Hol vegyél kertes házat Pest megyében? – Ennyivel olcsóbb a falusi csokos agglomeráció

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Élénkülést hozhat a Budapest-környéki kertes házak piacára is az otthonteremtési támogatások rendszerének módosítása. Az árak már most nagy szórást mutatnak. Az idén a sima csokra jogosultak pörgethetik a piacot, jövőre pedig a falusi csokos településeken jöhet nagyobb élénkülés. Mindez pedig a lakáshitelek iránti igényt is növelheti, hiszen a lakóingatlan-vásárlók nagyjából fele kölcsön segítségével veszi otthonát. 

A kertes házak piacát alaposan átrendezheti a lakástámogatási rendszer átalakítása. Aki még idén tervezi a kertes házba költözést, annak a főváros helyett jó alternatíva lehet az agglomeráció, hiszen nagyon jelentős az árkülönbség. A csok év végi megszűnése miatt azonban érdemes még idén meghozni a döntést a vásárlásról. A falusi csokos Pest vármegyei preferált települések az emelkedő támogatási összegek miatt pedig jövőre kaphatnak még nagyobb figyelmet - derül ki az ingatlan.commal közös elemzésünkből.

Idén a csok, jövőre a falusi csok pörgetheti a forgalmat a kertes házak piacán

"A lakástámogatási rendszer átalakítása a gyermekes családoknál népszerű kertes házak piacán is változást hoz. Az úgynevezett nagyvárosi csok év végi megszüntetése miatt decemberig várhatóan élénkülés lesz a városok lakás- és családi ház-piacán.  Egyelőre bizonytalan, hogy milyen támogatások lesznek elérhetőek a jövőben a nagyobb településeken, ezért, akik jogosultak a mostani csokra, azoknak tanácsos mielőbb lépniük. Ugyanakkor a falusi csok megmarad, ráadásul jövőre az eddiginél jóval komolyabb összegű támogatást vehetnek igénybe az arra jogosultak. Így a használt falusi csokos ház vásárlása és korszerűsítése vonzóbb alternatíva lesz jövőre. Ez pedig az érintett településeken pörgetheti fel a forgalmat 2024-től"

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Ennyibe kerülnek a kertes házak Budapesten és Pest vármegyében

A lakásforgalom jelentős részét adja a főváros és a Pest vármegyei régió, ám az árakban hatalmasak az eltérések a vármegyén belül is.

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy Budapesten a júniusban eladásra váró, majdnem négyezer, legalább 500 négyzetméteres telken elhelyezkedő, minimum 100 négyzetméteres családi házak átlagára 175 millió forint volt. Ehhez képest a Pest vármegyei településeken 99 millió forintos átlagár jellemezte a hasonló adottságokkal rendelkező ingatlanokat a nyár első hónapjában. Budaörs a legdrágább 209 millióval, míg a legolcsóbb Jászkarajenő 19 millió forinttal. Emellett az érintett települések felében 19 és 80 millió forint között szóródtak az árak.

Pest vármegye- Dunakanyar

A jelenlegi szabályok szerint ráadásul több tucat falusi csokos település van Pest vármegyében, amelyeken még alacsonyabbak az árak. A budapesti falusi csokos agglomerációban 46 millió forintos átlagáron hirdetik eladásra a kertes házakat. Igaz, itt is vannak jelentősebb eltérések. Perbálon például 60 milliós, Áporkán 59 milliós, Bagon kevesebb mint 50 milliós árakkal találkozhatnak a házvásárlást tervezők. 

Olcsóbb környéken kevesebb hitellel megoldható a házvásárlás

A money.hu szakértői ezzel összefüggésben arra hívták fel a figyelmet, hogy a kertes házak fővárosi és agglomerációs piacán lévő óriási árkülönbségek  a lakásvásárláshoz szükséges hitelösszegre is hatással vannak.

A kertes házba vágyó családok rengeteg pénzt tudnak spórolni, ha olcsóbb környékre költöznek. Itt ugyanis kevesebb hitelre van szükség, ami alacsonyabb törlesztőrészlettel megúszható.

Nem könnyű a hitelfelvevők helyzete, hiszen júliustól szigorodtak a jövedelemarányos törlesztési mutatóra vonatkozó szabályok, és bár a lakáshitelek kamatai lassan csökkennek, de továbbra is érdemes körültekintőnek lenni, mert milliókat spórolhatsz, ha jól választasz lakáshitelt

chatsimple