Olcsón akarod megúszni az építkezést? A készház jó megoldás lehet!

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 9 perc

Olcsóbbak, s a régi házakhoz képest a más technológia ellenére energiatakarékosabbak is lehetnek a készházak – fontos ugyanakkor, hogy az építtető kiválasztása előtt mindennek nézzünk utána. A mobilházakkal ellentétben a készházakra felvehető lakáshitel, ám a bankok magasabb önerőt írhatnak elő, és kisebb összegű hitelt adnak csak az ilyen projekteknél.  

Az elszálló építőanyag árak miatt egyre többen gondolkodnak a manapság oly divatosság váló készházakban. A nagyvárosi agglomerációkban gombamód nőnek ki ezek az úgynevezett gyorsházak, sőt, aki a tópartokon akarna nyaralót venni, az is inkább iziben felhuzat egy készházat, minthogy vásárolna, vagy téglából építtetne.

Mi a kész ház?

Olyan ingatlanról beszélünk, amelyet nem telekhelyszínen, húznak fel téglánkként, hanem egy gyárban készítik el a paneleket, amelyeket a telekre szállítanak és állítanak össze. Ezeket az építményeket azért is becézik gyorsházaknak, mert a fentebb említett panelek a legtöbb esetben már magukba foglalják a nyílászárókat is, sőt nem ritka, hogy maga a vizes blokk is így kerül a helyszínre. A helyszínen tehát összeillesztik a paneleket ajtósól-ablakostól, majd következik a tető felszerelése. 

Ennek a technológiának köszönhetően

a készházak felépítését gyakorlatilag 8-12 hét alatt lebonyolítják a szakemberek.

Azért ilyen gyors, mert nincs malterezés, tégláról téglára haladás, hiszen a helyszínen már nem kell mást csinálni, mint az elemekkel „legózni”.

Miért szavaznak sokan a készházra?

A gyártók és a készháztulajdonosok szerint ugyanazt az életvitelt lehet folytatni benne, mint a „hagyományos” lakóingatlanokban. Óriási előny, hogy az építkezés soha nem évszakhoz kötött, télen is bonyolódhat az építkezés, így nincs leállás. 

Fontos továbbá, hogy a készházak esetében a jóval vékonyabb falak miatt sokkal nagyobb a hasznosítható terület, ám a kiváló szigetelőanyagok miatt mégsem más az ember hőérzete a téli fűtési szezonban. A legmodernebb szigetelési technológia felhasználása összességében kisebb energiaveszteséget hozhat, mint egy régi, hagyományos épület esetében – ez pedig most, a rezsicsökkentés átalakítása és a megugró rezsiszámlák idején akár még keresettebbé teheti a régi, korszerűtlen épületekkel szemben ezt a házépítési formát

Fotó: Wolfhaus

A legtöbb kétség a könnyűszerkezetes készházakkal kapcsolatban az élettartamot illetően merül fel. A szakemberek szerint azonban feltétlenül tudni kell, hogy a készházak élettartama igazán minőségi kivitelezés esetén még akár magasabb is lehet, mint a hagyományos lakóházaké. A legtöbb kivitelező 80-120 éves időintervallumról beszél, amikor az élettartam felmerül.

Szerkezetkész vagy kulcsra kész?

A kész, illetve könnyűszerkezetes házak esetén általában két féle ajánlatból választhatunk: szerkeszetkész vagy kulcsrakész állapotú ingatlanokról.

  • Előbbi esetében megvannak az alapok, a falak, a váz, a tetőszerkezet, valamint a nyílászárók. Magyarul tehát – ahogy a neve is mutatja – a ház vázát és szerkezetét építik fel a kivitelezők.
  • A kulcsrakész állapot - bár drágább – sokkal kényelmesebb konstrukció, itt ugyanis már csak be kell költöznünk. Kész van a festés, a szigetelés, a vakolás, a parkettázás, a burkolás, nekünk tehát csak bútorokat kell venni és beköltözni. Nyilván borsosabb négyzetméteráron fut ez a konstrukció, viszont minden egy kézben marad, és nem kell külön-külön mesteremberekkel bajlódni, akik kifestenek, vagy felrakják a csempét.

Mennyibe kerül? 

Iszonyatos mennyiségű készház gyártó cég létezik már Magyarországon, ezt természetesen az egyre növekvő kereslet is generálja. Ha körbe nézünk a piacon, láthatjuk, hogy

körülbelül 150-400 ezer forint/négyzetméter áron mozognak a kivitelezési költségek, ami azt jelenti, hogy ha valaki egy átlagos – 60 négyzetméter – méretű lakásban gondolkodik, akkor azt akár már 18 milliós áron is elérheti.

Persze ebben még nincs benne a telek ára, vagy a közüzemi bekötések költsége, de gondoljunk bele, hogy mennyibe kerülne ma mondjuk a balatoni régióban egy új építésű 60 négyzetméteres házat megvásárolni.

Ügyelj a kivitelezőre!

Ahogy azt már jeleztük, az árak nagyon széles skálán mozognak, és ennek oka lehet az is, hogy melyik építtető milyen módszerre esküszik. Már csak azért is érdemes lehet több kivitelezőtől is ajánlatot kérni, mert az eltérő műszaki tartalmak (és árak) ekkor sokkal jobban áttekinthetőek. Sajnos, előfordulhat, hogy egyes építtetők olyan munkafázisokat is pluszban kérnek el, amelyek másoknál az alap ajánlatban szerepelnek. Épp ezért a rendkívül alacsony ár sok esetben csak „bevonzó” lehet.

