Lassan fordulunk újra a lakáshitelekhez, de a nehezén talán már túl vagyunk

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A magas kamatkörnyezet továbbra is fékezi a lakossági hitelpiacot, de a korábbi hónapokra jellemző lejtmenet megállni látszik. Az infláció és a hitelkamatok csökkenése pedig élénkülést vetít előre. Az is látszik az adatokból, hogy a támogatott lakáshitelek tarolnak a piacon. 

Összesen 154,3 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitelszerzdéseket a bankok az év első négy hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 493 milliárd forintot meghaladó összeggel. Az új lakáshitelek száma pedig 16 ezer alá csökkent az egy évvel korábbi 35 ezer feletti szintről. Előbbi 69 százalékos, utóbbi 55 százalékos visszaesést jelent. Fontos azonban, hogy a bázisadatok, azaz a tavalyi számok, kiugróan magasak, mert múlt év tavaszán még lehetett igényelni a magyar jegybank zöldhitel-programja keretében elérhető szuper kedvezményes kamatozású hiteleket, amelynek kerete hamar kifutott. 

Küszöbön az elhalasztott hiteligények

Az azonban tény, hogy az emelkedő kamatok, a növekvő mindennapi kiadások visszavetették a hitelfelvételi kedvet. Az alábbi ábrán is jól látható, hogy a kamatok és a hitelköltség-mutatók emelkedésével párhuzamosan az új szerződések értéke is mérséklődni kezdett. 

Forrás: MNB, 2023. június 2.

A legfrissebb, áprilisi adatokból az tűnik ki, hogy a visszaesés megtorpanni látszik. A jövőben az infláció csökkenése teret adhat a kamatok mérséklődésének. Ez pedig a lakáshitel-felvételi kedvet is élénkítheti.

Részben azért, mert sokan, akik pont az elmúlt időszakra jellemző bizonytalan helyzetben későbbre halasztották a lakáshitelből történő vásárlást, feltehetően meg fognak jelenni a piacon.

Pontos dátumot ugyan nem lehet mondani, az viszont valószínűsíthető, hogy ha a jelenleg csökkenést mutató - márciusban 7 százalékos mínuszban lévő - reálbérek visszatérnek a pozitív tartományba, tehát javulni fog a háztartások anyagi mozgástere, akkor könnyebben fordulnak a lakáshitelek felé. Elméleti számításunk szerint ha a nettó bérek idei 16,5 százalékos emelkedését vesszük alapul, és azt, hogy az előrejelzések szerint az infláció az év végére 10 százalék alatti tartományba kerül, akkor 2023 végén már pluszban lehetnek a nettó reálbérek. Ugyanakkor elképzelhető, hogy már ősszel lesznek olyan hónapok, amikor átkerülnek a pozitív tartományba. 

Lassan fordulunk újra a lakáshitelekhez - kis faház makett, százalék kocka, nyilak

Kihasználjuk a támogatott lakáshiteleket 

Visszatérve az áprilisi számokra: ahogyan korábban mi is írtunk róla, az államilag támogatott - kedvezményes kamatozású - lakáshitelek felértékelődtek. Ezt támasztja alá, hogy az múlt év első négy hónapjában a piaci lakáshitelek aránya 43 százalékos, a támogatottaké 50 százalék felett volt. Idén nagyban változott a helyzet, előbbiek piaci részesedése 22 százalékra csökkent, miközben a támogatott lakáshiteleké megközelíti a 80 százalékot. 

chatsimple