Mindenkit érint, aki használ készpénzt: Az MNB új szabályozást vezet be az ATM-ekre

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások előretörése mellett egyszerűen hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.

Összeállításunk bemutatja, hogy a Magyar Nemzeti Bank milyen új szabályokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát, illetve hogyan alakult az ATM-ek száma az elmúlt évek során Magyarországon és a környező országokban. Cikkünkben felhívjuk a figyelmet a készpénzfelvételi díjakról és az ingyenes készpénzfelvételi lehetőségről való tájékozódásra is.

Egy hölgy ATM-ből vesz fel készpénzt.

Bővülnek a digitális megoldások, de szükség van még a készpénzre is

Bár a digitalizáció egyre nagyobb teret nyer, például az elektronikus, elsősorban bankkártyás fizetések összege fokozatosan bővül, továbbra is jelentős a készpénz iránti kereslet. Amellett, hogy a készpénzmentes megoldásokat is ösztönözni kell, a jegybank feladata az is, hogy biztosítsa a készpénzellátást. Ennek számos oka lehet.

Például vannak, akiknek valamilyen okból nincs bankszámlájuk, bankkártyájuk. De lehetnek, akik a betegségük, hátrányos helyzetük miatt nem tudják igénybe venni az elektronikus megoldásokat, és csak a készpénzt képesek használni. Vagy egy előre tervezett áramszünet esetén is nehéz, vagy csak távolabb lehet készpénzhez jutni. A jegybank most új előírásokkal igyekszik biztosítani a készpénzellátás zavartalanságát. 

A bankkártyák számától függhet az ATM-ek száma is

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat:

  • 600 ezernél kevesebb,
  • 601 ezer-1,2 millió,
  • 1,2-2,4 millió,
  • 2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg.

Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően

  • a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12
  • a vármegyeszékhelyeken 2,5-15
  • a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük.

Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint. Azaz, ha egy adott banknak a három  településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát. 

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében. Ezzel az MNB többek között biztosítani szeretné azt is, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, hogy például bérfizetési vagy nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, emiatt az automatákból ideiglenesen kifogyjon a készpénz.

Továbbra is erős a készpénz iránti kereslet

A hivatalos adatok szerint a magyarországi ATM-ek száma 2017 tavaszán emelkedett 5 ezer fölé, és évekig e szint felett volt. 2020 végétől mérsékelt csökkenés kezdődött. Ennek eredményeként tavaly szeptember végén 4780 ATM-ből állt az országos hálózat. A múlt év első kilenc hónapjában több mint 67 millió alkalommal vettek fel készpénzt Magyarországon kibocsátott kártyákkal, Ez 1,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2017 azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor 15 százalékos visszaesésnek felel meg. A készpénzfelvételekre jutó összeg 2022 első háromnegyedében közel 7 ezer milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbit 12,4 százalékkal haladta meg, a 2017-es szintet pedig 30 százalékkal szárnyalta túl. Az ATM-es készpénzfelvételek összegének alakulása azt jelzi, hogy továbbra is erős kereslet van a készpénz iránt. 

ATM-ek Magyarországon 2022. szeptember végénKészpénzfelvételek száma 2022. első kilenc hónapjábanKészpénzfelvételek összértéke 2022. első kilenc hónapjában
4780 dbtöbb mint 67 millióközel 7 ezer milliárd Ft

A Világbank adataiból kiderül, hogy Magyarországon - 2021-ben - százezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jutott. Ez lényegében megegyezik a csehországi adattal, ugyanakkor az uniós átlag alapján 63 darab ATM jut ugyanennyi lakosra. Romániában ugyancsak 63, Lengyelországban 67, Horvátországban viszont több mint 140 darab ATM van 100 ezer lakosra vetítve. 

Érdemes utánanézni, lehet-e olcsóbb a bankolás

A jogszabályok szerint mindenki kérheti a bankjától, hogy havonta két alkalommal ingyenesen vehessen fel készpénzt ATM-ből - összesen 150 ezer forintot. Ha azonban több alkalommal veszel fel készpénzt, számolnod kell a készpénzfelvételi díjakkal, melynek összege bankonként eltérő.

Az ingyenes készpénzfelvételhez csupán egy rendelkező nyilatkozatot kell kitöltened a számlavezető bankodban. A díjmentesség érvényes bármely magyarországi ATM-re, nem csak a számlavezető bankod által működtetettekre, hanem más bankautomatákra is. Fontos tudnod, hogy ha több banknál is van számlád, akkor csak az egyikre tudod igénybe venni ezt a lehetőséget. 

Mindenképp érdemes a készpénzfelvételi díjakról tájékozódnod, ugyanúgy, ahogy a többi tranzakció költségeiről, illetve egyéb, a számládhoz kapcsolódó banki díjakról is. Ehhez jó támpontot ad a hamarosan érkező egységes díjkimutatás, amit minden bank január végéig kell, hogy elküldjön az ügyfeleinek. Ebből kiderül, hogy mennyibe került tavaly a mindennapi bankolás. Ha ezt sokallod, akkor érdemes megnézned a számlavezető bankod egyéb bankszámláit, vagy más bank számlacsomagjait és az azokhoz kapcsolódó díjakat, költségeket. Könnyen lehet, hogy lesz olyan pénzintézet, ahol jóval kedvezőbb díjakkal bankolhatsz. Ez esetben érdemes váltanod egy új bankszámlára.