Lassan óvodába mehet – 3 éves a babaváró

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Három év alatt közel 2000 milliárd forint értékű babaváró segítette a fiatal családok életkezdését, első otthonának megvásárlását. A konstrukció egyre többe fáj az államnak, de édes teher ez, hiszen sok gyermek születését segíti. Épp ezért bízhatunk benne, hogy lesz folytatás – abban pedig a money.hu tud segíteni, hogy a legoptimálisabb feltételek mellett történjen az új lakás finanszírozása

Július elsején ünnepelte harmadik születésnapját a sok szempontból hungarikumnak számító családtámogatási rendszer egyik legnépszerűbb és messze legkedvezőbb konstrukciója, a gyermekvállalás ösztönzésére kitalált babaváró. A termék már 2019-ben is szuperhitelként került a piacra. Hiszen az akkor még alacsony kamatszintekhez képest is kedvezőbb volt az állami támogatás miatt maximum 3 százalékos kamatával. A maximum 10 millió forintos összeget pedig szabadon felhasználhatták a gyermeket tervező családok. A money.hu tapasztalatai szerint az összeg 80 százalékban lakáscélra fordítódik. Ezen belül is jellemzően a lakásvásárlásnál segít az önerőt biztosítani. A szabályozás szerint a folyósítástól számítva 90 napig a babaváró összegének 75, 90 nap után 100 százaléka számítható be önerőként. Ez azért fontos, mert a babavárót igénylő ügyfelek kétharmada valamilyen lakáshitelt is igényel. Emellett akár a lakásfelújítás vagy -bővítés költségeit is fedezheti a babavárós összeg az érintett családoknál.

Stabil az érdeklődés

Az indulástól idén május végéig vannak adatok a babaváró teljesítményéről. A hivatalos jegybanki adatok szerint 1827 milliárd forint összegben kötöttek babavárós szerződéseket a bankok. Ez havi átlagban több mint 52 milliárd forintos összegnek felel meg. Ugyanakkor látható, hogy az új folyósítások havi összege a folyamatosan csökken. Idén tavasszal 40 milliárd forint körüli összeget vettek fel havonta a fiatal, babavárót még nem igénylő családok. Tavaly ez az összeg 50 milliárd forint körül állt. Ez jól mutatja, hogy a jogosultak döntő része korábban már igénybevette a támogatást. A rendszerbe így hónapról-hónapra a fiatal, közös életüket most kezdő párok igénylése kerül.

Hitel, ami támogatás lehet

A konstrukció rendkívül kedvező, hiszen

  • Ha a babaváró kölcsön igénylését követően 5 éven belül megszületik az első gyermek, akkor onnantól 3 éven keresztül nem kell fizetni a törlesztőrészleteket. Ráadásul teljesen kamatmentessé válik a kölcsön. (Csak a fennálló tartozásra kell 0,5 százalékos költséget fizetni évente.)
  • Ha megszületik a második baba, akkor a tartozás 30 százalékát átvállalja az állam, vagyis ezt a részt már nem kell kifizetnie a családoknak.
  • Ha megérkezik a harmadik baba is, akkor az állam a teljes tartozást átvállalja. Vagyis három gyermek esetén nem kell egy fillért sem visszafizetni.

Az államnak egyre többe kerül

Bár az igénylők számára évi 3 százalékos szinten maximalizálva van a kamat, ám a babaváró is megérzi azt, hogy az emelkedő infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank folyamatos kamatemelésekre kényszerül. A babaváró hitelek átlagos hitelköltség mutatója épp ezért az elmúlt hónapokban komoly mértékben megemelkedett. Májusban már 8,99 százalékon állt. Ezt a törlesztők nem érzékelik, hiszen a támogatott kamat és a piaci kamatszint közötti különbséget állami támogatásként a költségvetés állja.

