A te bankodnál is drágább lett a bankolás? Figyeld a következő bankszámlakivonatod!

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az infláció miatt díjakat emelnek a bankok, ez viszont egyben lehetőséget ad arra, hogy mindenki megnézze, mennyit is költ az utalásokra, készpénzfelvételekre, az sms-ekre. Az átvilágításban segítséget nyújt az év elején megkapott egységes díjkimutatás mellett az adott havi bankszámlakivonat, valamint a bankszámla-kalkulárunk, amellyel jó eséllyel találsz olcsóbb számlát is a jelenleginél – sokszor akár bankon belül is.

Ahogy azt már korábban beharangoztuk, egyre több bank emelte a mindennapi bankoláshoz, köztük a bankszámla-vezetéshez köthető díjait áprilistól, mégpedig a tavalyi magas infláció miatt. Egyelőre nem mindegyik pénzintézet lépett, de jó eséllyel májusban újabb bankok is beállnak a sorba.

A bankoknak 60 nappal korábban kell szólniuk arról, ha magasabb díjakat vezetnek be.

Mivel a tavalyi inflációs adat január közepén jelent meg, a 60 nap március közepén telt le, így a következő hónap kezdetétől, azaz áprilistól ketyegnek a magasabb díjak. Van példa arra is, hogy a bank a szerződési feltételeiben már eleve rögzíti az esetleges díjemelést az adott évben. A díjemelés mértéke a tavalyi éves átlagos infláció alapján 14,5 százalékos lehet, a korábbi években az alacsonyabb árindex miatt ennél visszafogottabban nőttek a bankolási díjak: 2022-ben például a KSH-adatok szerint 5,9 százalékkal.

Mennyivel kell többet fizetned a bankszámládért? 

A lakossági bankszámladíjakat és a bankkártyához kapcsoló díjakat az OTP már március 1-től megemelte. A K&H Bank, a MagNet Bank, az Oberbank, a Raiffeisen Bank és a Polgári Bank április 1-gyel emelt a díjain. A CIB, Erste, MKB és a Takarékbank bankszámladíjai egyelőre változatlanok. Az UniCredit az előzetesen közzétett hirdetménye szerint május 1-től emeli a díjait.

Hogy egy-egy banknál pontosan mennyivel kell többet fizetni, az függ egyrészt attól, hogy az adott bank már emelte-e a díjait, és ha igen, akkor pontosan mely szolgáltatásokért és milyen mértékben.

nő mobilbankjában nézi a banki díjakat

Hozzá kell tenni, hogy már az emelések előtt is jellemzőek voltak a magas díjak amiatt, mert sokan nem az olcsóbb ajánlatot választják. Az MNB 2021-re vonatkozó adatai alapján az ügyfelek több mint 25 százaléka 6000 forintnál többet fizetett a bankkártyájáért, pedig a legtöbb banknál ugyanez évi 3-4000 forintért is elérhető lenne. A számlavezetési díj felel az összköltségek 24,7%-áért, vagyis ha találsz ingyenes számlavezetésű bankszámlát, akkor a költségek közel negyedét megspórolhatod (ha a többi díjtétel ugyanannyiba kerül).

A második legtöbb költséggel a készpénzfelvétel és készpénzbefizetés jár: 23,9%-át teszi ki a díjaknak. Ezt követik az utalási díjak, amiken szintén sokat spórolhatsz.

Bankszámlaköltségek aránya szolgáltatás szerint. 2021
Forrás: MNB

Bankszámlaköltségek aránya szolgáltatás szerint.
Forrás: MNB

Az sms-szolgáltatásért is meglepően sok pénzt fizettek az emberek: az értesítésekért átlagosan 6390 forintot fizettek éves szinten. Olyan is van azonban, aki havonta fizet ennyit, sőt több százezer ügyfél esetében az sms-értesítésekért fizetett díj meghaladta az évi 20.000 forintot. A legtöbb bank mobilbankja ingyenesen vagy sokkal olcsóbban lehetővé teszi a tranzakciós üzenetek fogadását push-értesítések formájában. Ezzel a költségek 14,4%-át meg lehetne spórolni.

Válts bankszámlát, ha drágának tartod a jelenlegit!

Az április 1-től emelkedő díjak az április havi bankszámlakivonaton már láthatóak lesznek, ami azonban csak májusban érkezik meg. A legtöbben a netbankjukba belépve érhetik el a bankszámlakivonataikat. Ebből derül majd ki pontosan, hogy mennyivel kell többet fizetni, érdemes lesz tehát alaposan átnézned.

Emellett szintén javasolt elővenni a számlavezető bankodtól még januárban kapott úgynevezett egységes díjkimutatást, amelyben tételesen megtalálod, hogy tavaly a különböző szolgáltatásokért mennyit kért el a bankod.

A bankszámla-kalkulátorunk részletes kereső funkciójával pedig pillanatok alatt szét tudsz nézni a jelenlegi banki kínálatban, és megkeresni, hogy van-e számodra olcsóbb megoldás. 

Csak példaként, ha havonta mondjuk 350 ezer forint érkezik a bankszámládra, és átlagos használatról van szó, akkor van olyan bank, amely akár ingyenesen is biztosítja a számlavezetést. De akadnak a kínálatban havonta 1000 forintnál olcsóbban működő számlák és ezzel szemben a havi szinten akár több ezer forintos kiadással járó konstrukciók is. Minden tételre érdemes odafigyelni, különösen igaz ez a bankkártyadíjakra, amelyek között van olyan, amelyik akár ingyenesen is elérhető, miközben akár 10 ezer forintos vagy annál is magasabb költséget jelentő plasztikok is szerepelnek a bankok kínálatában.