Gondolkodás nélkül szórtuk a pénzt februárban, óriásit emelkedett a boltok forgalma

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

2022. februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 9,8%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Az szja-pénz és az árstopok hatásai

A nagy léptékű emelkedést minden bizonnyal a februári szja-visszatérítések is megtolták. Ezen felül arról is érdemes megemlékezni, hogy idén februárban már élt a hatósági benzinárstop, sőt bevezették az élelmiszerárstopot is.

Ennek fényében idén februárban

  • az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,6,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,0%-kal

emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. 2022. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,0%-kal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Rászoktunk a használtcikkekre

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,2%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,9%-kal emelkedett.

nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 14,6%-kal nagyobb volt. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 50, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 40, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 16, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 15, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 12, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 9,1%-kal növekedett.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,2%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 19,0%-kal nagyobb volt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 7,6%-kal nőttek.

Az élelmiszerboltokban költöttük a legtöbbet

2022 februárjában az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1149 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom

  • 45%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben,
  • 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben,
  • 18%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2021. január–februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelem forgalmának volumene 7,0%-kal emelkedett. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 10,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,8%-kal nőtt az értékesítés volumene.

A minimálbér- és a nyugdíjemelés is tényező volt

„Februárban kapták kézhez először az ötödével magasabb minimálbérnek és az ágazati béremeléseknek köszönhetően nagyobb fizetéseiket a magyar munkavállalók. Ezen felül számos kormányzati intézkedés – a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésétől a családi adóvisszatérítésen át a fiatalok szja-mentességéig – hagyott több pénzt az embereknél 2022 első hónapjaiban" - közölte az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Cseresnyés Péter továbbá kiemelte, hogy főként a háztartások gazdasági mozgásterének bővülése érhető tetten a nagyarányú kiskereskedelmi forgalomnövekedésben. Az ukrán háború, annak gazdasági következményei és az infláció alakulása nagyban befolyásolhatja a háztartások költekezési hajlandóságát. A rekordmagas foglalkoztatottság és a keresetek emelkedése azonban akár a fogyasztás további élénkülését is megalapozhatja.

Borítókép: Getty Images