Ugyancsak érdemes az ajánlatok összevetésénél az alapanyagok minőségét is lecsekkolni, illetve az építtető referenciáit is bekérni, hogy lássuk, hogy az összeszerelés alatt is valódi szakmunkát kapunk. 

Nézz utána a minősítésnek!

A magyarországi jogszabályok csak minősített készház esetén engedik meg, hogy az építési hatóság  építési engedélyt adjon ki rá. A minősítés meglétét ugyanakkor nem csak az építtetők, de például a hitelt nyújtó bankok is megkövetelik. 

Jelenleg legalább 3 féle engedélyeztetési módszer alapján lehet egy-egy készhház típust minősítettni. Ezeket általában az ÉMI Megfelelőségértékelő Központja ad ki a gyártó megbízásából. A készházak esetében jelenleg elfogadott minősítő tanúsítványok a következőek:

  • ÉME: Építőipari Műszaki Engedély
  • NMÉ: Nemzeti Műszaki Értékelések
  • ETA: Európai Műszaki Engedély

Hitel? Van, de kell az engedély!

A mobilházakkal ellentétben a bankok kevésbé zárkóznak el attól, hogy ezeknek az ingatlanoknak az építésére, megvásárlására lakáshitelt adjanak. A money.hu érdeklődésére a K&H-nál elmondták, hogy a könnyűszerkezetes elemekből készült lakóház abban az esetben fogadható el fedezetként, amennyiben a mindenkori jogszabályi előírások alapján került/kerül felépítésre. Építés alatt álló új lakások/lakóházak finanszírozása (építési hitelek) esetén

minden esetben be kell mutatni az éppen aktuális építésügyi előírásoknak megfelelő ÉME/ETA/NMÉ engedélyt, mely az építési engedélyezési dokumentáció részét képezi.

Hasonló elvárásokat fogalmaznak meg a többi banknál is – egyedül az Erste jelezte azt, hogy egyedi elbírálás mellett a megfelelő minősítéssel nem rendelkező ingatlanok finanszírozását is megvizsgálják.

Az OTP közlése szerint minden esetben egyedileg kell megvizsgálni, hogy pontosan milyen kivitelezésről beszélünk, de vannak olyan mobil-építészeti megoldások, amiknél egyedi elbírálás alapján lehetőség van a finanszírozásra. Ilyen például, amikor mobil elemekből áll az épület, és (a teljes helyszíni megvalósítás helyett) félkész és kész elemekből állítják össze a házat a helyszínen. Ezekben az esetekben mindenképp fontos, hogy a talapzatra fixen rögzítsék a kész házat, hogy az ne legyen mozdítható. A bank szerint annak, aki ilyen speciális ingatlanfejlesztés keretében tervezi felépíteni új otthonát, érdemes a kivitelezés előtt egyeztetnie a bankkal, hogy a kivitelezés biztosan elfogadható-e fedezetnek.

Nagyobb önerő kell a finanszírozáshoz

A könnyűszerkezetes házak esetében fontos tudni, hogy a bankok jellemzően magasabb kockázattal bíró ingatlanként tekintetek az ilyen lakásokra. Ez pedig leginkább abban mutatkozik meg, hogy kisebb hitelbiztosítási értéket (HBÉ) mutatnak ki ezen házak esetében. Magyarul

az ilyen házra jelzáloghitelt kérő kisebb összegű kölcsönre számíthat, így nagyobb önerőre van szüksége a finanszírozáshoz.

A banki válaszokból kitűnik, hogy az Ersténél minősített könnyű szerkezetes házak esetében 5 százalékkal kisebb a HBÉ maximuma, mint a hagyományos házaknál, a nem minősített ingatlanok esetében pedig minimum 10 százalék a HBÉ levonás.

A nem könnyű szerkezetes gyorsházak esetében – ilyenek lehetnek a betonblokkokból (panelekből), liapor technikával készült házak, vagy a bent maradó zsalus házak - esetében is jellemzően magasabb kockázati besorolást alkalmaz az Erste, ami szintén 5 százalék körüli mértékben magasabb minimális önerőt jelent. 

A Magyar Bankholding tagbankjainál is – MKB, Takarékbank – diszkont szorzó alkalmazását írhatják elő a hagyományos építőanyagoktól eltérő kivitelben készülő készházak esetében. Ugyanakkor a Bankholdingnál is bekérik a finanszírozási döntések előtt a szükséges engedélyeket. Az UniCredit Bank akár a készházak másodpiacát is hajlandó megfinanszírozni, ám a banknál elmondták, fedezetként csak olyan, 10 évnél fiatalabb készházat fogadnak el, amelynek ÉME, NMÉ vagy ETA engedélye van.

Borítókép: Wolfhaus

Lakáshitel-kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a számodra legoptimálisabb lakáshitelt, pontosan kiszámíthatod, hogy otthonod megvásárlásához/felépítéséhez milyen törlesztőrészletet kell vállalnod és tájékoztatást kapsz, hogy milyen teljes költség mellett juthatsz hitelhez. Tégy próbára minket! Segítünk összehasonlítani a banki ajánlatokat, sőt a legtöbb banki partnerünknél egyedi kedvezményekhez is juthatsz, ha velünk intézed a hiteled. Szolgáltatásunk teljeskörű, független és díjmentes.

chatsimple