Moratórium: drágább a leves, mint a hús – a hitelcsere jobb megoldás

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 9 perc

Egy 10 milliós hitel esetében összességében akár 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratórium-hosszabbításával. A money.hu szakértői a bennmaradás helyett a hitelcserét ajánlják.

Bár a kormány a hiteltörlesztési moratórium újabb 6 hónapos hosszabbításáról döntött, a money.hu szakértői szerint lassan már a rászorulóknak sem éri meg a további védernyő alatt maradás. A következő 6 hónap törlesztőmentessége ugyanis már majdnem többet visz, mint amennyit hoz.

Már a júniusig hosszabbítás sem érte meg igazán

Egy 2017. januárjában - az akkori 5,66 százalékos piaci átlagkamaton - felvett 15 éves futamidejű, 10 milliós hitel esetében a moratórium tavaly októberben lezárult, 18 hónapig tartó általános szakasza azt eredményezte, hogy a futamidő 34 hónappal meghosszabbodott, s így az adós 2031. decembere helyett 2034 októberéig kell, hogy törlessze a 82 560 forintos törlesztőrészletét.

A hitel eredetileg visszafizetendő 14,86 milliós teljes összegét a moratórium 1,1 millió forinttal 15,95 millió forintra növelte.

Az az ügyfél, aki az immár rászorultsági alapon folytatódó moratóriumot is igénybe vette és idén júniusig benne maradt a rendszerben, a 8 hónapos további törlesztésmentességért további 14 hónappal fizeti majd tovább hitelét a szabályok szerint eredeti törlesztőrészlettel. Ez az adós tehát 2036. januárjában utalja majd az utolsó törlesztőrészletet a kölcsönét így 19 évvel korábban folyósító bankjának,

a teljes törlesztési idő 4 évvel nőtt meg.

Ennek az adósnak a teljes hitelterhe, már közel félmillió forinttal nagyobb mértékben növekszik, mint azon ügyfélnek, aki legkésőbb 2021. novemberében visszatért a hitelek rendes törlesztéséhez, hiszen ő összességében már 16,39 millió forintot fizet majd vissza a 10 milliós hitel után. Az 1,526 millió forint, amit így a moratórium költségeként kénytelen viselni, az eredetileg felvett hitelösszeg több, mint 15 százaléka.

Kétmillióval több a teher egy 10 milliós hitelen

A kormány által most felkínált újabb 6 hónapos prolongálás azt jelenti, hogy a lakáshitel felvevők immár 33 hónapon keresztül, közel 3 évig sem tőkét, sem kamatot nem fizetnek a bankjuknak. Bár a kamatos kamatszámítást a jogszabály tiltja a moratóriumi tartozások esetében, de a tőke költsége így is komoly tételt jelent ilyen időtávban.

A példánkban szereplő ügyfél, aki újabb fél évig nem szeretné fizetni a hitelét, úgy gondolkodhat a money.hu számításai szerint, hogy a törlesztési idő 11 hónappal nő majd meg, az utolsó törlesztést így 2036 novemberében fizeti majd. Az újabb hat hónapos hosszabbításnak köszönhetően a moratórium teljes költsége – az, amennyit az eredeti törlesztési teherhez képest többletköltségként vállal az ügyfél – 1,85 millió forint, a teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben már meghaladja a 16,7 millió forintot. Azzal tehát, hogy 6 hónappal eltolja a törlesztést, az ügyfél ugyan 495 ezer forintot nem fizet meg az idei évben, ám ezért a most ideiglenesen megspórolt összeg kétharmadát kitevő, 328 ezer forintos többletköltséggel számolhat.

Összességében a moratóriumot kimaxoló adósnak már közel 2 millió forinttal többet kell majd törlesztenie egy 10 milliós hitel esetében, mint amit eredetileg a moratórium előtt vállalt.

Ez már tényleg csak annak éri meg, aki valóban nem tud semmilyen módon nekikezdeni a törlesztésnek.

Jobb lenne, ha újra jelentkezni kellene

Egyelőre nem ismertek az újabb hosszabbítás részletei, így nem tudható, hogy a moratóriumban maradt ügyfelek számára automatikusan folytatódik-e a törlesztés-mentesség, ám a money.hu  szakértői szerint érdemesebb volna, ha folytatást újabb bejelentkezéshez kötné a jogalkotó. Ebben az esetben ugyanis a bankoknak lehetőségük lenne arra, hogy felhívják az ügyfelek figyelmét a fentebb már jelzett költségnövekedésre, illetve alternatív finanszírozási lehetőségeket ajánljanak.

Sokaknak ajánlott a hitelcsere

Ezek esetében meglepő módon még most is van helye a hitelkiváltásnak. A money.hu szakértői szerint ezzel a lehetőséggel azoknak az ügyfeleknek érdemes élniük, akiknek idén járt le, vagy az előttünk álló hónapokban fordul a kamatperiódusa, amíg a hitelüket fix törlesztőrészlettel fizethették.

Nekik ugyanis az eredeti hitel magas kamatfelára miatt annyival emelkedhet meg a kölcsönük új kamata, amelynél a jelenlegi piaci kamatozású hitelek olcsóbb finanszírozást kínálnak.

