 7-8 százalékos thm-mel igényelhetőek.