Kevesebbet érhet a pénzünk, emelkedhetnek a törlesztőrészletek

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

A piac szerint év végére akár 1 százalékkal is emelkedhet az alapkamat, ami heteken belül megugraszthatja a változó kamatozású lakáshitelek kamatát, s így emelkedhet a törlesztőrészlet. A hosszan fix hitelek védelmet nyújthatnak, érdemes hitelcserében gondolkodni.

Bár minden szakértő egyetért abban, hogy a mostani magyar inflációs érték extra magas – például a legutóbbi, májusi 5,1 százalékos adatból 2,2 százalékot az üzemanyagok árának tavalyhoz képest komoly megugrása magyarázza -, ám több olyan pont is van, amely miatt a közeljövőben is azzal számolhatunk, hogy a korábbi időszakhoz kevesebbet ér majd a pénzünk, kevesebbet tudunk majd érte vásárolni.  Az emberek inflációs várakozásainak alsó szintje áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által jónak tartott 3 százalékos szinten, de van, aki már azzal számol, hogy egy év alatt 8 százalékkal ér majd kevesebbet a zsebében lévő pénz. 

Erősen fog majd a ceruza a Balatonon

A Magyar Nemzeti Bank korábban azt várta, hogy a koronavírus járvány miatt komolyabb lehet a munkanélküliség emelkedése, ám ez nem történt meg, a mutató – szerencsére – alig emelkedett. Emellett a bérek emelkedése sem lassult annyira a járvány alatt, mint, amit korában vártak. Ezek mind abba az irányba mutatnak, hogy erősebb lehet az infláció. Újabb elem, hogy a kilábalás is gyorsabb lesz a vártnál. Márpedig, ha elindulunk kifelé, akkor gyorsabban szeretnénk költeni, hiszen biztosabbnak érezzük az életünket. Erre a kereskedők is készülnek, nekik például az elmúlt hónapok korlátozásai miatt magasabb bevételre van szükségük, s ezt vélhetően most elő is próbálják állítani azzal, hogy megnyomják a ceruzát az ártáblákon. Vélhetően a balatoni nyaralás a tavalyinál is többe kerül majd, pedig a múlt nyáron is sokakat megleptek a tóparti szállás- és szolgáltatás árak. 

Akár 1 százalékos kamatemelés jöhet

A fentiek miatt a Magyar Nemzeti Banknak lépnie kell, kamatot kell emelnie. Ugyanakkor a piac már nem csak egyszeri kamatemelésre számít, hanem arra, hogy negyedévente folyamatosan emelkedik majd az alapkamat mértéke – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő kötvényportfólió menedzsere. Most júniusban 0,3 százalékponttal, 0,9 százalékra emelkedhet az alapkamat, ezt követően pedig negyedévente 0,15 százalékponttal emelheti a kamatot az MNB. Mindez azt jelenti az Amundi szerint, hogy év végére 1,2 százalék lesz az alapkamat, de a piaci kamatárazás alapján úgy tűnik, sokan ennél is magasabb, akár 1,6-1,7 százalékos kamatot sem tartanak kizártnak.

Megugorhatnak a lakáshitel kamatok

Mindez kifejezetten rossz hír azoknak a lakáshiteleseknek, akik változó kamatozású hitelt törlesztenek. A kamatok esetükben ugyanis 3-6 havonta átárazódnak az immár magasabb kamatszintekhez, s emelkedik a törlesztőrészlet. Ez igaz a jelenleg moratóriumban lévő változó kamatozású hitelekre is, hiszen annak ellenére, hogy nincs törlesztési kötelezettség, a hitel kamatának változását lekövetik a bankok. A változó kamatozású hitelek kamatának számítása leginkább a 3 hónapos Bubor (bankközi kamatláb) szintjéhez kötődik. Ennek mértéke januárban 0,75 százalék volt, ám tegnap már 0,93 százalékon állt a mutató. Ez lényegében azt jelenti, hogy a piaci kamatszintek már beárazták a júniusi emelés egy részét – egy hónapja még 0,79 százalékon állt a mutató. Ugyanakkor ha az MNB meglépi a kamatemelést, tovább emelkedhet a Bubor, s ha tényleg több kamatemeléssel számolhatunk, akkor bizony a változó kamatozású hitelek kamata az év folyamán folyamatosan emelkedni fog. S ezt néhány héten, hónapon belül a törlesztőrészlet emelkedésében is látni fogják a hitelfelvevők. 

A fix hiteleseket most védi a konstrukció

Természtesen az MNB kamatemelése azokat is érinti majd, akik hosszú évekre fixált kamatozású hitellel rendelkeznek. Esetükben ugyanakkor a kamatszinteket csak akkor igazítják a bankok az aktuális piaci kamatszintekhez, ha épp lejár a hitel fixálása, azaz eltelt 3, 5 vagy 10 év. Mostanában azoknak érdemes ezt nézniük, akik a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) kezdeti időszakában vettek fel kölcsönt, mivel náluk sok esetben még 3 évre történt a kamatok fixálása. Azóta az MNB is lándzsát tört a még hosszabb fixálás mellett, jó ideje már minimum 5 évre kell fixálni az MFL-hiteleket. 

Hitelcserére most jó a pillanat

Miután a jelek szerint hosszú távon magasabb kamatok jönnek, az ügyfeleknek nem árt számolniuk. Meglehet, ma az jár a legjobban, aki a jelenleg még moratóriumban lévő változó kamatozású jelzáloghitelét a védernyő alól kilépve hosszan fix hitelre cseréli. Így ugyanis a következő hónapok kamatemeléseinek hatását ki tudja védeni. Ráadásul jelenleg a hosszan fix hitelek átlagkamata a banki versenynek köszönhetően a változó kamatozású kölcsönök kamata alatt van. Érdemes azon is elgondolkodni, hogy – némileg magasabb kamat mellett – a lakáshitelünket a futamidő végéig fix kamatozású hitelre cseréljük, mert onnantól minket egyáltalán nem érint az, ha a kamatok tovább emelkednek.

Borítókép: Getty Images

chatsimple