A használt lakásra felvett hitelek uralják a piacot

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc
  • A használt lakás-hiteleké a főszerep: 100 forintonként 71 forintos a részesedésük. Ráadásul a több mint 30 százalékos növekedést elérő piaci növekedésnél tempósabb emelkedést produkáltak ebben az évben. 
  • Az új lakásokra kötött lakáshitelek visszafogottabbak, de így is 17 százalékos többlet szerepel a nevük mellett. 
  • A felújítási célú lakáskölcsönök viszont erőteljes növekedést mutatnak, az első félévben már majdnem 50 milliárd forintnál tartottak.

Történelmi félévet tudhat maga mögött a magyarországi lakáshitelpiac, az év első hat hónapjában 597,4 milliárd forintot tett ki az új lakáshitelek összege, erre pedig még nem volt példa. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu a hivatalos jegybanki adatok alapján azt nézte meg, hogy a 2020 első félévéhez képest harmadával, 2019. első félévéhez képest 30 százalékkal bővülő és így rekordra futó lakáshitelezésen belül hogyan szerepelnek a különböző konstrukciók.

100-ból 71

A lakáshitelek döntő részét a kölcsönök összege alapján a használt lakásokra veszik fel az érintettek, több mint 420 milliárd forinttal zárták ezek a konstrukciók az idei első félévet, vagyis 100 forint hitelből 71 forint ment használt lakás vásárlására. A money.hu szakértői rámutattak arra, hogy ebben szegmensben a teljes piachoz képest tempósabb volt a növekedés. A múlt év azonos időszakához képest ugyanis 38 százalékos, 2019 első félévéhez képest pedig 36 százalékos volt a többlet. 

Az új lakásokra kért hitelek visszafogottabban szerepeltek, az első féléves 55 milliárd forintos összeg 17-17 százalékos emelkedésnek felel meg éves és kétéves összevetésben is. 

8 százaléknál járnak

Látványos azonban a felújítási kölcsönök térnyerése, erre számítani is lehetett az állami lakásfelújítási program januári elindulása és a kedvezményes lakásfelújítási kölcsön februári rajtja miatt. A felújítási célú lakáshitelek összege idén január és június vége között meghaladta a 48 milliárd forintot. Ez többszöröse a korábbi években látott szintnek, jól mutatja a növekedés mértékét, hogy csak idén júniusban majdnem akkora volt a családok által felvett felújítási célú lakáshitelek összege, mint 2019 első felében összesen

A szóban forgó konstrukciók a teljes lakáshitelpiac több mint 8 százalékát fedik le. Gyakorlatilag százból minden tizenkettedik “lakáshiteles forint” korszerűsítési célú kölcsön keretében jutott el a hitelfelvevőkhöz. 

Borítókép: Getty Images

chatsimple