Riasztó: visszatérhet a 30-40 százalékos THM-ek kora

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

A vártnál keményebb, 50 bázispontos alapkamat emelésről döntött az MNB, emiatt februárban tovább drágulhatnak a hitelek. Ha a várakozások beigazolódnak, nyárra akár 45 százalék közelébe emelkedhet a hitelkártya és folyószámla kölcsönök maximális teljes hitelterhe. 

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elemzők által várt 30 bázispont helyett 50 bázisponttal, 2,9 százalékra emelte az alapkamatot. Virág Barnabás jegybanki alelnök a döntést követő háttérbeszélgetésen arról beszélt, hogy

az MNB a tartós inflációs hatások erősödése miatt kényszerült arra, hogy léptéket váltson a kamatemelésben. 

Még nem tudják, meddig tart az inflációs csúcs

Szavai szerint egyre több termék drágult az elmúlt hónapokban. Az átárazódás az elmúlt év decemberében jutott 2021-es csúcsára. Egyelőre az MNB azt vizsgálja, hogy ezek a drágulások előrehozott áremelések voltak-e, vagy az év elején folytatódik az elmúlt év utolsó negyedévében látott komoly áremelkedés. Ha ez történne, akkor a novemberi és a decemberi 7,4 százalékos, egy évre visszatekintő infláció nem lassul majd sokáig érdemben, az inflációs plató elhúzódik. Az MNB most úgy számol, hogy a maginfláció az 5 százalékos mértéket is elérheti.

Ez azt jelentheti, hogy az éves fogyasztóiár-index (a tényleges infláció) bőven 5 százalék felett lesz.

(2021. decemberében az infláció 7,4, a maginfláció 6,4 százalékos szinten volt.)

Kamatemelések jönnek februárban is

Az majd csütörtökön derül ki, hogy milyen kamaton hirdeti majd meg az MNB az irányadó, egyhetes betéti tenderét. A jegybank november közepétől december végéig hetente kényszerült emelni az irányadó kamatot, most az a terv, hogy – ha csak a piaci folyamatok nem indokolják a gyorsabb reakciót – havonta változik majd annak mértéke is. Az MNB mindenesetre helyet csinált itt is egy komolyabb emelésnek: jóval a jelenlegi, 4 százalékos szint fölé, 4,9 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szintjét. Ez azt jelenti, hogy a február végén tartantó következő kamatdöntő Monetáris Tanács ülésig ekkora szintig emelhető az irányadó kamat. Az irányadó kamat emelkedése szinte azonnal megjelenik a pénzpiaci kamatokban, amelyek miatt a lakáshitelek és személyi kölcsönök drágulása tovább gyorsulhat februárban

Gyorsan drágul majd az alapkamat

Más szempontból számít rossz hírnek Virág Barnabás azon bejelentése, amely szerint „a Monetáris Tanács indokoltnak tartja az alapkamat egyhetes betét szintjéhez való felzárkóztatását”. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg 1,1 százalékos kamatkülönbség eltűnik a két kamatszint között. Mindez ráadásul igen gyors lesz: Virág Barnabás szerint az irányadó és egyhetes betéti kamat összezáródását az MNB az első félév végére várja. 

Nagyon drágák lehetnek a fogyasztási kölcsönök

Ha az infláció esetében bekövetkezik az MNB várakozása, akkor nem ördögtől való az az elemzői vélekedés, amely szerint júniusra 5,3-5,5 százalék lehet az alapkamat.

Ebben az esetben visszajöhet a 30 százalék körüli teljes hiteldíj mutató  (THM) mellett kínált kölcsönök kora.

A fogyasztási hitelek esetében a jogszabály kiköti, hogy azok maximális THM-je a mindenkori alapkamat +24 százalék lehet. Ez 5,5 százalékos alapkamat mellett 29,5 százalékos THM-plafont jelent a személyi kölcsönök esetében. A hitelkártya és a folyószámla hitelek esetében ennél is megengedőbb a jogszabály, ott a jegybanki alapkamat +39 százalék lehet a kamatplafon, szóval eljöhetnek a 45 százalékos THM-ek napjai. Emellett például a köztartozások utáni és egyéb büntetőkamatok – amelyeket sok esetben a jegybanki alapkamat kétszeresében határoznak meg – is évi 10 százalék fölé emelkedhetnek.

Borítókép: Getty Images