Kik mennyi lakáshitelt kaphatnak?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc
  • A huszonévesek átlagos nettó fizetése 231 ezer forint volt tavaly, a harmincas korosztályba tartozóké viszont meghaladta a 287 ezer forintot. A kérdés, hogy ez mire elég, ha lakáshitelre van szükség. 
  • Egy vagy két gyermeket tervező, nettó átlagbérből élő házaspár 18 millió forintos lakáshitel esetében 90 ezres törlesztőrészlettel számolhat. 
  • Egy huszonéves fiatalnak pedig 10 millió forintos piaci lakáshitelére 20 év alatt havonta 61-62 ezer forintot kell fizetnie. 

Az utóbbi években erőteljes béremelkedés következett be Magyarországon, és a koronavírus-járvány ellenére még a múlt évben is majdnem 10 százalékkal nőttek az átlagkeresetek. Jelentős különbségek vannak az életkor alapján - derül ki a money.hu legújabb összeállításából, amely azt vizsgálta a hivatalos bérstatisztikák alapján, mekkora lakáshitelt kaphatnak a különböző korosztályok tagjai.

A 20 év alattiak kedvezmények nélkül számolt nettó fizetése a múlt évben átlagosan 157 ezer forintot tett ki, a huszonéveseké közel 231 ezer forintot. A harmincas korosztály tagjai több mint 287 ezres nettóval rendelkeztek a múlt évben, a negyveneseknél ugyanez megközelítette a 289 ezer forintot átlagosan. Fontos figyelembe venni, hogy átlagkeresetekről van szó, a medián fizetéseknél más a helyzet. Ugyanis miközben az átlagos bruttó bér tavaly 403 ezer forintot tett ki, azok mediánja 320 ezer forintra rúgott, azaz az érintettek fele ennél magasabb, a másik fele pedig ennél alacsonyabb bruttó fizetést kapott. 

Életkor, jövedelem, lakáshitel - mi mennyi?

A nettó fizetések összege természetesen azt is meghatározza, hogy mekkora hitelt kaphat valaki. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása pedig megmutatja, hogy a pénzügyi helyzete alapján meg tudja-e vásárolni a kiválasztott ingatlant, és ehhez mekkora önerőre van szüksége, illetve mennyi vissza nem térítendő állami támogatással, kamattámogatott és piaci kamatozású hitellel számolhat valaki.

Vegyünk például egy harmincas házaspárt, akiknek nincs hiteltartozásuk, és eddig nem igényeltek semmilyen állami lakástámogatást, valamint mindketten az átlagos nettó bért kapják. Két gyermek vállalása miatt a 30 millió forintért eladható lakásukból hitel segítségével egy 49-50 millió forintos nagyobb használt lakást szeretnének vásárolni. Az ingatlan.com Hitelintéző szolgáltatása szerint 1,43 millió forint vissza nem térítendő  CSOK-támogatást kaphatnak. A CSOK összege mellé a 20 éves futamidejű, kamattámogatott lakáshitelt és az állami támogatás miatt ugyancsak kedvezményes babaváró kölcsönt is megkaphatják. Összesen 18 millió forint hitelre lenne szükségük. A két hitelre havonta valamivel több mint 90 ezer forintot kellene fizetniük, ebből a csokos lakáshitel részlete 44 ezer forint, a babaváróé pedig 46 ezer forint lenne.

Más a helyzet egy egyedülálló huszonéves esetében, aki szintén a nettó átlagbérrel rendelkezik, és például szülői segítséggel van  20 millió forintos önereje is. A Hitelintéző szerint a jövedelmi helyzete alapján igényelhet egy 20 éves futamidejű, végig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelt, amelyből a legkedvezőbbek törlesztőrészlete 61-62 ezer forint havonta. 

A money.hu szakértői szerint a koronavírus-járvány miatti tavalyi megtorpanás után az idén várhatóan élénkülés lesz a lakáshitelek piacán, többek között az új állami támogatásoknak - például a kedvezményes lakásáfának, a lakásfelújítási programnak - köszönhetően. 

Kalkuláció a lakásvásárláshoz

A szóban forgó - a money.hu kalkulátorait használó - Hitelintéző azért hasznos minden lakáskeresőnek, mert konkrét számokkal megmutatja az érdeklődőknek, hogy a jövedelmi, családi helyzetüktől és gyermekek számától függően mennyiért vehetnek lakást vagy házat.  Így a piaci kínálatban azok között böngészhetnek, amelyek biztosan beleférnek a költségvetésbe. 

A szolgáltatáshoz mindössze néhány adatot (jövedelem, megtakarítások, önerő összege, meglévő vagy tervezett gyermekek száma) kell megadni, és 1-2 percen belül megszületik a kalkuláció.  Ennek birtokában felkészülten vághatnak bele az érintettek mind a lakáskeresésbe, mind pedig a lakáshitel igénylésébe.

Ez is érdekelhet
chatsimple