Új piac épül a lakáshitelezésben

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • Megkezdődött az állami támogatással elérhető otthonfelújítási program, amely új piacot hoz létre a lakáshitelezésben.
  • Az érintett gyermekes családok kedvezményes hitelből is finanszírozhatják a felújítást, ezért felélénkülhet a kereslet a korszerűsítendő lakások iránt. 
  • A money.hu szerint egy 3 millió forintos felújítási hitelnél a kezdeti törlesztőrészlet 30 ezer forint, egy 5 és 6 milliós kölcsön esetében pedig kevesebb mint 50 ezer, illetve majdnem 60 ezer forint lehet. Az állami támogatás megérkezése után pedig jelentősen csökken a kiadás. 

Gyorsabbá válhat a következő időszakban a magyar lakásállomány megújulása a januártól elindított, államilag támogatott - kedvezményes hitellel is elérhető - otthonfelújítási program eredményeként. Egyúttal egy új piacot is teremthet a lakáshitelezésben - derül ki az ingatlan.com-csoporthoz tartozó money.hu legújabb összeállításából. Az otthonfelújítási program januárban indult, az ahhoz kapcsolódó kedvezményes hitelt pedig február eleje óta lehet igényelni.

Milliók, tízezrek, különbségek

Azok a gyermekes vagy gyermeket váró, megfelelő jövedelmi helyzetben lévő családok jelenhetnek meg a piacon, akik a korszerűsítés költségeit hitelből szeretnék finanszírozni. Az érintettek száma jelentős lehet, mert a becslések szerint akár több mint 100 ezer lakásfelújításra kerülhet sor. Ezek egy részét pedig várhatóan kölcsön segítségével oldják meg a háztartások. Már több bank jelent meg a saját otthonfelújítási hitelével, amelyek folyósítása az állami támogatás miatt szigorú feltételekhez van kötve. A hitelfelvevők által fizetendő kamat 3 százalékban van maximálva, a futamidő pedig legfeljebb 10 esztendő lehet. 

A money.hu számításai szerint egy 3 millió forintos államilag támogatott felújítási hitelnél a kezdeti törlesztőrészlet 30 ezer forint, egy 5 és 6 milliós kölcsön esetében pedig kevesebb mint 50 ezer, illetve majdnem 60 ezer forint lehet a havi kiadás. Ez pedig az otthonfelújítási támogatás megérkezése után jelentősen csökken. A legmagasabb, 6 millió forintos, 10 éves futamidejű felújítási hitel esetében, ha 12 hónap törlesztés után megérkezik a 3 millió forintos támogatás, akkor onnantól a havi törlesztés már 30 ezer forint alá, 26-27 ezer forintra mérséklődik. A money.hu szakértői szerint a kamatok terén nagy eltérések nem lehetnek a támogatott felújítási hitelek között, ám a bankok hitelbírálati és jövedelmi eljárásaiban már lehet különbségekre számítani. 

Mekkora támogatással lehet számolni? 

Az otthonfelújítási program a lakáspiacot is érintheti. Az elmúlt években a felújítandó lakások kevésbé voltak keresettek, sok vásárló inkább kifizette a normál vagy felújított állapotban lévő ingatlanoknál a “felárát”. Most viszont felélénkülhet a kereslet a szóban forgó, korszerűsítendő lakások iránt. Akik pedig lakáskölcsön segítségével vásárolnának ingatlant, azoknak kézenfekvő segítséget ad az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó money.hu Hitelintéző szolgáltatása. Ez a szolgáltatás megmutatja, hogy a lakásvásárlást tervezők az önerejük mellett mekkora vissza nem térítendő állami támogatásra lehetnek jogosultak, milyen összegű kamattámogatott és piaci kamatozású hitelt kaphatnak, és az utóbbiakhoz kapcsolódóan mekkora havi törlesztőrészletre számíthatnak.

Figyelni kell a törlesztőrészletekre

A money.hu szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a lakosság túlzott eladósodásának megakadályozását szolgáló, úgynevezett adósságfék-szabályok szerint egy-egy háztartás a nettó jövedelmének maximum a fizetés mértékétől függően 50 vagy 60 százalékát  fordíthatja hiteltörlesztésre. A nettó fizetésekben azonban jelentős különbségek vannak az országon belül, csakúgy, mint a lakásárakban. A hivatalos béradatok szerint a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetés a múlt év harmadik negyedévében

  • Budapesten közel 327 ezer forintot, 
  • Győr-Moson-Sopron megyében 272 ezer forintot, 
  • Komárom-Esztergomban több mint 256 ezer forintot, 
  • Vas megyében majdnem 236 ezer forintot, 
  • Bács-Kiskunban 222 ezer forintot,
  • Baranyában 216 ezer forintot,  
  • Hajdú-Bihar megyében pedig 215 ezer forintot tett ki. 

A money.hu szakértői ugyanakkor azt is hozzátették, hogy nem szabad teljesen “kifeszíteni” a családi költségvetést, inkább a rendelkezésre álló havi jövedelem 20-30 százalékáig érdemes a havi törlesztőrészleteket bevállalnia azoknak, akiknek hosszú távon biztos a jövedelme, így marad anyagi mozgástere az érintetteknek. 

Ez is érdekelhet
chatsimple