Szezonja lehet az állami támogatású albérleteknek

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Az albérletárak emelkedőre kerültek az idén, de van olyan megoldás, amellyel lefaraghatók a bérleti díjak - derül ki az ingatlan.com és a money.hu összeállításából, amely ismerteti, hogyan lehet egészség- és önsegélyező pénztári megtakarításból finanszírozni a lakásbérlést. Ez jó alternatíva lehet az egyetemi tanulmányaik miatt albérletet vagy kollégiumot kereső diákoknak és a szüleiknek. 

Felnőtt fiú elköltözik a szülői házból. Pakol be az autóba, a szülők az ajtóban vannak.

Többféleképpen is felhasználható lakhatásra

Többféleképpen is felhasználható lakhatási célra a pénztári megtakarítás, amelyhez állami támogatás, 20 százalékos adó-visszatérítés jár. A megtakarítást ugyanis fel lehet használni a 25 év alatti, felsőoktatási intézménybe járó gyermek kollégiumi díjának vagy az albérletének finanszírozására. 

“Az állami támogatással kiegészített egészség- és önsegélyező pénztári megtakarítás többféleképpen is fordítható lakáscélra. Az egyik, hogy a pénztári megtakarítással rendelkező szülő a felsőoktatási intézménybe járó gyermeke kollégiumi vagy bérleti díját fizeti a megtakarításból. Ugyanakkor a pénztári megtakarítás jelzáloghitel, ezen belül lakáshitel törlesztésére is fordítható. A pénztári megtakarítás azért kedvező lehetőség, mert a befizetett összegre 20 százalékos, évente maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés jár. Ez állami támogatásként  is felfogható, amivel mérsékelhető az albérlethez vagy a lakáshitelhez kapcsolódó kiadás

- mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Itt tartanak az albérletárak Budapesten és vidéken

“Az adóbevallások benyújtása utáni időszakban jóváírt, egészségpénztári befizetésekhez kapcsolódó állami támogatások a mostani környezetben jól jöhetnek az érintett diákoknak. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis idén május közepén Budapesten a kínálatban szereplő kiadó lakások átlagos bérleti díja 225 ezer forint volt, a vármegyeszékhelyeken pedig átlagosan  130 ezer forintot tett ki, ami 25 és 8 százalékos emelkedésnek felel meg”

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A legnagyobb kínálattal rendelkező fővárosi városrészekben, így a XI. és XIII. kerületben lévő kiadó lakásokat 230 és 245 ezer forintos átlagos bérleti díjért kínálták kiadásra a tulajdonosok. A nagy egyetemvárosok közül Debrecenben és Győrben május közepén 150 ezer forint, Veszprémben 165 ezer forint. Pécsen és Szegeden 130 ezer forint, Miskolcon pedig 100 ezer forint volt az átlagos bérleti díj.

A lakáshitel-törlesztés is könnyebb lehet

Mindkét szakértő kiemelte, hogy a pénztári megtakarításból való lakáshitel-törlesztés a mostani viszonylag magas kamatkörnyezetben szintén könnyebbséget jelenthet az érintett háztartásoknak. 

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.
chatsimple