Lendületbe jöhetnek a lakáshitelesek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • A lakásvásárlást tervezők 69 százalékának nincs hiteltartozása, emiatt a jövőben várhatóan lesz kereslet a lakáshitelekre. 
  • Magyarország a 7,7 százalékos GDP-hez mért lakáshitelállományával az utolsó helyen áll az uniós rangsorban. Ez az eredmény még a visegrádi országok 20 százalékos mutatójától is jóval elmarad. 
  • A lakáshitelből vásárlók az ingatlan.com felületén segítséget kapnak: a Hitelintéző szolgáltatással pontosan megnézhetik, hogy a kiszemelt ingatlan megvételéhez mekkora kölcsönt kaphatnak, ráadásul a legkedvezőbb banki konstrukciókból válogathatnak. 

Egy év alatt az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző szolgáltatását több mint 40 ezer ingatlankereső vette igénybe, és nézte meg, hogy az ő személyes pénzügyi helyzete alapján meg tudná-e vásárolni a kiválasztott ingatlant. A Hitelintéző a vásárló számára meghatározza az elérhető források optimális összetételét: önerő, vissza nem térítendő állami támogatás, kamattámogatott és piaci kamatozású hitel.

Bőven van helye a lakáshiteleknek

A szolgáltatás segítségével ingatlant keresők kicsivel több mint 69 százalékának nincs semmilyen hitele. Több mint 30 százalékuknak van valamilyen hiteltartozása, többségük személyi kölcsönt, kisebb részük lakáshitelt törleszt. Ezek alapján valószínűsíthető, hogy a járvány utáni megtorpanást követően lesz kereslet a lakáshitelek iránt. Ehhez a bővüléshez hozzájárulhatnak az állami lakásprogram új elemei, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csokkal vásárolt lakásokra vonatkozó illetékmentesség is. 

A money.hu szakértői szerint nemzetközi összehasonlításban is bőven van tér a növekedésre a lakáshitelezésben. A hivatalos adatok szerint ugyanis a GDP-hez mért lakáshitelállományt nézve Magyarország az utolsó helyen áll az uniós rangsorban - a múlt év második negyedévében mért - 7,7 százalékos eredményével. Ez bőven elmarad a 40 százalék feletti uniós átlagtól, de kevesebb mint fele a visegrádi országok - Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - 20 százalékos átlagának. 

Miből jön a fizetés? 

A Hitelintéző segítségével lakásvásárlást tervezőkről kiderült az is, hogy a nagy többségük, 74 százalékuk bejelentett alkalmazotti fizetést kap minden hónapban, majdnem 9 százalékuk egyéni vállalkozóként kapja a jövedelmét, az érintettek 2,25 százaléka pedig nyugdíjasként nézett hitellehetőségeket a tervezett lakásvásárlásához. 

Az is látszik az adatokból, hogy a Hitelintézőt használók 85 százaléka saját erőből és hitelből vásárolna, ezeknek pedig a 30 százaléka érdeklődik az állami támogatások iránt is.

Milyenek a hitelkülönbségek?

A lakáshitelek között számottevő különbségek lehetnek. Például egy 9 millió forintos, a 20 éves futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelnél a legkedvezőbbeknek a havi törlesztőrészlete 56-57 ezer forint is lehet, míg a legdrágábbak esetében több mint 70 ezer forint lehet ugyanez. 

A Hitelintéző itt érhető el, pár perces kitöltés után a megadott adataink alapján egy kalkulációt kapunk, és innentől minden eladó ingatlan adatlapján látni fogjuk, hogy meg tudnánk-e venni azt.   

Ez is érdekelhet
chatsimple