Öt hónapig védi a törlesztésünket a kamatstop?

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 5 perc

Ha június elsejével megszűnik a veszélyhelyzet, akkor a kamatstop is csak öt hónapig fog élni, hacsak a Parlament nem dönt a veszélyhelyzet hosszabbításáról vagy törvénybe nem foglalja a kamatstopot. A december 24-én megjelent kormányrendeletben a money.hu korábbi információi köszönnek vissza, s a kamatstop szabályokban régi, az ügyfelek életét megkönnyítő javaslatainkkal is találkoztunk.

Öt hónap lesz a hat hónap?

Nem június harmincadikáig, hanem csak június elsejéig él a kamatstop rendelet abban az esetben, ha a Parlament nem hosszabbítja meg újra a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályát – derült ki a Magyar Közlönyben megjelent 782/2021. (XII. 24.) kormány rendelet szövegéből.

Ha ugyanis a kormány kérésére az Országgyűlés nem hosszabbítja meg idén tavasszal a veszélyhelyzetet, akkor a kamatstop-rendelet a  koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor automatikusan hatályát veszti.

Egy hatályát vesztő jogszabály ugyanakkor nem tartalmazhat kötelezést a hatályvesztést követőidőszakra, így a júniusi törlesztőrészlet kiszámolására sem. 

Márpedig tavasszal a választások miatt hosszú parlementi szünetre készülhetünk, nagy kérdés, hogy – az időközben változó személyű – köztársasági elnök milyen dátumra hívja össze az új Parlementet, ott milyen gyorsan sikerül megválasztani az új kormányt, amely után előterjeszthető a veszélyhelyzet prolongálása – ha indokolt. Persze, egy huszárvágással ezt is meg lehet előzni, ha a kormány addig, míg a Parlament ülésezik törvényt alkot a kamatstopról.

De nézzük is mit tartalmaz a kormányrendelet, ha eltekintünk a fent vázolt lehetőségtől. Elöljáróban annyit, hogy a money.hu előzetes információi igaznak bizonyultak. Eszerint ugyanis a kamatstop

Csak magánszemélyeknek

A főbb szabályok

- 2022. január 1-jétől 2022. június 30-ig tart.

- Csak lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik.

- Az ügyfelekkel szemben a 2021. október 27. napján érvényes, a szerződésben meghatározott  referenciakamatlábnál magasabb kamatláb nem alkalmazható. Ez tehát egyértelműsíti, hogy csak olyan hitelekről beszélhetünk, amelyek 2021. október 27-én már éltek és amelyeknél ezen időpontot követően a rendelet hatályának végéig a referenciakamat módosítása válna szükségessé.

- Azt a kamatveszteséget, amelyet a referenciakammat emelésének tilalma okozott a bank köteles viselni, nem háríthatja át az adósra sem most, sem a későbbiekben.

Kiiktatott közjegyzők

A kamatstop miatti szerződésmódosítást nem kell újra közjegyzői okiratba foglalni,

a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosítása ellenére érvényes.

A money.hu már régóta sürgette, hogy az olyan szerződésmódosításokat, amelyek az adós érdekében vagy épp az adós egyoldalú szerződésmódosítási kérésére születnek, ne kelljen újból közokiratba foglalni és újra fizetni a közjegyzőnek. Ilyen például a moratóriumot követően az ügyfél magasabb törlesztőrészlet vállasa. A mostani lépéssel a kormány egy nagyot lépett ebbe az irányba. 

Csak a változóknak

- A kamatstop azon hitelek esetében amelyeknél október vége óta már megtörtént, vagy az idei év végéig megtörténik, január 1-jétől lép életbe. A többi hitel esetében a következő kamat fordulónap az a nap, amikortól a kamatstop érvényesül.  Mindez azt jelenti, hogy azok, akiknek idén fordul a hitelük, azoknak január elején még magasabb törlesztőrészletről megy majd ki számla, s csak a januári törlesztőrészlet februári befizetésekor csökken a törlesztőrészlet. FONTOS!

A magasabb kamaton befizetett összeg nem jár vissza az ügyfélnek. Mindazokra, akiknek a hitelének 2021. június végéig nincs fordulónapja, nem vonatkozik a kamatstop.

- A jogszabály szerint a kamatstop az lakáscélú állami támogatások keretében nyújtott kamattámogatott jelzáloghitel-szerződésekre is érvényes. 

Hitelcsere-ajánlat érkezik

- A bankoknak azok esetében, ahol megvolt az idén a fordulónap, 2022. január 31-ig, a jövő évi fordulónappal bíróknak az aktuális fordulónapig tájékoztatni kell ügyfeleiket a referenciakamat változásról.

- A bankoknak jövő év január 31-ig külön tájékoztatást kell nyújtaniuk az érintett adósok részére a  változó kamatozású jelzáloghitelek kamatkockázatáról, valamint az annak kezeléséről.  A bankoknak a tájékoztatással együtt a kölcsön fixre váltására konkrét ajánlatot kell adniuk az ügyfeleknek. Miként azt korábban jeleztük, minél korábban kezdi meg a fixesítést, annál jobban jár, hiszen most ugyan az éven belüli és az egyéb rövid kamatok emelkedése a látványos, de azért szép csendben a hosszú referenciakamatok is emelkedésnek indultak

A money.hu szakértői segítenek a hitelcsere folyamatában. Közreműködésünk az ügyfél számára teljesen ingyenes.

Borítókép: Getty Images

chatsimple