Eltűnik az Aegon név a magyar biztosítási piacról

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 4 perc

Az állam 45 százalékos részesedést szerezhet az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) magyar biztosítóiban, ezzel a feltétellel Magyarország engedélyezi, hogy a bécsi biztosító megvegye a kivonuló Aegon magyarországi érdekeltségeit. A vásárlással a VIG piacvezető biztosítóvá válik a magyar piacon.

Biztosítóba száll be az állam

Magyarország 45 százalékos tulajdonrészt szerezhet az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban - erről szóló együttműködési megállapodást írt alá az Union Biztosító tulajdonosával, az osztrák Vienna Insurance Group (VIG) biztósítócsoporttal Varga Mihály pénzügyminiszter Győrben.
    Az Erste bankcsoporttal szorosan együttműködő osztrák VIG biztósítócsoport 2020 végén jelentette be, hogy megvásárolja a holland Aegon közép- és kelet-európai részlegét. Ennek része volt a magyarországi Aegon Biztosító. A tulajdonosváltáshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése során a bécsi cég áprilisban közölte, hogy a Belügyminisztérium nem engedélyezte számára az itteni Aegon-érdekeltségek átvételét.

Az Erste-minta

A patthelyzet feloldására hónapok óta zajlottak a tárgyalások. Ezek során körvonalazódott egy olyan megállapodás, amit 2015. óta ismerünk. Ekkor az állam az Európai Beruházási és Fejlesztési Bankkal közösen az Esrte csoportal megállapodást. Az Erste magyar leányvállalatában a magyar állam és az EBRD is 15-15 százalékos tulajdont szerzett. A most aláírt megállapodás - egyetértési jegyzőkönyvet (memorandum of understanding) - teljesen hasonló a korábbi megoldásban használt formához.

Az osztrákok irányítanak majd

A VIG üdvözölte a magyar állammal való együttműködést. Következő lépésként a Vienna Insurance Group és a magyar állam tovább tárgyal a részvételről és az irányítási szerkezetről. Begyűjtik a szükséges igazgatósági jóváhagyásokat és kérelmezi a tranzakció megvalósításának engedélyeztetését – közölte az osztrák biztosító.

A bécsi cég számára a megállapodás az ellenőrző befolyás mellett az operatív vezetés jogát is megtartja. Az állam nevében a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. jár el. Ez a cég vette meg 2015-ben a Budapest Bank 100 és az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrészét is.

Piacvezetők lesznek

A Deloitte M&A piaci tanulmánya szerint a 2020-as év meghatározó tranzakciója lett volna az Aegon biztosító érdekeltségeinek értékesítése. A Vienna Insurance Group AG (VIG) 830 millió eurót fizetett az érdekeltségekért.
   A 6,374 milliárd forint alaptőkéjű Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. a Mabisz adatai szerint 2020-ban mintegy 136 milliárd forint díjbevételt ért el. Ezzel 11,07 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak a magyar piacon. Ezzel a második legnagyobb piaci szereplő. Az ötmilliárd forint alaptőkéjű Union Viena Insourance Group Zrt. az ötödik a díjbevételi rangsorban 101 milliárd forintot meghaladó díjbevétellel, 6,8 százalékos piaci részesedéssel. A két társaság révén a VIG piacvezető biztosítási csoporttá válik Magyarországon. Ugyanakkor a bécsi cég üzletpolitikája a több brand-es értékesítés azokban az országokban, ahol jelen van, azaz közel sem biztos, hogy a két biztosító egyesül. Az Aegon ügyfeleknek ugyanakkor biztos, hogy új névvel kell megismerkedniük. Érdekesség, hogy a VIG épp Magyarországon tett kísérletet a közelmúltban arra, hogy egységes biztosítóként működjön: három éve, 2018-ban olvasztotta magába az Union a szintén a VIG Csoporthoz tartozó Erste Biztosítókat és a korábbi AXA Biztosító megvásárlása után Vienna Life néven működő leánybiztosítóját.

Nagy névtől búcsúzunk

Az Aegon a rendszerváltás előtt, 1986-ban kettéválasztott magyar biztosítási piacon a hagyományosan élet- és lakásbiztosításokban erős Állami Biztosítót vásárolta meg 1990-ben. A társaság azóta is piacvezető a lakásbiztosítások terén. A holland biztosítási csoport a magyar mellett  Lengyelországban, Romániában és Törökországban lévő érdekeltségeit is eladta a VIG-nek, de a magyar biztosító volt az üzlet "koronaékszere".

Fotó: money.hu

chatsimple