Jó hír a nyaralóknak: rég nem volt ilyen olcsó az euró

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A magyar jegybank legutóbbi kamatcsökkentése óta stabil volt a forint árfolyama, sőt, pluszt tudott elérni az euróval szemben, aminek a külföldön nyaralók örülhetnek. A régiós devizaversenyben utcahosszal vezet a forint, hiszen közel 8 százalékkal erősödött az euróval szemben. A második helyezett zloty ennek csak a felére volt képes.

forint, euró, dollár és más bankjegyek

Úgy tűnik, a piaci szereplők hitelesnek tekintik a Magyar Nemzeti Bank óvatos politikáját, amely továbbra is szigorú az infláció miatt, de fokozatosan enyhíti a monetáris feltételeket, amelyek a forint árfolyamára is hatással vannak.

Ahogy azt május végén megírtuk, a magyar jegybank legutóbbi ülésén lazításról döntött, az egynapos banki betéti kamatot 18 százalékról 17 százalékra csökkentette, a kamatfolyosó felső korlátját szintén egy százalékponttal, 20,5 százalékról 19,5 százalékra mérsékelte, az alapkamatot változatlanul 13 százalékon hagyta. Mindezek alacsonyabb lakáshitel-kamatokat vetítenek előre.

euró-forint árfolyam, elmúlt egy év, ábra

Forrás: money.hu euró árfolyam

A kamatdöntés óta eltelt két hétben a forint árfolyama stabil volt, sőt, erősödni is tudott. Június második hetében az euró árfolyama alig több mint 368 forinton is megfordult, amire legutóbb tavaly áprilisban volt példa.

Az erős forint, ha a továbbiakban is tartja ezeket a szinteket, kifejezetten jól jöhet a külföldi nyaralást tervezők magyaroknak. Ősszel, illetve idén márciusban 400 forint körüli és azt jóval meghaladó árfolyamokra is volt példa.

Aki akkor 500-1000 eurós kiadással számolt egy külföldi utazás esetében, legkevesebb 200-400 ezer forintot kellett erre áldoznia, míg a mostani árfolyamon minimum 9 százalékkal kevesebbet.

Hol tart a régiós devizaverseny?

A forint az egyébként még mindig magas kamatszinteknek köszönhetően a legjobb idei eredménnyel büszkélkedhet a régiós devizák versenyében.

A régiós devizák euróhoz mért árfolyamának változása. A kék vonal mutatja a forint, a sárga a lengyel zloty, a világoskék a cseh korona, a narancssárga pedig a román lej idei árfolyamváltozását. Forrás: Google Finance

A régiós devizák euróhoz mért árfolyamának változása. A kék vonal mutatja a forint, a sárga a lengyel zloty, a világoskék a cseh korona, a narancssárga pedig a román lej idei árfolyamváltozását. Forrás: Google Finance

Az év elejéhez képest a forint az euróval szemben 8 százalékkal erősödött. Ugyanakkor a cseh korona például mindössze alig több mint 2 százalékos többletet tudott összehozni szintén az euróval szemben. A lengyel zloty a koronánál jobban, de a forintnál gyengébben teljesített, ugyanis 4,4 százalékos pluszt ért el alig több mint öt hónap leforgása alatt. A román lej árfolyama az euróhoz viszonyítva stagnált.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.