Az új kihelyezéseknél a bankok által alkalmazott kamatfelár 0,5-1,5 százalék, töredéke a korábban folyósított kölcsönök 3-5 százalékos szintjének. Miután a kamatperiódus lejáratakor a bankok az eredeti kamatfelárral számolják ki az új törlesztőrészletet, az új hitelek kisebb kamatferáruk miatt egészen bizonyosan olcsóbb finanszírozást kínálnak az ügyfeleknek, mint az átárazodó korábbi kölcsönök  – hívják fel a figyelmet a money.hu szakértői.

Ennyit spórolhatsz a hitelcserével

Lássuk ezt egy példán keresztül. 2017. júniusában az 5 éves kamatperiódussal felvett hitelek átlagos kamata 4,8 százalék volt. A hitelek referenciakamatának számító bankközi kamatszint (5 éves BIRS) 1,05 százalékon állt. A kamatfelár e szerint 3,75 százalék. A fenti példában szereplő hitel most árazódna át. Az 5 éves BIRS jelenlegi értéke 8,59 százalék. Ha az eredeti kamatfelárral számolunk, akkor a kölcsön új kamata 12,34 százalék lesz.

Ha a fenti feltételekkel 15 évre 10 milliós hitelt felvevő adós tavaly novemberig benne maradt a moratóriumban, akkor az addigi törlesztésével 1,4 millió forinttal csökkentette ugyan a tőkét, ám a moratórium alatt 660 ezer forint többletterhe keletkezett.

A mostani kamatforduló és a moratórium hosszabbítás értékeivel számolva az ügyfél törlesztőrészlete 78 ezer forintról 113 ezer forint fölé nőhet.

Forrás: Getty Images

Ha az ügyfél új dönt, hogy a fenti hitelét lecseréli, akkor már az eredi, még hátralevő 10 éves futamidőre jóval kedvezőbb, 6,59-7,4 százalékos kamatokból válogathat a money.hu kalkulátora szerint. A konstrukcióban tehát úgy kell 103-106 ezer forintot fizetni havonta, hogy nem  hosszabbodik meg a törlesztés, a kölcsönt az eredeti időpontban le tudja zárni az ügyfél. Ha a hitelcsere futamidejét a moratórium miatt kitolódó törlesztéshez kötjük, akkor 12 évre a banki ajánlatok törlesztőrészlete 91-101 ezer forintra csökkenthető.

Elindult a kamatcsökkentési verseny

Akik most lépnek, ráadásul azokban a hetekben léphetnek, amikor a banki verseny miatt az új hitelek kamataiban is megállt a korábbi hónapok drasztikus emelkedése, sőt a money.hu Kamattükre szerint banki verseny miatt a kamatajánlatok között már találunk csökkentést is. A Magyar Bankholding tagbankjainak, az MKB és a Takarékbank 60 bázispontos kamatcsökkentését az UniCredit Bank követte. A pénzintézet nem a kamatain csökkentett, hanem a partnerein, így

a money.hu szakértőin keresztül kezdeményezett szerződésekre kínálnak kamatkedvezményt.

A kedvezmény mértéke 30 bázispont akkor, ha az ügyfél legalább 15 milliós lakáshitelt igényel. A kedvezmény további 20 bázisponttal növelhető 0,5 százalékpontra, ha az ügyfél a kölcsön mellé Generali hitelfedezeti biztosítás megkötését is vállalja. Összességében a kölcsön így akár 10 éves kamatperiódus, illetve fix 10 éves futamidő mellett 6,09 százalékos kamaton érhető el az UniCreditnél.

Nem jött jókor a forintgyengülés

Persze, a kamatcsökkentések mellett nem felejthetjük el, hogy a kamatemelkedések napjait éljük.

Az Erste Bank június 20-tól

  • az 5 éves kamatperiódus esetén 80,
  • a 10-15 éves kamatperiódus esetén 60 bázispontos kamatemelést hajt végre.

Ennek köszönhetően a legkedvezőbb esetben is 7,29 százalékos kamaton kaphatunk hitelt, de ehhez minimum 30 millió forint igénylése és legalább 600 ezer forintos jövedelem igazolása szükséges.

Ráadásul az elmúlt napok erőteljes forintgyengülése és az arra adott kemény jegybanki válasz, az irányadó kamat 50 bázispontos, 7,25 százalékra emelése nem jött jókor. Megállíthatja ugyanis az elmúlt napok kedvező trendjét, hiszen ilyen szintű kamatemelkedés mellett további kamatcsökkentésre nem nagyon van hely.

Öt százalékkal magasabb fizetés kellene

A bankoknak most fel van adva a lecke: a piaci logika és megtérülési szabályok azt követelik, hogy – ahogy eddig – legalább részben továbbhárítsák a jegybanki kamatemelés hatásait. Ugyanakkor, ha követik az MNB kamatemelését, még szűkebbre húzzák azok körét, akiknek a fizetése elegendő az egyre magasabb törlesztőrészletek kifizetésére. Az MKB a 0,6 százalékos kamatcsökkentéssel azt érte el, hogy egy 20 milliós, 20 évre felvett hitel esetében közel 5 százalékkal kisebb bér elegendő a kölcsön bevállalásához. A kedvezményes törlesztőrészlet 155 800 forint, amihez az MNB hitelfék szabályai szerint 311,6 ezer forintos jövedelem igazolása szükséges. A kedvezmény nélkül ugyanez a hitel csak a nettó 326 ezer forintnál magasabb jövedelmet igazolni képes ügyfélnek érhető el.

Borítókép: Getty Images

Számold ki kalkulátorunkkal, hogy van-e számodra kedvezőbb ajánlat meglévő hitelednél. Kérd díjmentes szakértői segítségünket.

chatsimple