Kormányígéret: lesz folytatás

A babaváró így egyre növekvő állami kiadásokkal jár, épp ezért tartottak sokan tőle, hogy az eredeti terveknek megfelelően 2022. december végéig él majd csupán ez a termék.

Azonban mára egyértelművé vált, hogy a családtámogatási rendszer elemeit tovább viszik majd a jövőben is.

Így bizakodni lehet, hogy a babaváró is velünk marad a rendszerben. Ezt részben alátámasztja, hogy a 2023-as költségvetési tervezetben az állami a babaváró kölcsönre 175 milliárd forint lett előirányozva a 2022-es 91 milliárd után. Ez lehet tehát az az összeg, amelyet az állam kamattámogatásként fizet majd a babaváró után a terméket értékesítő bankok felé. Ugyancsak ez a forrása is, amit az időközben megszületett gyermekek után az állam a családok helyett előtörleszt a pénzintézeteknek. Ez utóbbi költségteher az évek előrehaladtával egyre nagyobb lesz. Joggal várhatjuk, hogy egyre több családban születik majd meg a 2. és a 3. gyermek is.

Önmagában tehát az, hogy a jövő évi keret közel a duplája az idén babaváró támogatásra fordított összegnek, még nem jelenti azt, hogy 2023-ban is folytatódik a program. Ám Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése a családtámogatás elemeinek továbbvitelére azt sugallja, hogy igenis lesz folytatás. A feltételek persze változhatnak. A money.hu szerint inkább a bankokkal történő elszámoláson szigorít majd a kormány. ,Vagyis a családok számára nem emelnek majd komolyabb gátakat.

Sok pénz spórolható összehasonlítással

Akik a gyerekvállalás mellett költözést, lakásvásárlást terveznek számos termékből választhatnak. A babaváró mellett szintén elérhető csok támogatás (és kölcsön) is. A money.hu szakértői szerint, akiknek ezek mellett is szükségük van piaci hitelre, azoknak mindenképp érdemes alaposan szétnézniük a banki kínálatban. A bankok az emelkedő kamatkörnyezet ellenére nem hárították át egy az egyben azt a kamatemelkedést, ami a jegybank folyamatos kamatemelése miatt szükséges lenne. A banki verseny most részben arról szól, hogy ki szigorít kisebb mértékben a feltételeken.

Ráadásul a bankok egymás közti ajánlatait összehasonlítva továbbra is komoly összegeket spórolhatunk az ajánlatok összehasonlításával. A money.hu kalkulátora szerint 20 millió forintot 20 évre, legalább 400 ezer forintos nettó jövedelem mellett 10 éves kamatperiódusú hitel esetében ma akár évi 6,8 százalékos kamaton is kaphatunk, ám az ajánlati listában ugyanerre a hitelre 9,16 százalékos kamattal bíró konstrukció is szerepel. Messze nem mindegy, hogy havonta 152 700 forintot kell-e fizetnünk a kölcsön után, vagy ennél közel 20 százalékkal nagyobb, 182 ezer forintos lesz-e a havi teher. A megfelelő választás a teljes visszafizetendő összegben is masszívan látszik. A legjobb ajánlat kiválasztásával 36,7 millió forintot kell visszafizetnünk a banknak, ám ha nem vagyunk résen, a kölcsönért 20 év alatt a felvett hitelösszeg több, mint kétszeresét, 43,75 millió forintot is fizethetünk.

Segítünk a legoptimálisabb megoldás megtalálásában

A money.hu szakértőitől való segítségkérés nem csak a legoptimálisabb hitel kiválasztásában jelenthet segítséget, hanem abban is, hogy a rendelkezésre álló piaci és támogatott konstrukciók (babaváró, csok) összepárosításával a legkisebb költséggel a legnagyobb összegű pénzt tudjunk kigazdálkodható törlesztőrészletek mellett igénybevenni a család új otthonának megteremtéséhez. A megfelelő mix összeállításában az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző jó kiinduló alap lehet.

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple